Welke keuken kies je?

Als je dit jaar een nieuwe keuken wilt kopen, heb je wat te kiezen: in elke keukenzaak vind je immers rechte keukens, L-keukens, kookeilanden en zelfs U-keukens. Wat zijn de verschillen tussen deze keukens en wat zijn de voordelen en nadelen? Lees erover in dit artikel van KeukenErvaringen.nl!

De rechte keuken

Laten we beginnen met de eenvoudigste keukenopstelling, de rechte keuken. Een rechte keuken is, zoals de naam al zegt, een rechttoe-rechtaankeuken langs één wand. Rechte keukens zijn ideaal wanneer je weinig ruimte hebt in huis voor een uitgebreide keuken. Een rechte keuken is heel efficiënt: je vindt alle kastjes naast en boven elkaar en daardoor heb je weinig verlies. En omdat de kookplaat en spoelbak in elkaars verlengde liggen, hoef je vaak weinig stappen te maken. Een rechte keuken is daardoor ook nog eens ergonomisch.
De rechte keuken is in allerlei soorten, maten en stijlen te verkrijgen. Een simpele keukenopstelling hoeft dus niet per se goedkoop te zijn.
Een rechte keuken heeft echter wel zijn beperkingen: je kunt er moeilijk de ideale driehoek maken. Een lange rechte keuken is daardoor heel onpraktisch: hij levert je wel extra ruimte op, maar niet meer gebruikersgemak. De rechte keuken komt dus het best tot zijn recht in een kleine keukens. En omdat hij relatief weinig ruimte inneemt, houd je wel genoeg ruimte over voor een keukentafel of andere zithoek.

De L-keuken

Wie wat meer ruimte in zijn keuken heeft, kan kiezen voor een L-keuken. De L-opstelling bestaat simpelweg uit twee rechte keukens die haaks op elkaar staan. Ze vormen één geheel. De L-keuken kom je het meest tegen in Nederland. Vaak bevindt het fornuis zich aan de korte zijde, terwijl de spoelbak aan de lange zijde is aangebracht. Daardoor hoef je geen kilometers in je keuken te lopen, maar kun je wel het koken en afwassen van elkaar scheiden. De L-keuken biedt bovendien veel opbergruimte. De hoek in de hoekkeuken is altijd een lastig punt, maar met een carrousel of hoeklade heb je dat probleem zo opgelost. Wanneer je veel ruimte in je keuken hebt, kun je eventueel nog een kookeiland of bar toevoegen. Je kunt het kookeiland zelfs aan de L-keuken vastmaken, zodat je een “schiereiland” krijgt.

De U-keuken

Wanneer je baadt in zeeën van ruimte en een L-keuken te klein vindt, kun je kiezen voor een U-keuken. Deze keuken bestaat uit een L-keuken met nog een extra “poot”. Daardoor krijgt de keuken een U-vorm. Vaak bestrijkt een U-keuken drie wanden. Je krijgt daardoor ontzettend veel ruimte. Toch heeft dat ook nadelen: soms moet je echt tien meter afleggen van de ene kant van de keuken naar de andere. Geen wonder dat vaak een deel van de keuken wordt ingericht als speciale kookhoek of als koffiehoek. Vaak staat een U-opstelling andere plannen in de weg: wanneer je de ruimte efficiënt wilt indelen, wordt het lastig om ook nog een zit- en eethoek aan de keuken toe te voegen. Mensen die met dat probleem worstelen, kunnen eventueel wel een eiland in de keuken plaatsen: dat hoeft niet per se een kookeiland te zijn, maar zou ook een ziteiland kunnen zijn. Een U-keuken geeft je keuken absoluut luxe en cachet, maar leidt ook vaak tot ruimte die je in de praktijk weinig gebruikt.

Welke-keuken-kies-je---detailfoto-U-keuken

De G-keuken

Is de U-keuken niet groot genoeg? Dan kun je altijd nog kiezen voor de G-keuken. Deze keukenopstelling gaat nog een stap verder dan de U-keuken en brengt nog een extra “poot” met zich mee. Je beschikt daarmee wel over drie hoeken die je allemaal wel efficiënt moet zien in te delen. Het gemak van een G-keuken is dat je eventueel nog een extra keukendriehoek kunt toevoegen: daardoor kun je de ruimte efficiënter gebruiken dan een U-keuken. Eventueel zou één van de poten kunnen dienen als schiereiland voor je kookeiland. Vaak gaat een G-keuken wel ten koste van je zithoek of eethoek, maar dat kun je compenseren door een kant van de keuken in te richten als bar. En voor de rest krijg je zeeën van ruimte, hoewel je vooraf goed moet weten wat je daar mee gaat doen. Anders staat een deel van de keuken de rest van je leven leeg…

De eilandkeuken

Het kookeiland is op dit moment razend populair. Zoals je hierboven kon lezen, kun je dit type keuken combineren met alle bovenstaande keukenopstellingen, al dan niet als schiereiland. Het kookeiland is leuk, uniek en chique, maar vraagt wel om zorgvuldige overweging. Je zit allereerst met je leidingen, maar moet ook gewoon genoeg ruimte hebben. Wanneer je eigenlijk te weinig ruimte hebt voor een kookeiland, doe je er goed aan om ‘m niet te nemen: je loopt dan in de komende jaren (letterlijk) tegen het eiland aan. Een kookeiland wil ook nog wel eens ruimtegebrek opleveren omdat je niet alle kastjes even efficiënt kunt gebruiken of omdat er “gewoon” te weinig kastjes zijn. Dat probleem kun je verhelpen door het kookeiland te combineren met een L-keuken. En de zithoek? Die maak je gewoon aan het kookeiland zelf. Gezellig én praktisch!

 

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel