Vijf tips om je oven of combimagnetron schoon te maken

Je kent het wel: je staat heerlijk te kokkerellen, gebruikt je oven optimaal om je rollade op te warmen of je cake te bakken, geniet van een heerlijke maaltijd en dan… moet de rommel opgeruimd worden. Of je probeert een ei in je combimagnetron op te warmen en komt tot de ontdekking dat eieren dan exploderen… Hoe dan ook, je oven of magnetron moet toch weer schoon en dat is vaak een klus op zich. KeukenErvaringen.nl geeft je wat tips om je oven/combimagnetron weer snel goed schoon te maken.

Tip 1: voorkom dat je de oven/combimagnetron moet schoonmaken

Wanneer je deze tip leest en opvolgt, hoef je de andere tips niet meer te lezen… Door iedere keer wanneer je de oven gebruikt aluminiumfolie op de bodem te leggen, voorkom je dat er (etens)resten in je oven achterblijven. Wanneer het aluminiumfolie vuil is geworden kun je het eenvoudig vervangen.
Let op: gebruik nooit aluminiumfolie in de magnetron: in het beste geval vat alleen de magnetron vlam!

Tip 2: laat je oven schoonweken

Laat je oven 5 minuten voorverwarmen en zet hem daarna uit. Plaats vervolgens een pannetje met lauw water en een flinke scheut ammoniak in de oven. Doe de oven dicht en laat het pannetje met inhoud een dag staan. Hierdoor weekt al het vuil los, waardoor je het na een dag met een vochtig doekje kunt verwijderen.

Tip 2b: week je magnetron schoon

Tip 2 is er ook in een variant voor de magnetron. Plaats in de magnetron een bakje met heet water. Zet de magnetron op vol vermogen en laat het water minstens 5 minuten koken. Door de damp die van het kokende water komt, weekt de magnetron schoon.
Optioneel: door aan het water ook nog wat schijfjes citroen toe te voegen, ruikt je magnetron na afloop weer helemaal fris.

Tip 3: gebruik speciale ovenreiniger

Veel supermarkten en discounters verkopen speciale reinigingsmiddelen voor ovens en magnetrons. Het gevaar van deze middelen is echter dat ze agressief zijn en je oven/combimagnetron blijvend kunnen beschadigen. Wees daarom voorzichtig met deze middelen. Wil je ze toch gebruiken? Dek dan alle gaatjes (bijvoorbeeld de lucht-/verhittingsgaten) af met folie of met dik karton. Boen na het inspuiten alle onderdelen goed af en laat de belangrijkste technische onderdelen nooit aan de lucht drogen.

Tip 4: reinig je oven met groene zeep

Is je oven of combimagnetron erg vet? Wrijf de bakplaat en wanden in met groene zeep en laat je oven zichzelf vervolgens stoomreinigen conform Tip 2. Veeg daarna de vettige substanties goed af. Wanneer je oven geen grillelementen aan de bovenzijde heeft, kun je deze tip natuurlijk ook op het ‘dak’ van je magnetron toepassen.

Tip 5: de buitenkant van je oven/magnetron schoonmaken

Eerlijk is eerlijk: het oog wil ook wat. Bovendien is het na verloop van tijd wel eens nodig om de buitenkant van je oven/magnetron weer glimmend op te poetsen. Je kunt dit gewoon doen met een emmertje water, een goede doek en wat afwasmiddel of afwasreiniger. Gebruik geen schuursponsjes: die kunnen de lak beschadigen.
Heb je een oven of combimagnetron van roestvrij staal of aluminium? Gebruik dan een roestvrij staalreiniger, bijvoorbeeld van HG. Je verwijdert hier alle vingerafdrukken en vettige aanslag mee en kunt er ook andere RVS-voorwerpen, zoals je prullenbak of keukenrek mee schoonmaken.

Jouw keukenervaring

Wil je dit allemaal niet. Koop dan een Siemens active clean pyrolyse oven, die maakt zichzelf schoon. Wat wil je nog meer? Je kunt altijd een bezoek brengen aan de showroom om de verschillende ovens te bekijken.

Hoe maak jij jouw oven of combimagnetron schoon? Laat het ons weten en deel je reactie hieronder!

Stel hier uw vraag

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel