Wat kost een aanrechtblad? De kosten op een rij

Wat-kost-een-aanrechtblad-beton

We hebben op KeukenErvaringen.nl al veel over aanrechtbladen geschreven. Dat is niet zo vreemd, want er komen elke keer weer nieuwe producten bij. Sommige aanrechtbladen zijn bovendien tijdloos en gaan al meer dan 50 jaar mee.

Elk aanrechtblad is weer anders, kom daarom eens langs in de showroom en geven vrijblijvend advies over alle aanrechtbladen.
Maar wat kost een aanrechtblad precies? Dat is wat moeilijk te zeggen, maar we zetten hier de prijzen van 9 soorten aanrechtbladen op een rij.

Aanrechtblad kosten: een overzicht

Voor de duidelijkheid: in dit artikel zetten we de prijzen van 9 soorten aanrechtbladen op een rij. Dat is handig, want dan weet je ongeveer wat je kwijt bent. Toch mag je ons er niet aan vast pinnen. Wat je betaalt, is namelijk van vele zaken afhankelijk. De prijs van een granieten aanrechtblad is bijvoorbeeld afhankelijk van de dikte, kwaliteit en groeve waar hij vandaan komt. Wat je voor een aanrechtblad van beton betaalt, ligt eraan of je ‘m zelf maakt of dat je er een koopt bij een keukenzaak. En natuurlijk speelt ook het oppervlak van je keuken een rol. Om het nog maar niet te hebben over alle verschillende keukenzaken en “cowboys” in de sector.
Kortom, de echte kosten verschillen enorm. De prijzen in dit artikel zijn dan ook een indicatie op basis van de gemiddelde kwaliteit van een werkblad.

Aanrechtblad van zeepsteen

Een aanrechtblad van zeepsteen komen we niet vaak tegen onder de naam zeepsteen, maar toch wordt hij in Nederland veel verkocht. Zeepsteen is namelijk bestand tegen vlekken, chemische stoffen en bacteriën en ziet er ook nog eens mooi uit. Om het over de duurzaamheid nog maar niet te hebben …
Zeepsteen wordt vooral gebruikt in laboratoria en bedrijfsomgevingen, maar past ook perfect in je keuken. Goedkoop is het niet: € 400 per vierkante meter ben je zo kwijt. Schrikken? Logisch, maar vooral voor bedrijven is het een must. Er zijn gelukkig goedkoper alternatieven …

AaWat-kost-een-aanrechtblad-granietnrechtblad van graniet

We hebben over granieten aanrechtbladen al veel geschreven. Dat heeft ook met de populariteit te maken: de natuursteen heeft een mooie uitstraling en is nooit hetzelfde. Bovendien is het een van de duurzaamste materialen – als je voorzichtig bent natuurlijk. Voor een beetje aanrechtblad ben je zo € 250 per strekkende meter kwijt. De prijzen zijn echter heel wisselend. Goed rondkijken kan dus lonen.

Aanrechtblad van koper

We hebben nog nooit geschreven over een aanrechtblad van koper. Dat is niet vreemd, want het is niet een heel populair materiaal. Mensen met smaak en geld kiezen er wel eens voor omdat het een heel gebruiksvriendelijke oplossing is. Tegelijkertijd moet je wel tegen een krasje kunnen. Het materiaal “leeft”, waardoor elke stof en elke temperatuur zijn sporen nalaat. Dat kan wel weer een heel mooi effect hebben, maar dat is natuurlijk wat onvoorspelbaar. Je betaalt ook zo’n € 300 per meter.

Composiet aanrechtbladWat-kost-een-aanrechtblad-composiet

Aanrechtbladen van composiet zijn net zo populair als aanrechtbladen van graniet. Bovendien bieden ze veel meer bewerkingsmogelijkheden, waardoor je meer keus hebt qua kleur. De prijs verschilt en varieert van zo’n € 150 per meter tot € 250 per meter.

Aanrechtblad van zink

Zink is een materiaal dat al jaren – we zouden bijna zeggen “eeuwen” – wordt gebruikt in de keuken. Het heeft niet altijd de beste naam gehad omdat het vooral werd geassocieerd met “ouderwets” en goedkoop. Maar eerlijk is eerlijk: zinken aanrechtbladen zijn duurzaam. Bovendien kunnen ze ook best mooi zijn. De prijs wisselt en ligt gemiddeld rond de € 100 per meter.

Kunststof aanrechtblad

We weten het niet zeker, maar het zou ons niets verbazen als het kunststof aanrechtblad nog steeds het populairst is. Het is bijna overal te koop en dan ook nog eens in heel veel verschillende soorten en maten. Bovendien hoef je er niet veel voor te betalen: een aanrechtblad van kunststof is al verkrijgbaar vanaf € 25 per meter.

Aanrechtblad van cement

Het aanrechtblad van cement is bezig met een opmars. We hebben al veel verschillende voordelen en nadelen beschreven, maar het product wordt per jaar beter. Dat is ook een kwestie van vraag en aanbod. Hoe duur hij wordt, bepaal je zelf. Je kunt zelf een aanrechtblad van beton maken: dan ben je voor € 100 klaar. Koop je een aanrechtblad van beton bij een zaak, dan betaal je zo € 100 per meter.

Aanrechtblad van marmermarmer aanrechtblad

Marmer heeft een uitstraling die met niets is te vergelijken. Het materiaal is warm, chique en klassiek. Wie op zoek is naar een aanrechtblad van marmer, moet daarvoor meestal niet in een gewone keukenzaak zijn: het materiaal heeft een bepaalde klasse – en dus een bepaalde prijsklasse. Vooral in wit is er veel keus.
Marmer is zachter dan graniet, dus je moet wel uitkijken voor krassen en vlekken. De prijzen liggen zo rond de € 200 tot € 350 per meter.

Een aanrechtbladWat-kost-een-aanrechtblad-hout van hout

Houten aanrechtbladen worden niet zo veel verkocht. Ze hebben de tijd niet mee en lijken niet zo trendy. Toch kan een houten aanrechtblad heel mooi zijn. Bovendien kun je ‘m in elke willekeurige kleur en maat verkrijgen. Soms moet je daarvoor wel speciaal naar een meubelmaker, maar dat biedt dan weer mogelijkheden m.b.t. maatwerk.

Een meubelmaker is duur, maar als je zelf goed bent met hout kun je het een stuk goedkoper. De prijs: € 50 tot € 250 per meter.

Prijzen aanrechtbladen bij keukenzaken

Een andere belangrijke factor bij de prijzen van aanrechtbladen is de zaak waar je je aanrechtblad koopt. Wie een aanrechtblad koopt bij een bouwmarkt betaalt vaak het minst. Dat is eenvoudig te verklaren: bij een bouwmarkt worden vaak alleen kunststof aanrechtbladen verkocht. Daarnaast kan een Gamma of Praxis de aanrechtbladen groot inkopen, waardoor de prijs gedrukt wordt. Wie een kunststof aanrechtblad bij een keukenzaak koopt, is vaak zeker het dubbele kwijt. Daar staat tegenover dat een keukenzaak vaak wel meer of betere garanties biedt.

Hieronder geven we een grove schatting van de prijzen van aanrechtbladen bij keukenzaken. De prijzen zijn grofweg gebaseerd op de prijslijst van Dekker Zevenhuizen, de grootste aanrechtbladenfabrikant van Nederland.

Materiaalsoort Prijs*
Kunststof € 255 – € 350
Roestvrij staal € 360
Nanotechnologie € 390
Massief hout € 400
Composiet € 500
Graniet € 500
Keramiek € 550
Beton en terrazo € 650
Glas € 670
* De prijs is per strekkende meter, op basis van een diepte van 60 cm en een dikte van 4 cm, inclusief randafwerking

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel