Zo voeg je een spatrand toe

zo-voeg-je-een-spatrand-toe

Een spatrand achter je aanrechtblad heeft verschillende voordelen. Allereerst is een spatrand – als het goed is – praktisch, maar als je het goed aanpakt, kun je er je keuken ook een hele onderscheidende uitstraling mee geven. Qua materialen, kleuren, afmetingen en kosten zijn de mogelijkheden eindeloos. Daardoor kun je dus helemaal zelf kiezen wat jij mooi vindt en wat bij jou past. Dat maakt het wel moeilijk om de juiste keuze te maken. Daarom zetten wij op een rijtje wat je kunt verwachten als je een spatrand wilt toevoegen.
Let op: deze aanwijzingen zijn vooral handig als je een nieuwe keuken aanschaft of als je je keuken een nieuwe look geeft.

Welke spatrand kies je?

We schreven het al, een spatrand kan mooi en praktisch zijn en de mogelijkheden zijn eindeloos. Om een goede start te maken, moet je eerst weten wat voor soort spatrand je achter je aanrechtblad wilt. Je kunt kiezen uit tal van materialen, van glas tot keramische tegels en zelfs krijtbordverf. Om te bepalen wat je wilt, kun je het beste foto’s bekijken, op een rijtje zetten wat jij allemaal in de keuken wilt en natuurlijk showrooms bezoeken.

Om te weten wat voor materialen je wilt en welke afmetingen de spatrand moet hebben, is meten heel belangrijk. Denk vervolgens na hoe de spatrand bij je nieuwe keuken moet passen. Gelukkig kunnen keukenverkopers je ideeën geven over de juiste indeling van de spatrand met de door jou gekozen hoogte en breedte. Wanneer je voor mozaïektegels kiest, kan een verkoper bijvoorbeeld op de computer een schets maken van hoe het eruit komt te zien. Dat is wel zo handig, want dan heb je een concreet beeld van wat je kunt verwachten.

Het design van je spatrand moet wel passen bij je aanrechtblad. Een druk dessin ‘vloekt’ met een drukke spatrand, dus ergens moet je een balans vinden tussen wat je mooi vindt en wat goed staat. Soms is dat heel eenvoudig, maar soms betekent dit ook dat je toch afstand moet nemen van je oude idee.
Zorg altijd dat het gekozen materiaal van je spatrand andere elementen in de keuken, zoals de keuken zelf en het interieur, alleen maar beter maken.

Wat kost een spatrand?

De kosten voor een spatrand verschillen flink. Je kunt een spatrand maken met een paar blikken krijtbordverf. In dat geval ben je maar een paar tientjes kwijt. Kies je voor een duur materiaal, zoals glas (je hebt altijd veiligheidsglas nodig) of keramiek, dan betaal je al gauw enkele honderden euro’s of zelfs meer. Daar komen natuurlijk nog de kosten van de keukenzaak bovenop, want als je de spatrand door een keukenzaak laat maken, betaal je ook voor de arbeid. Houd rekening met verborgen kosten, zoals voor het slopen of voor eventuele renovaties. Als je toch bezig bent, kun je eventueel wat extra stopcontacten laten aanleggen (handig!). In dat geval betaal je ook voor de elektricien en voor extra materialen. Een beetje spatrand kost dan al snel € 500 tot € 1000.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel