Zijn pyrolyse-ovens de nieuwste gadget?

Pyrolyse-ovens-steeds-populairder

Pyrolyse-ovens bestaan al jaren: de eerste versie werd al in 1968 geïntroduceerd. Niettemin heeft het lang geduurd voor de pyrolysefunctie eindelijk een beetje aandacht kreeg. Blijkbaar vonden consumenten het toch vreemd dat een oven zelf één van de meest gehate werkjes – het schoonmaken – opknapte. Bovendien wisten fabrikanten van keukenapparaten klanten toch te verleiden met ovens die gemakkelijk waren schoon te maken met minder effectieve schoonmaakoplossingen. De introductie van een pyrolyse-oven van Siemens ging met veel bombarie gepaard, maar het concept bestaat dus al veel langer. Toch maakt de introductie duidelijk dat pyrolyse opnieuw onder de aandacht van de consument wordt gebracht. Gaat dat lukken?

Wat is pyrolyse?

Ovens die zijn uitgerust met pyrolyse, maken zichzelf schoon. Dat gebeurt via een speciaal programma of nadat je je gerechten in de oven hebt bereid. De oven wordt dan opgestookt tot wel 500 °C. Bij die temperatuur worden alle korstjes, aangekoekte resten en andere stoffen in de oven omgezet in as. De as kun je daarna opvegen. Sommige ovens met pyrolyse hebben een filter en katalysator, zodat er geen rookwolken uit je oven komen.
Overigens zijn er ovens die niet helemaal in staat zijn om al het vuil te verbranden. In het onderstaande filmpje zie je bijvoorbeeld het advies om zelf handmatig de ergste vervuilingen te verwijderen …
Je begrijpt dat een pyrolysebeurt wel wat energie kost. Daar staat tegenover dat je zelf niet meer met een doekje en schoonmaakmiddel aan het werk hoeft.

https://www.youtube.com/watch?v=a5ympQSifjw

Pyrolyse-ovens steeds populairder

We schreven het al: het heeft lang geduurd voor pyrolyse-ovens doorbraken. Of de doorbraak er nu echt is, durven we niet te zeggen. Feit is wel dat steeds meer consumenten oog voor de oplossing hebben. Toch is de pyrolyse-oven na 50 jaar nog steeds een premiumproduct. Je betaalt er extra voor en klanten accepteren dat ook.
Tegelijkertijd doen fabrikanten van ovens met pyrolyse wel hun uiterste best om steeds meer klanten voor de technologie te werven. Daarom worden goedkopere pyrolyseproducten geïntroduceerd. Ook de toepassing van de technologie door de massamerken draagt bij aan toenemende populariteit. Naast Siemens bieden ook AEG, Electrolux en Zanussi bijvoorbeeld een oven met pyrolyse. Hoewel ovens met pyrolyse nog steeds als premiumproduct worden gezien, zijn ze dus wel toegankelijker geworden. En dat is te merken in de verkoopcijfers.

Trends in pyrolyse-ovens

Ovens met pyrolyse worden daarnaast steeds populairder omdat ze gemakkelijker zijn te installeren. Waren vroeger de eisen ten aanzien van de stroom streng, inmiddels kunnen pyrolyse-ovens gewoon zonder moeite op een normaal stopcontact worden aangesloten.
Een andere trend is dat de technologie steeds vaker wordt aangeboden in vrijstaande apparaten. Vroeger was pyrolyse eigenlijk alleen verkrijgbaar in inbouwapparaten. Dat was natuurlijk geen probleem, omdat veel mensen inbouwapparaten hadden. Doordat de technologie nu echter ook in vrijstaande modellen wordt toegepast, is het marktbereik nóg groter.
Naarmate ovens steeds vaker worden uitgerust met geavanceerde kookfuncties, willen ook steeds meer consumenten een pyrolyse-oven hebben. Dat is natuurlijk niet in het laatst omdat geavanceerde kookfuncties ook een hoop schoonmaakwerkzaamheden met zich meebrengen: grill- en roosterfunctionaliteiten bieden meer kansen, maar ook meer rommel. Dan is pyrolyse wel wenselijk.

Pyrolyse-ovens steeds populairder

We zien dus vier trends:
– Ovens met pyrolyse worden steeds belangrijker
– Ovens met pyrolyse zijn gemakkelijker te installeren dan vroeger
– Er komen steeds meer ovens met pyrolyse
– Steeds meer ovens hebben geavanceerde functies, waardoor pyrolyse heel wenselijk is

Dat heeft gevolgen voor de populariteit van de ovens met pyrolyse. Ze zijn toegankelijker en voorzien steeds meer in een behoefte. De consument zoekt bovendien naar gemak en ontzorging en dan is pyrolyse bijna onmisbaar. Wellicht zien we pyrolyse in de toekomst terugkomen in meer apparaten, zoals in de magnetron. Eén ding is zeker: als je de technologie eenmaal hebt ervaren, wil je niet zo snel meer je oven handmatig schoonmaken.

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel