Wat doe je met je keukenplint?

Keukenplinten.jpg

De keukenplint is voor veel mensen niet het belangrijkste onderdeel van hun keuken. Logisch, want de plinten zitten zo laag mogelijk en vallen dus niet op. Er zijn dan ook maar weinig consumenten die van keukenplinten designitems maken. Toch kun je juist met een onbeduidend onderdeel als een plint je keuken een heel andere uitstraling geven. In dit artikel lees je hoe.

Waarom keukenplinten?

Keukenplinten vind je in iedere keuken. Wanneer we het over keukenplinten hebben, hebben we het namelijk niet over vloerplinten. Vloerplinten zijn immers aan trends onderhevig: de ene keer zijn ze helemaal in, de andere keer helemaal niet. Keukenplinten zijn juist altijd aanwezig: ze worden onder je keukenkastjes geplaatst om de ruimte tussen je keukenblok en de vloer te dichten. Nu zijn er ook keukens die aan de onderkant niet dicht zijn, maar dan heb je wel een designkeuken nodig. Onder gewone keukenblokjes zitten namelijk stelpootjes waarmee de keuken waterpas kan worden gemaakt. Een keukenplint wordt dan ook gebruikt om de stelpootjes keurig weg te werken.
Nog een voordeel: door de keuken aan de voorkant helemaal dicht te maken, krijgt hij een mooie afgewerkte uitstraling. En achter de plint hoef je niet te zuigen. Schoon zal het er niet zijn, maar je hoeft je niet in allerlei bochten te wringen om al het stof weg te halen.

Wat kun je met je keukenplinten?

Standaard worden keukenplinten geleverd in de kleur van je keuken. Daar is helemaal niets mis mee, want we zijn het gewend en het ziet er strak uit. Wil je eens wat anders, dan zijn er nog andere mogelijkheden. Die zetten we hier voor je op een rijtje.

 1. Geef je keukenplint een opvallende kleur
  Je kunt je keukenplinten een contrastkleur geven. Daardoor vallen ze op en geef je je keuken een heel andere uitstraling. Het mooiste is een kleur die opvalt, maar die wel past in de hele keukenruimte. Eventueel kun je de contrastkleur ook gebruiken op de wand boven de keuken. Zo creëer je nog meer eenheid.
 1. Kies voor een keukenplint van een ander materiaal
  Je kunt ook kiezen voor een keukenplint in een ander materiaal. Een van de mogelijkheden is een houten keukenplint in zijn natuurlijke kleur. Je moet wel kiezen voor een bewerkte houtsoort die niet gevoelig is voor temperatuurverschillen en vocht. Met een houten keukenplint geef je je keuken een rustige uitstraling.
  Als alternatief zou je kunnen kiezen voor tegels. Vaak komen die het best tot zijn recht als je boven de keuken soortgelijke tegels aanbrengt, maar dat is geen must.
 1. Kies voor een andere hoogte
  Keukenplinten moeten vaak op maat worden gezaagd. De hoogte van de stelpoten is immers afhankelijk van de vloer. Daardoor kan de hoogte van de plint per keuken verschillen. Omdat in veel keukens de plinten niet heel hoog zijn, kun je voor de verandering kiezen voor hogere plinten. Het effect is gegarandeerd heel mooi, maar het moet natuurlijk wel kunnen. Eventueel kun je kiezen voor lagere keukenkastjes die je wat hoger plaatst: zo blijft je werkblad op ergonomische hoogte en kun je toch een hogere plint plaatsen.
 1. Kies een spiegel als keukenplint
  Ook leuk: een spiegel als keukenplint. Met een spiegel geef je de keuken een ruimtelijk effect en nog wat meer diepte. Kies wel voor stevig glas, want als je een keer te hard tegen de plint schopt, kan hij kapot. Dat is lelijk én gevaarlijk.
 1. Trek de vloer door
  Je kunt je keukenplint ook van hetzelfde materiaal maken als je vloer. Daardoor kan je keuken zwevend lijken en sluit hij naadloos aan bij je vloer. Het effect is wel afhankelijk van de kleur en het materiaal van je vloer: een mozaïek zal goed scoren, maar tapijt zal vaak minder mooi zijn. Tip: probeer eerst eens een klein stukje door te trekken (zonder lijm!). Dan weet je snel genoeg hoe mooi het wordt!

Heb je advies nodig over keukenplinten? Je bent altijd welkom in onze showroom, wij adviseren je graag!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel