Vrouwen brengen 3 jaar van hun leven in de keuken door

Slecht nieuws voor iedereen die dacht dat koken, bakken en braden al lang unisex is: uit onderzoek naar het kookgedrag van ruim duizend moeders blijkt dat het stereotype beeld van een zwoegende moeder achter het aanrecht nog steeds opgeld doet. Vrouwen brengen volgens het onderzoek drie jaar van hun volwassen leven door in de keuken.

Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat vrouwen zich gemiddeld zo’n acht uur per week achter het fornuis bevinden. Op jaarbasis betekent dit dat vrouwen achttien dagen bezig zijn met het bereiden van ontbijt, lunch en diner. Omgerekend naar een gemiddeld vrouwenleven komt dit neer op 1117 dagen van hun volwassen leven.

Mannen ook steeds langer in de keuken

Toch betekent dit niet dat vrouwen minder geëmancipeerd zijn dan mannen of dat er sprake is van onderdrukking: vrouwen vinden de keuken ook gewoon een heerlijke plek om te relaxen. Bovendien brengen ook mannen steeds meer tijd door in de keuken. De tweeduizend in het onderzoek ondervraagde mannen geven aan zich op hun gemak te voelen in de keuken.

Inrichting keuken steeds belangrijker

Uit het onderzoek blijkt verder dat de inrichting van de keuken steeds belangrijker wordt. Zes op de tien vrouwen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar is van mening dat de keuken luxe en stijl weerspiegelt. Logisch: wie steeds meer tijd in de keuken doorbrengt en de kookruimte transformeert tot een woonruimte wil dit ook terugzien in de praktische en sfeervolle inrichting van dit vertrek.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel