Waterbesparende kokend waterkraan: de techniek

Waterbesparende-kokend-waterkraan-de-techniek

Een tijdje geleden schreven we een artikel over trends in kokendwaterkranen. Eén van de trends die we beschreven, is de aandacht voor duurzaamheid en waterbesparing. Op het gebied van waterbesparing zijn leveranciers van kokend waterkranen heel inventief: ze komen met allerlei technieken die het milieu moeten redden en je portemonnee moeten sparen zonder dat je moet inleveren op comfort. Welke technieken zijn er? En hoe werken ze?

Kokend waterkraan met ecostart

Duurzame kokend waterkranen hebben niet alleen te maken met waterbesparing, hoewel dat aspect vaak een heel belangrijke rol speelt. De kranen zijn echter zo gemaakt dat ze ook op andere manieren beter zijn voor het milieu. Daarom zijn er tegenwoordig ecostart kokend waterkranen. Deze kranen zijn voorzien van een duurzame techniek die moet voorkomen dat je te veel energie gebruikt.
Bij een kraan met ecostart-binnenwerk krijg je koud water uit de kraan wanneer de handgreep in het midden staat. Daardoor hoeft de boiler niet onnodig aan te slaan en bespaar je dus vooral een beetje energie.
Kokend waterkranen zonder ecostart werken anders: bij deze kranen krijg je koud water wanneer de hendel helemaal naar voren of naar achteren staat. Daardoor moet je met de handgreep een bepaald punt passeren waarop de boiler aanslaat. Dat is overbodig.
Ecostart is eigenlijk een heel eenvoudige, maar ook heel slimme manier om een beetje duurzamer te leven. Steeds meer kranen krijgen ecostart. De Lavanto Sereno is een goed voorbeeld.

Kokend waterkraan met waterbesparend binnenwerk

Naast ecostart zijn er nog andere methoden om water te besparen en zo wat duurzamer te zijn. Eén van de alternatieven is een kokend waterkraan met een waterbesparend binnenwerk. Bij een kraan die van deze techniek gebruikmaakt, kun je de handgreep tot ongeveer halverwege gemakkelijk openen. Om de kraan verder te openen – en dus meer water te gebruiken – moet je net iets harder drukken. Zodra je over het dode punt heen bent, krijg je de maximale waterstroom.
Om de kraan door te drukken, moet je dus heel bewust extra water willen hebben. Heb je niet zo veel water nodig, dan open je de kraan gewoon met gemak tot hij op het dode punt is. Meer heb je niet nodig, waardoor je ook niet zo snel geneigd bent om door te drukken. Slim bekeken!
Voorbeeld? Check de Inventum Easy Comfort.

Kokend waterkraan met perlator

“Perlator” is een moeilijke term voor een simpel mondstuk dat je op de kraan zet. De perlator begrenst de doorstroming van water en voegt tegelijkertijd lucht toe, waardoor je wel een volle straal hebt. Kranen met een perlator gebruiken slechts acht liter water per minuut. Mocht je een emmer water willen vullen, dan ben je natuurlijk wel iets langer bezig dan gewoon. Daar staat tegenover dat je vaak niet zo veel water nodig hebt, waardoor je het tijdsverschil niet zo merkt en ook nog eens goedkoper uit bent. De perlator is een heel eenvoudige methode die ook nog eens het goedkoopst is.

Je kunt eventueel een losse perlator voor je bestaande kraan kopen. De prijs? Schrik niet, we vonden ‘m al voor €3,99!

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel