Zwarte keuken

Zwarte-keuken-met-kleur

Dat een witte keuken al lang niet meer vanzelfsprekend is, bewijzen al onze artikelen op KeukenErvaringen.nl. Regelmatig schrijven we over gekleurde keukens en ook de materialen die steeds worden geïntroduceerd wijzen in heel andere richtingen dan het traditionele wit. We zien nu echter een hele nieuwe trend ontstaan: die van de zwarte keuken. Daarom bespreken we in dit artikel de voordelen en nadelen van de zwarte keuken.

Waarom een zwarte keuken?

In de achterliggende jaren was de keuken wit. Dat is lang niet altijd zo geweest: herinner je de bruine keuken van vóór 1980? Inmiddels is die keuken zo goed als verdwenen, ingehaald door wit: schoon, helder en tijdloos. Toch lijkt wit ook op z’n retour. Trends tonen keukens in felle kleuren, waar de vrolijkheid en levendigheid vanaf spat. Zwart vormt dan een enorm contrast: niet alleen is een zwarte keuken niet levendig, ook de steriliteit van wit is volkomen verdwenen. Zwart is echter niet per se heel donker of mysterieus. Stel je je een zwarte hoogglanskeuken voor: dat is geheid een aandachtstrekker. Een matzwarte keuken is dan wel weer mysterieuzer, maar op zijn eigen manier ook heel exclusief en luxe. Wie kiest voor zwart, kiest voor opvallen zonder aandacht te vragen.

Zwarte keukens

Op dit moment is het aanbod met zwarte keukens nog beperkt. We zien dat Etna de Etna Zwart introduceerde, een keukenlijn met een zwarte oven, kookplaat en afzuigkap. Naast de zwarte frontjes en aanrechtbladen natuurlijk…

Verder zijn er op dit moment geen keukenfabrikanten die een zwarte keukenlijn hebben geïntroduceerd. Bij een gemiddelde keukenzaak vind je echter wel diverse mogelijkheden om toch zwarte frontjes te kopen. En op de website van DB KeukenGroep zagen we de Residentic-lijn: betaalbare maatwerkkeukens met een mogelijkheid voor een hele zwarte keuken.

Zwarte keuken: voordelen en nadelen

Een zwarte keuken heeft, net als iedere keuken, z’n voor- en nadelen. Omdat we op dit moment nog volop gewend zijn aan witte keukens, kunnen de veronderstelde nadelen net iets groter zijn dan de voordelen. We zetten hier echter de feiten op een rijtje…

De voordelen:

  • Een zwarte keuken is exclusief; wil je een blikvanger, dan is een zwarte keuken een goede optie.
  • Zwarte keukens zijn net zo effectief als witte keukens. Je moet er misschien even mee leren werken, maar schoonmaken en bakken en braden werkt precies hetzelfde.
  • Zwart is er in veel verschillende tinten en materialen. Ook bij een zwarte keuken kun je dus kiezen uit hoogglans en mat. En je kunt zowel zwarte kookeilanden als zwarte wandkeukens kiezen.
  • Wie echt alles zwart wil, heeft keuze genoeg: er zijn zwarte ovens, zwarte afzuigkappen en zelfs zwarte kranen te verkrijgen.

De nadelen:

  • Een witte keuken is besmettelijk, een zwarte ook. Waar stof en kalkresten op witte keukens niet zo snel zichtbaar zijn, zie je ze op een zwarte keuken des te sneller.
  • Zwart absorbeert licht. Om optimaal te profiteren van je keuken, moet je dus veel licht hebben. Daglicht is het mooiste, maar eventueel kun je kiezen voor kunstlicht.
  • Het aanbod in keukenlijnen is nog beperkt. Er is veel verkrijgbaar, maar dat moet je dan wel zelf samenstellen. Een keukenlijn met een helemaal afgestemde zwarte keuken is er nauwelijks. We kennen nu alleen nog Etna Zwart, maar dat kan veranderen.

Heb jij ook een zwarte keuken? Deel dan de voordelen en nadelen hieronder!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel