Keramisch aanrechtblad

Het keramische aanrechtblad bestaat al even. Toch lijken veel consumenten het aanrechtblad nu pas te ontdekken. Vanuit het niets maken keramische aanrechtbladen een stevige opmars en de verwachting is dat het keramische aanrechtblad trending gaat worden. Dat blijkt ook uit het gegeven dat keukenzaken steeds meer keramische werkbladen in hun assortiment opnemen. Maar wat is een keramisch aanrechtblad en wat heb je er aan?

Wat is een keramisch werkblad?

Een keramisch aanrechtblad is een aanrechtblad dat bestaat uit natuurlijke materialen die op kunstmatige wijze worden gecombineerd. Het aanrechtblad bestaat voornamelijk uit porselein en klei. Deze materialen worden onder hoge druk geperst, waardoor een grote plaat ontstaat. Deze plaat vormt de basis voor je nieuwe aanrechtblad.

De voor- en nadelen van een keramisch werkblad

Aanrechtbladen van keramiek hebben verschillende voordelen en nadelen. Eén van de belangrijkste voordelen is dat ze er prachtig uitzien: ze ogen stoer en natuurlijk en lijken gemaakt van natuursteen. Tegelijkertijd hebben ze voordelen die aanrechtbladen van natuurlijke materialen niet kunnen bieden. Met een keramisch werkblad haal je dus het beste uit twee werelden.
Een keramisch werkblad is daarnaast 100% kleurvast en bikkelhard. Omdat spoelbakken bijna naadloos in de aanrechtbladen geïntegreerd kunnen worden, is de kans op bacteriën in naden heel klein. En ten slotte zijn werkbladen van keramiek krasbestendig, hittebestendig, slijtvast en watervast.
Daar staat wel tegenover dat een werkblad van keramiek gevoelig is voor zuren, harde schuurmiddelen en agressieve chemische producten. Als er bijtende stoffen op het werkblad terecht komen, kan het werkblad blijvend beschadigd raken. Bovendien moet je uitkijken met scherpe voorwerpen die hard neerkomen: een flinke stoot kan leiden tot schilfervorming, waardoor je aanrechtblad blijvend beschadigd raakt.

Wanneer moet je wel of niet kiezen voor een keramisch werkblad?

Een keramisch werkblad is mooi en luxe en heeft veel voordelen. Wanneer je dus op zoek bent naar een werkblad dat allure heeft en jarenlang mooi blijft, is een keramisch aanrechtblad een goede keuze. Het is dan wel zaak dat je er voorzichtig mee omgaat: een zuur middel of een harde stoot kan je aanrechtblad blijvend beschadigen. Ben je daar niet bang voor, dan is het aanrechtblad een goede keus. Ben je er wel bang voor of kun je niet garanderen dat je huisgenoten net zo voorzichtig zijn als jij, dan moet je je keuze nog eens overwegen. Niet omdat het aanrechtblad nu zó snel beschadigd wordt, maar omdat je in een slecht geval nog jaren tegen onherstelbare schade zit aan te kijken.

Keramisch aanrechtblad: prijzen

Een aanrechtblad van keramiek geeft je keuken een luxe uitstraling, maar daarvoor moet je wel even in de buidel tasten. Voor een werkblad betaal je maar zo € 250 tot € 350 per vierkante meter. Dat komt dus zomaar neer op € 3000 per werkblad: veel geld.
Keramische aanrechtbladen zijn daarmee qua prijs vergelijkbaar met aanrechtbladen van andere dure materialen, zoals natuursteen.