VOOKING, een keuken voor vegetariërs

VOOKING,-een-keuken-voor-vegetariërs

Wie wel eens rondkijkt in keukenland, zou maar zo het idee kunnen krijgen dat er geen aandacht is voor vegetariërs, net zo min als voor mensen met een fysieke beperking. Ergens is dat wel te begrijpen: ondanks dat vegetariërs heel andere dingen in hun keuken klaarmaken, hoeft hun keuken daar niet speciaal voor te worden aangepast. Toch zijn er mensen die daar anders over denken. Een chefkok, een industrieel ontwerper en een meubelontwerper sloegen hun handen ineen voor de vegetarische keuken.

Wat is VOOKING?

VOOKING zal ongetwijfeld een samenstelling zijn van VEGETARIAN en COOKING, maar is in ieder geval de naam van een keukenmodel, bedoeld voor vegetariërs. Volgens de personen die aan de wieg van de keuken stonden, neemt het aantal vegetariërs, veganisten en flexitariërs toe. Vegetariërs zijn volgens de website www.vegetariërs.nl personen die geen producten eten van dode dieren. Veganisten gaan een stap verder en gebruiken geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) of dierlijke producten, zoals leer en wol. En flexitariërs? Die eten één of meer dagen per week geen vlees. Voor deze personen werd VOOKING ontworpen.

VOOKING is een keuken die zo is gemaakt dat vooral de bovengenoemde doelgroepen er optimaal van kunnen profiteren. Zo bevat de keuken twee modulaire en flexibele wasbakken, bedoeld voor vegetariërs die veel groente en fruit wassen. Het aanrecht biedt daarnaast de mogelijkheid om vanuit zaadjes groenten en kruiden te kweken. Ook is er ruimte om 36 kruiden te bewaren en werd er veel werkruimte aangebracht om kruiden te snijden. De keuken is dus vooral bedoeld voor echte doeners in de keuken die veel bezig zijn met verse groenten.

Naast de specifieke eigenschappen voor vegetariërs bevat VOOKING ook gewone keukenaspecten. Zo bestaat de keuken uit zeven vrijstaande onderdelen die gecombineerd kunnen worden. De onderdelen worden weer onderverdeeld in actieve en passieve kookgedeelten.

De voordelen en nadelen van een vegetarische keuken

We schreven het al: de vegetarische keuken lijkt bedoeld voor mensen die veel verse groenten verwerken. Vegetariërs en veganisten kunnen dus hun voordeel doen met de keuken. De keuken is echter ook bedoeld voor flexitariërs. Volgens de website flexitariër.nl behoort inmiddels 86% van de Nederlandse consumenten tot die doelgroep. Dat biedt dus potentie voor de vegetarische keuken. Toch is de redactie van KeukenErvaringen.nl niet helemaal overtuigd.
Natuurlijk is het handig dat je zaadjes kunt kweken in je keuken en dat je een extra spoelbak hebt. Maar hoe onhandig zou je keuken zijn als dat allemaal niet zou kunnen? En wat voegt de extra werkruimte voor het snijden van groenten toe?

Tegenwoordig zijn er veel keukens die ook genoeg werkruimte bieden. Bieden ze dat standaard niet, dan kun je ‘m altijd zo aan laten passen dat je wel genoeg werkruimte hebt. En zaden kweken kan ook in een ijsbakje in de vensterbank. Een beetje vegetariër of veganist kan dus ook wel uit de voeten met een gewone keuken. En flexitariërs eten minder vlees, maar hebben niettemin een ruim geweten en een ruim menu, waardoor ze specifieke onderdelen van de gewone keuken, zoals de vleesplank, gewoon nodig hebben. De vegetarische keuken lijkt ons wat dat betreft een beetje overbodig. Tenzij je natuurlijk echt overtuigd vegetariër bent. In dat geval kun je gerust eens een kijkje nemen op vooking.at

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel