Voor iedere ruimte een andere koelkast

Ga je verhuizen en wil je je ‘oude’ koelkast in je nieuwe keuken plaatsen? Of verbouw je je woning en haal je je koelkast uit de bijkeuken? Let dan even op: het is niet vanzelfsprekend dat je koelkast geschikt is voor de nieuwe situatie. In het ergste geval moet je zelfs een nieuwe koelkast kopen… KeukenErvaringen.nl legt het uit…

Klimaatklassen voor koelkasten

Stel je even de vertrekken in je huis voor: in je keuken is het altijd behaaglijk warm, maar in de berging is het in de zomer gloeiend heet en in de winter ijskoud. Fabrikanten van koelkasten weten dat ook. Zij zien dat consumenten hun koelkasten in uiteenlopende vertrekken zetten en ontwikkelen daarom verschillende koelkasten. Die koelkasten worden onderverdeeld in klimaatklassen: op basis van de eigenschappen van een koelkast wordt bepaald voor welke omgeving hij geschikt is en onder welke omstandigheden hij optimaal functioneert.
Door de eigenschappen aan te passen, worden koelkasten geschikt gemaakt voor een bepaalde situatie. Fabrikanten van koelkasten kunnen bijvoorbeeld de wanden van de koelkast dikker maken, zodat hij beter tegen warme omgevingen kan.
Geen wonder dus dat je bij de aanschaf van je koelkast moet opletten voor welke situatie hij geschikt is: een koelkast kan nog zo mooi zijn, als hij niet gemaakt is voor de omgeving waarin jíj hem wilt gebruiken, is hij nutteloos.`

Welke klimaatklassen zijn er?

Fabrikanten van koelkasten hanteren de volgende klimaatklassen:

SN (subnormaal) Geschikt voor omgevingen van 10 – 32 graden
N (normaal) Geschikt voor omgevingen van 16 – 32 graden
ST (subtropisch) Geschikt voor omgevingen van 18 – 38 graden
T (tropisch) Geschikt voor omgevingen van 18 – 43 graden
SN – ST (subnormaal tot subtropisch) Geschikt voor omgevingen van 10 – 38 graden
SN – T (subnormaal tot tropisch) Geschikt voor omgevingen van 10 – 43 graden

Koelkast verhuizen

Het is zaak om met deze gegevens rekening te houden wanneer je gaat verhuizen of verbouwen. Wanneer je een koelkast hebt gekocht die geschikt is voor koude omgevingen, maar de temperatuur in de nieuwe omgeving hoger is dan in de oude situatie, zal je koelkast niet goed werken. Kijk dus bij een verhuizing goed naar de omgevingstemperatuur in het nieuwe vertrek voor je koelkast: wanneer je de koelkast vanuit je keuken naar een koude berging verplaatst (of andersom), moet je wellicht een nieuwe koelkast kopen!

Problemen met klimaatklassen voorkomen

Zoals je in bovenstaande tabel kon zien, zijn de klimaatklassen aardig ruim ingedeeld. Het kan dus ook zo zijn dat je helemaal geen last hebt van problemen wanneer je de koelkast in een andere ruimte zet. Je kunt problemen met klimaatklassen voorkomen door een koelkast te kopen die niet alleen nú, maar naar verwachting, ook in de toekomst nog aan je wensen voldoet. Dat scheelt je al snel een investering van honderden euro’s.

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel