Werkblad: eyecatcher in de keuken

Werkblad-eyecatcher-in-de-keuken.jpg

Werkbladenspecialist Jetstone introduceerde vorig jaar drie donkere marmerlook materialen in keramiek, en dit jaar krijgt die laatste productgroep er nog eens drie fraaie varianten bij. Het is een typerend voorbeeld van de toenemende populariteit van marmer. Marmer is helemaal terug, om het zo maar even te zeggen.

Marmer: hard en krasvast

De voordelen van marmer zijn legio. Omdat het eeuwig mooi blijft, is het een aantrekkelijk materiaal. Veelgehoorde opmerking van consumenten: je aanrecht ziet er altijd als nieuw uit. Behalve dat het eeuwigheidswaarde heeft, is een marmer aanrechtblad hard en krasvast, heeft het een rijke en luxe uitstraling en is het makkelijk te onderhouden. Het is in vele kleuren verkrijgbaar. Mooi is bijvoorbeeld het nieuwe Marrone Classico van Jetstone: klassieke elegantie in een donkerbruine tint. Kijk voor meer inspiratie op de Jetstone-website.

De looks van beton

Misschien nog wel gewilder dan marmer zijn werkbladen met de looks van beton. Een voorbeeld hiervan is Rugged Concrete van producent Caesarstone. Het heeft de ruwe en eerlijke uitstraling van onbehandeld beton, maar de eigenschappen van composiet. Dat laatste moet niet worden verward met graniet. Het heeft wel dezelfde eigenschappen, maar wordt machinaal gemaakt. Composiet is een samengestelde steensoort die voor 93% bestaat uit fijne kwartskorrels (zand) en voor 7% uit bindmiddel. Het aanbod in kleuren, patronen en glinstering is veelzijdig en ruim. De belangrijkste composietproducenten in Nederland zijn het al genoemde Caesarstone en Silestone. Ze bieden een breed assortiment, in diverse kleuren.

Onverwoestbaar en krasgevoelig

Echt beton is onverwoestbaar en past bij elke keuken. Het kan in elke vorm worden geleverd, zelfs inclusief spoelbak. Denk eraan om onderzetters en snijplanken te gebruiken, want het materiaal is krasgevoelig! Omdat het een open structuur heeft, kunnen er ook vlekken optreden (door het gebruik van oliën, vetten en soms zelfs water).

Een variant is LightBeton, een met glasvezel versterkt betonsteen dat tot 60% lichter is dan het traditionele beton. LightBeton van leverancier Dekker Zevenhuizen oogt industrieel, robuust, koel en strak. Voor het keukenblad wordt een mal precies op maat gemaakt, waarbij je kunt kiezen uit talloze vormen. Na een hardingsproces van twee of drie weken wordt het blad uit de bekisting gehaald, gepolijst en voorzien van een oersterke coating, en kant-en-klaar afgeleverd.

Verrassend laminaat

Een verrassende trend in aanrechtbladenland is laminaat. Leverbaar in alle prijsklassen – past dus bij ieder budget – en in alle soorten en maten verkrijgbaar. Neem nu TopLaminaat van Dekker: dit biedt een ruime keuze in kleur, dessin en randafwerking en je kunt er ook naar hartenlust mee combineren. Bijvoorbeeld een randafwerking in de kleur van het blad of RVS, of een ‘zwevend’ blad. De samenstelling van het waterbestendige en vrijwel naadloze TopLaminaat, dat grofweg bestaat uit multiplex met een harde toplaag, zorgt ervoor dat het blad makkelijk is te onderhouden. Wees wel voorzichtig met hete pannen, en het gebruik van een snijplank is aanbevolen. Naast het al genoemde Dekker zijn overigens ook Kemie en Arte belangrijke aanbieders van laminaat- en andere werkbladen.

Tijdloos rvs

Een materiaal dat tijdloos is, is roestvrij staal. RVS-bladen geven je keuken een stoere, strakke, minimalistische en toch moderne uitstraling. Wie kiest voor RVS kiest voor maat- en vakwerk. Dankzij het edele en natuurlijke metaal, dat bestaat uit een legering van onder meer chroom en staal, zijn de werkbladen duurzaamen hittebestendig. Andere belangrijke pluspunten zijn de waterbestendigheid en de hygiëne. Roestvrij staal is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar, waaronder glad, geborsteld of met een wafelmotief. Die laatste is de meest hittebestendige en duurzame soort. Nadelen zijn er ook: het materiaal is krasgevoelig en kwetsbaar voor vingerafdrukken, alhoewel er tegenwoordig ook vlekvrij roestvrij staal op de markt is.

Eigenlijk kun je met RVS alle kanten op. De uitstraling is afhankelijk van de smaak van de gebruiker. De een vindt het koud en strak, de ander noemt een roestvrij stalen aanrechtblad een eyecatcher in de keuken.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel