Virtual Reality in de keuken

Virtual-Reality-in-de-keuken.jpg

Het fenomeen Virtual Reality was nog maar een paar jaar geleden helemaal onbekend, maar inmiddels wordt het steeds vaker toegepast in privésituaties en door het bedrijfsleven. IKEA experimenteert met een VR-keuken waarin je je kunt bewegen en alles op ware grootte kunt bekijken.
Wordt dit de toekomst van keukenzaken?

Wat is virtual reality?

Virtual Reality is een Engelse term die in het Nederlands goed kan worden vertaald als “virtuele werkelijkheid”. Het bijzonder aan Virtual Reality is dat je toegang krijgt tot een virtuele wereld die voelt alsof je er midden in zit. Via een speciale VR-bril waan je je in een levensechte wereld. Beweeg je je hoofd omhoog, dan zie je het beeld anders worden. Draai je je om, dan draait het hele beeld mee. Zo kun je met behulp van een VR-bril om je heen kijken alsof je midden in een andere wereld staat.

Virtual Reality in de keuken

Virtual Reality wordt steeds meer toegepast. Bedrijven gebruiken de techniek bijvoorbeeld om nieuwe producten te presenteren. Op autobeurzen zetten automerken je een bril op, waarna je het idee hebt dat je in hun nieuwste model zit. Andere bedrijven gebruiken het om je te laten zien hoe nieuw meubilair er in je kantoor uitziet of om je gewoon een ontspannende ervaring buiten de werkelijkheid te bieden.
IKEA denkt vernieuwend: de Zweedse woonspeciaalzaak start een proef met een VR-keuken die met een speciale VR-bril kan worden bekijken. Via de IKEA VR Experience-app kun je door de virtuele keuken lopen alsof je er in staat. De app biedt tegelijkertijd een aantal opdrachten. Zo kun je bijvoorbeeld laden openen, pannen pakken en zelfs gerechten klaarmaken.

Is Virtual Reality de toekomst van keukenzaken?

Eerlijk is eerlijk: veel consumenten snappen nog niet helemaal hoe Virtual Reality werkt en wat het kan toevoegen aan hun ervaringen. Toch zou de techniek in de komende jaren zomaar een belangrijke rol kunnen gaan spelen in woonwarenzaken en bij keukenspecialisten. Eerst waren er de 2D-tekeningen, toen kwamen de 3D-studio’s en inmiddels zijn er ook zaken die keukens in 3D printen. De introductie van Virtual Reality zou zomaar de toekomst kunnen zijn. Wanneer de techniek goedkoper wordt, kun je straks misschien je nieuwe keuken via een app in je huidige woning projecteren, waarna je hem met een VR-bril helemaal kunt bewonderen en uitproberen. Een andere mogelijkheid is dat je via een app je eigen keuken samenstelt en hem daarna in de virtuele werkelijkheid ervaart. Dat kan je helpen bij het aankoopproces en scheelt weer wat bezoekjes aan keukenzaken.
Toch blijft virtueel gewoon virtueel. Een virtuele boterham kan nooit je maag vullen en voorlopig kun je nog geen keuken betalen met virtueel geld. Virtual Reality zal het dus niet van de werkelijkheid winnen, maar het biedt zeker kansen.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel