Zelfroerende pan biedt verschillende voordelen
De komst van de magnetron en invriesmaaltijden heeft alle kokende wereldburgers al veel gemak geboden. Toch wil of moet je af en toe een potje koken. Wie daar liever geen energie aan besteedt kan terecht bij de Japanse tandarts (!) Hideki Watanabe.
De Kuru-Kuru Nabe: een zelfkokende pan
Watanabe ontwikkelde de Kuru-Kuru Nabe, een pan die z’n inhoud roert zonder dat daaraan bewegende onderdelen te pas komen. Meneer Watanabe laat de pan gebruik maken van thermodynamica en dat heeft effect. Bijkomend voordeel: ingrediënten koken sneller en overkoken is voorgoed verleden tijd. Bovendien hoef je nooit meer met een schuursponsje de bodem te ontdoen van aangekookte soep- en aardappelresten.
Hoe werkt de zelfroerende pan?
Zoals je in onderstaand filmpje kunt zien, heeft de pan een afwijkende vorm. De bodem is voorzien van een soort schubben terwijl de binnenkant van de pan uit inkepingen bestaat. Zodra de inhoud van de pan z’n kookpunt bereikt ontstaat er beweging. Deze wordt door de inkepingen in een bepaalde richting gestuwd, waardoor de inhoud rondjes begint te draaien. Het resultaat: de inhoud begint zichzelf te roeren.
Voordelen van de zelfkokende pan
Op het eerste gezicht lijkt het geniale idee vooral het project van een gestoorde professor. Wij voorzien ook niet dat Tefal en BK op korte termijn deze vreemd gevormde pannen in productie nemen. Toch kan de techniek in de toekomst wel worden doorontwikkeld en ingezet om het bereiden van eten te vergemakkelijken of om producten te maken die gaan concurreren met de antiaanbaklagen die we nu kennen.
Watanabe zelf adverteert met nog een voordeel van de zelfroerende pan: door de toepassing van de techniek kookt het eten veel sneller dan via de huidige methoden. Daardoor bespaar je dus ook tijd en kosten voor gas en energie.
De pan is nog niet te koop maar zal naar verwachting binnenkort in een gelimiteerde oplage van 1000 stuks geproduceerd worden, waarna hij via Amazon te koop is.
Meer artikelen lezen in deze categorie?
Leuke uitvinding, wanneer zijn deze in Nederland te koop?