Werking inductie oven: een oude techniek in een nieuw jasje

werking inductie oven

We kennen allemaal de inductiekookplaten en inductie fornuizen. Fabrikanten van keukenapparatuur gaan nu een stap verder en komen met inductie ovens: ovens die gebruik maken van dezelfde techniek als inductiekookplaten. De inductie oven moet je keuken nog verder verduurzamen.

Hoe werkt een inductie oven?

Inductie ovens maken gebruik van dezelfde techniek als inductiekookplaten. Deze kookplaten werken met een elektromagnetisch veld waarop pannen met een speciaal magnetisch grondvlak worden geplaatst. De combinatie van het elektromagnetische veld en de speciale pannenbodems zorgt ervoor dat de pannen verhit worden wanneer ze op de kookplaat worden gezet. Wanneer de pannen van de kookplaat worden gehaald, stopt het verwarmen. Wie kookt met inductie, kookt dus met magneten.
Diverse fabrikanten van keukenapparatuur, waaronder Whirlpool, passen deze techniek nu ook toe in ovens. Een speciale kookplaat biedt de voordelen van de inductietechniek nu ook in traditionele ovens.

Whirlpool inductie oven

Whirlpool is één van de eerste fabrikanten die het nieuwe concept inductie oven introduceert. De fabrikant van keukenapparatuur komt met een speciale inductieplaat die in de oven geschoven kan worden. Wanneer de inductieplaat niet in de oven is, werkt de oven als een traditionele oven. Schuif je de inductieplaat echter in de oven, dan worden alle traditionele functies uitgeschakeld en wordt de inductiemodus geactiveerd. Je kunt nu je bijbehorende ovenschaal of pan op de inductiekookplaat zetten, waarna je eten razendsnel wordt bereid.

Inductie oven: voordelen en nadelen

Een van de belangrijkste voordelen van de inductie oven is dat hij een nieuwe toepassing vormt van een oude techniek. Je kunt de oven dus bedienen met de kennis die je al hebt over inductiekoken. Bovendien is inductiekoken veel duurzamer dan andere kooktechnieken omdat er geen restwarmte verloren gaat. Met de inductie oven kun je dus snel en zuinig aan de gang.
Een inductie oven heeft echter ook nadelen: zo is de inductiefunctie niet voor alle gerechten geschikt. Daarnaast schakelt de inductiekookplaat in de Whirlpool inductieoven andere functies uit, met als gevolg dat je altijd moet kiezen van welke functie je gebruik wilt maken.

Heb jij een inductie oven?

Laat het ons weten: deel je verhaal hieronder! Heb je nog geen inductie oven, maar behoort het tot de mogelijkheden? Breng een bezoekje aan de showroom, wij adviseren je graag!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel