Zo vind je je eigen keukenstijl

Zo-vind-je-je-eigen-keukenstijl-1

Over keukenstijlen kun je blijven schrijven. Zo schreven we al eens over welke keukenstijlen er zijn. En regelmatig lees je hier artikelen over landelijke keukens, designkeukens, hoogglanskeukens en keukentrends.

Alle keukens zien er even mooi uit en keukenzaken weten hun keukens zo te fotograferen dat je al likkebaardend door de folders bladert. Maar welke keukenstijl past nu bij jou? En hoe weet je welke stijl het beste tot zijn recht komt in jouw huis?
KeukenErvaringen.nl helpt je een handje.

Verschillende keukenstijlen

Zoveel mensen, zoveel zinnen. Geen wonder dus dat er op z’n minst 15 verschillende keukenstijlen zijn. Dat is maar goed ook, want daardoor krijgt iedereen de kans om met zijn eigen stijl en budget zijn eigen keuken samen te stellen in zijn eigen stijl. In de keuken draait immers alles om persoonlijkheid en personalisering. Je wilt dat jouw keuken ook echt van jou is. Dat betekent ook dat je, wanneer je een nieuwe keuken wilt, niet per se een keuken hoeft te kiezen in de huidige stijl. Maar waar kies je dan wel voor? En hoe weet je welke stijl je wilt? We zetten vier simpele stappen voor je op een rijtje.

Zo-vind-je-je-eigen-keukenstijl-3

1. Verzamel willekeurig foto’s

Zolang je nog in de voorbereidende fase zit, kun je willekeurig foto’s verzamelen van keukens die je aanspreken. Daarbij hoef je nog niet na te denken waarom ze je aanspreken: dat kan later nog. Ongetwijfeld gaat er een gedachte schuil achter de verzameling en herken je een patroon: er zijn nu immers keukenstijlen die je wel aanspreken en keukenstijlen waar je helemaal niks mee hebt. Zie je foto’s van een mooie keuken in een folder? Knip ze uit en ruim ze op, of ga op internet op jacht – Pinterest kan je perfect helpen.

Het is in deze fase belangrijk dat je jezelf nog niet vastpint aan een bepaalde stijl. Natuurlijk heb je een bepaalde voorkeur, maar door op voorhand andere stijlen uit te sluiten, kun je mooie alternatieven over het hoofd zien. Bovendien kun je er later spijt van hebben dat je bepaalde foto’s hebt weggegooid.
Wordt je verzameling een rommeltje? Orden de foto’s dan eventueel – op stijl, op kleur of op een ander aansprekend onderwerp. Het is echter geen must om nu al een ordelijke verzamling te hebben.

2. Maak categorieën

Wie een grote verzameling met inspirerende foto’s (de “keukeninspiratie”) heeft aangelegd, kan er niet omheen: er moet orde worden aangebracht. Breng de foto’s onder in bepaalde categorieën, zodat je een overzicht krijgt. Soms is het moeilijk om een keuken in een bepaalde categorie onder te brengen, maar ons overzicht van keukenstijlen kan je dan een handje helpen.

3. Wees streng

Bekijk alle foto’s en ideeën nog eens en ga na of je nog steeds een klik hebt met de foto’s. Als je al een tijdje geleden begonnen bent met verzamelen en inmiddels honderden plaatjes hebt, bemerk je misschien dat je valt voor een bepaalde stijl of dat je van mening bent veranderd over wat je mooi vond. Vraag je je af waarom je een bepaalde foto in je mapje hebt gestopt? Dan kun je ‘m maar beter weggooien. Zo moeilijk is dat dan niet meer …

Zo-vind-je-je-eigen-keukenstijl-2

4. Verzamel bewust

Als je dacht dat je nu klaar was met verzamelen, heb je het mis. Na stap 3 blijft er namelijk grofweg een idee over van wat je mooi vindt. Misschien heb je alle inspiratie voor landelijke keukens weggegooid en blijven er alleen maar hoogglanskeukens over. Geen probleem, dan weet je wat je aanspreekt. Ga door op de ingeslagen weg en verzamel nu bewust plaatjes van keukens in die stijl. Je zult ontdekken dat er keukens binnen de hoofdcategorie vallen die je wel aanspreken en anderen niet. Ga je voor een hoogglanskeuken? Dan vind je witte hoogglanskeukens misschien heel mooi, maar grijze niet. In deze stap kun je je beeld verder verfijnen. Bovendien kun je plaatjes gaan verzamelen van accessoires die je in je nieuwe keuken wilt, zodat het totaalbeeld steeds persoonlijker wordt.
Vergeet natuurlijk niet om een bezoek te brengen aan keukenzaken: daar zie je pas echt hoe keukens eruitzien en kun je voelen en beleven. Bovendien hebben keukenverkopers vaak verstand van zaken. Zij kunnen je dus verder helpen zonder dat je direct een keuken wilt kopen (hoewel verkopers je liever alleen informeren als je de keuken écht bij hen wilt kopen).

Ben je klaar voor de aanschaf? Neem je verzamelde foto’s mee en werk de details samen uit met je keukenverkoper. Het scheelt je veel voorbereidingen in de winkel en voorkomt dat je tijdens het verkoopproces wordt afgeleid. Handig!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel