XXL koeling: innovatieve koelkasten van formaat

Ook vaak plaatsgebrek in de koelkast? Niet onlogisch, door tijdsgebrek worden de supermarktbezoekjes beperkt en koopt men meer in één keer. We willen dus een koelkast met veel en overzichtelijke bergruimte waarin de verse ingrediënten bij voorkeur ook langer en veilig bewaard worden. Enkele recente Amerikaanse koelkasten en side-by-side opstellingen – waarbij koelkast en vriezer naast elkaar gecombineerd worden – in de kijker.

Whirlpool: prijswinnende Amerikaanse koelkast

Kersverse nieuwkomer van Whirlpool is deze Amerikaanse 4 deurs-koelkast die innovatie combineert met design. Met zijn elegante lijnen en zwarte coating blijkt deze koelkast dan ook helemaal mee met de laatste interieurtrend. Resultaat: een iF Design Award 2020 in de ‘prijzenkast’. Deze gegeerde designprijs heeft het toestel te danken aan het fraaie design, maar wel in combinatie met een ruime capaciteit (543 liter!) én slimme koelsnufjes. Technologie in functie van de versheid is het motto. 

Dankzij de 6TH SENSE Precision Control wordt de temperatuur en luchtvochtigheid optimaal geregeld, zowel in de koelkast als de diepvriezer. En dit komt de houdbaarheid van de koelkastinhoud ten goede. Niet onbelangrijk: deze koelkast heeft een handige water- en ijsdispenser, goed voor wel anderhalve kilo ijs – naar keuze crushed ice of ijsblokjes – per dag. Groenten en fruit bewaren langer in het compartiment met FreshPad, een rooster dat vocht onttrekt en schadelijke bacteriën voorkomt. De diepvriezer heeft een FastFreezePad voor extra snel invriezen. Tot slot is er het FlexiFreeze-compartiment dat je de keuze biedt tussen vriezen, koelen en zelfs wijn bewaren.

Samsung: intelligente koelkast als persoonlijke assistent

Huishoudtoestellen worden steeds slimmer en daar is deze intelligente koelkast van Samsung een mooi voorbeeld van. Dit is Family Hub, een riante koelkast voorzien van een 21,5-inch scherm dat dienst doet als centrale commandopost en ‘persoonlijke assistent’. Het multifunctioneel display denkt mee na over recepten voor het avondeten op basis van wat er in de koelkast voorradig is. Houdbaarheidsdatum overschreden of de boter op? Dan krijg je daarvan melding op je smartphone. Dat kan dankzij de SmartThings-app die je telefoon verbindt met de Family Hub. 

Daarnaast doet de Family Hub ook dienst als digitaal prikbord, kan je er de familiekalender op bijhouden en je favoriete muziek of tv-programma mee selecteren. Maar er is meer. Dankzij Samsung Connect Smart Home, tevens geïntegreerd in de Family Hub, kunnen ook andere IoT toestellen – bijvoorbeeld AddWash wasmachine of PowerBot robotstofzuiger – via de koelkast aangestuurd worden. En zo wordt de keuken, meer dan ooit, het centrum van de woning. 

Siemens: Amerikaanse koelkast met twee netwerkcamera’s

Ook Siemens zet in op slimme toestellen die het dagdagelijkse leven er eenvoudiger op moeten maken. Zo is er deze iQ700 Amerikaanse side-by-side, een wifi-compatibele koel-vriescombinatie die dankzij de Home Connect-app perfect weet wat je waar bewaart. Binnenin zitten trouwens twee netwerkcamera’s die je de inhoud van de koelkast laten zien, ook als je al in de supermarkt staat. Even je telefoon checken en verder winkelen.

Wat waar bewaren? De Smart Storage Guide, die beschikbaar is via de Home Connect app, geeft tips over welke ingrediënten je best in welke klimaatzones kunt bewaren. De speciale hyperFresh Plus klimaatzones houden vis, vlees, fruit en groenten langer vers. Daarnaast serveert het apparaat met één druk op de knop zowel gekoeld water als ijsblokjes of crushed ice. Het toestel is fraai afgewerkt in Black Steel, donker getint en geborsteld roestvrij staal die de prestigieuze look alleen maar kracht bijzet. Slim én mooi, dus.

V-ZUG: Zwitsers koelcenter de luxe

Het Zwitserse V-ZUG wil met zijn Premium Swiss Quality ook de Nederlandse en Belgische markt veroveren. En dat doet het label onder meer met de nieuwe Supreme Line koeling. Deze reeks omvat vier toestellen, elk 205 cm hoog, die zich in een side-by-side opstelling laten integreren in de keuken. Zo is het bijvoorbeeld perfect mogelijk om te kiezen voor de XL combicooler van 90 cm breed geflankeerd door een wijnkoeler die dan ook nog eens 72 van je beste flessen in ideale omstandigheden bewaart en dit in twee gescheiden temperatuurzones. 

Maar ook op zich vormt de combicooler een streling voor het oog. Goed voor een royale inhoud van 561 liter en allerhande snufjes waaronder het InfinityShelf-systeem, leggers die zich traploos laten verstellen zonder dat je ze eerst hoeft leeg te maken. Het vriesgedeelte – mét IceMaker – zit onderaan en heeft de vorm van een ergonomische lade. Liever extra koelruimte in plaats van een vrieslade? Dankzij de MonoFridge-functie kan je de lade omvormen tot een extra koelcompartiment met een temperatuurinstelling tussen -2 en 8°C. Flexibel koelcomfort voor wie zowel qua esthetiek als wat bewaarkwaliteit betreft hoge eisen stelt.

Liebherr: luxueus koelen en vriezen op maat

Van de Duitse koelingspecialist Liebherr mag je niet anders dan premium kwaliteit verwachten. En dat is niet anders met het luxueuze Monolith-concept, meteen goed voor een iF Design Award 2019. Monolith laat je toe om zelf een high-end combinatie van integreerbare koel- en vriesapparaten te maken, op maat van je persoonlijke wensen en keuken. Onzichtbaar ingebouwd achter het keukenfront of uitgevoerd met edelstalen fronten en opmerkelijke grepen als designstatement: de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Met zijn imposante formaat van maar liefst 213 cm hoog en innovatieve functies past de elegante Monolith naadloos in ieder keukenontwerp waarbij men weliswaar alleen maar genoegen neemt met het allerbeste. Zo noteren we onder meer geavanceerde functies zoals BioFresh met Fish & Seafood-Safe, PowerCooling en het InfinitySwipe-Touchdisplay. Behoort ook tot de mogelijkheden: de vlak geïntegreerde InfinitySpring waterdispenser en de automatische IceMaker die elke 24 uur zo’n 1,6 kg gefilterd ijs produceert.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel