De juiste spoelbak in je keuken
Wie op zoek is naar een spoelbak voor in zijn keuken, kan z’n lol op: er zijn zoveel verschillende soorten en materialen dat je er spontaan keuzestress van kunt krijgen. Daarom zetten we in dit artikel de modellen, vormen, materialen en zelfs accessoires op een rijtje. Natuurlijk krijg je gelijk een overzicht van de voordelen en nadelen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Meer weten? Bezoek dan de showroom.
Eén grote spoelbak
Tot nog niet zo heel lang geleden hadden aanrechten maar één spoelbak. Die spoelbak gebruikten we om te wassen, af te wassen, even wat ruimte op het aanrechtblad vrij te maken en nog veel meer. Die tijd is inmiddels voorbij. Toch kiezen nog steeds veel consumenten voor één spoelbak in hun aanrecht. Die spoelbak wordt wel steeds groter.
Het voordeel van één grote spoelbak is dat je gemakkelijk een grote pan kunt afwassen en grote gerechten kunt spoelen en bereiden.
Het nadeel van één grote spoelbak is dat je alles in één spoelbak moet doen. Handen wassen en afwassen is geen handige combinatie en dat geldt ook voor het wassen van je groente en het voorspoelen van een groot bord. Alle ruimte die je creëert ben je dus in één keer kwijt zodra je iets in de spoelbak legt.
Een grote en een kleine spoelbak
Wanneer je graag multifunctioneel bent en meer dingen tegelijk doet in de keuken, kunnen twee spoelbakken uitkomst bieden. Je voorkomt dan in elk geval het probleem dat je je handen niet kunt wassen boven de vaat. Met twee spoelbakken kun je namelijk verschillende taken tegelijkertijd doen.
Nu zijn configuraties met twee spoelbakken er ook weer in verschillende “smaken”. We komen veel situaties tegen waarin twee spoelbakken in een keuken zijn gemonteerd, elk met andere afmetingen. Het idee is dat je dan de gerechten kunt spoelen en snijden in de grote bak en ze verder kunt verwerken of laten weken in de kleine bak. Ook kun je gemakkelijk voorwerpen afwassen die je liever niet in de vaatwasser stopt.
De handigheid gaat wel ten koste van de flexibiliteit: je houdt geen ruimte meer over om grote pannen af te wassen.
Meestal zijn spoelbakken met twee verschillende afmetingen verkrijgbaar in een verhouding van 60/40, maar dat verschilt. Informeer dus bij de keukenzaak naar de mogelijkheden.
Twee even grote spoelbakken
Natuurlijk kun je ook kiezen voor twee spoelbakken met dezelfde afmetingen. Deze bieden dezelfde voordelen als de spoelbakken met verschillende afmetingen, maar bieden meer ruimte voor grotere voorwerpen in beide bakken. Dit kan echter betekenen dat er nog minder grote voorwerpen passen: bij een 60/40-configuratie kun je nog een grote pan in de grootste bak doen, maar bij een 50/50-configuratie wordt dat een stuk lastiger.
Dat kun je eventueel wel oplossen door grotere spoelbakken te nemen met dezelfde afmetingen, maar die zijn niet overal verkrijgbaar.
Drie spoelbakken
Zijn twee spoelbakken niet genoeg, dan kun je kiezen voor drie spoelbakken: twee grote en een kleintje. Je kunt kiezen om drie spoelbakken naast elkaar te nemen of om te kiezen voor een combinatie van twee spoelbakken en een losse spoelbak. De derde spoelbak wordt meestal gebruikt om rommel in op te bergen. Het klinkt dan ook heel leuk, maar je moet wel echt een doel hebben met de derde spoelbak want anders neemt hij alleen maar onnodige ruimte in
Welke spoelbak kies je in je keuken?
Er is dus keuze genoeg op het gebied van spoelbakken. Maar voor welke vorm kies je?
We zetten er – opnieuw – een aantal op een rijtje.
Uitstekende spoelbak
Een uitstekende spoelbak is een spoelbak die voor een deel aan de voorkant van je aanrechtblad uitsteekt. Dat ziet er opvallend uit en heeft als voordeel dat je wat ergonomischer kunt werken: je hoeft immers niet naar voren te leunen om iets af te wassen.
De spoelbakken hebben als voordeel dat ze simpel, enkel en groot zijn. Uitstekende spoelbakken passen echter niet bij elk type keuken, dus je moet wel even goed kijken wat de mogelijkheden zijn.
Dubbele uitstekende spoelbak
Dubbele uitstekende spoelbakken verschillen weinig van de enkele uitstekende spoelbak, maar bestaan gewoon uit twee spoelbakken. Ze bieden dan ook dezelfde voordelen, maar hebben niet dat onderscheidende klassieke karakter van enkele uitstekende spoelbakken. Bovendien nemen ze door hun omvang wel heel veel ruimte in. Je moet je dus wel even afvragen of dat wel de moeite waard is.
Spoelbak met ronde hoeken
Veel spoelbakken hebben al van oudsher ronde hoeken. Dat had vooral te maken met de productie: ze werden over een spanraam getrokken of in een mal geperst, waardoor de ronde hoeken vanzelfsprekend waren. Inmiddels zijn er ook gemetselde spoelbakken en die vallen juist op door hun haakse wanden.
Spoelbakken met ronde hoeken zijn gemakkelijk schoon te maken. Bovendien loop je niet het risico dat er etensresten en andere vuiligheden in de randjes achterblijven: dat voorkomt nare luchtjes en onhygiënische situaties.
Ben je op zoek naar een klassieke of minimalistische spoelbak, dan vind je waarschijnlijk weinig in dit segment.
Spoelbak met ingebouwd afdruiprek
De spoelbak met ingebouwd afdruiprek is nooit standaard geworden in de keuken. Toch biedt hij wel voordelen: je kunt gemakkelijk de afwas doen en daarna je servies laten uitdruipen. Een spoelbak met ingebouwd afdruiprek is dan ook vooral handig als je geen vaatwasser hebt of als je ‘m simpelweg niet gebruikt. Bovendien kun je het afdruiprek gebruiken om groenten en fruit uit te laten druipen.
Een spoelbak met afdruiprek is over het algemeen wel groter, waardoor je minder werkruimte overhoudt.
Welk materiaal gebruik je voor je spoelbak?
We hebben het tot nu toe gehad over modellen en uitvoeringen. Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Spoelbakken zijn immers verkrijgbaar in tal van materialen. Welk materiaal kies je?
Roestvrij staal
Roestvrij staal (rvs) is erg duurzaam en heel gebruiksvriendelijk. Je kunt het materiaal dus makkelijk schoonmaken en van eventuele krassen (die onvermijdelijk zijn in een spoelbak) heb je weinig last: ze gaan niet roesten en geven de spoelbak een doorleefde uitstraling. Bovendien moet je, afhankelijk van de kwaliteit, wel erg je best doen om ‘m te vernielen.
Eventuele grote krassen kun je ook nog eens verwijderen met een borstel of sponsje. Wanneer je woont in een regio met hard water, kun je wel last krijgen van kalkaanslag.
Porselein
Een spoelbak van porselein kennen we niet zo, maar een spoelbak met tegeltjes des te beter. Die tegeltjes zijn veelal van porselein. Daardoor zien de spoelbakken er heel klassiek uit. Bovendien heb je ook nog eens eindeloze mogelijkheden qua afmetingen, kleuren en dessins.
Een nadeel is wel dat je voorzichtig moet zijn: als de splinters van de tegels vliegen, blijft een zwarte plek achter. Ook kunnen pannen zwarte strepen achterladen. Die krijg je er helaas niet zo snel meer uit.
Porselein vraagt dus wel om verantwoord gebruik!
Granieten spoelbak of spoelbak van composiet
Graniet en composiet zijn uiterst populair als het gaat om aanrechtbladen. Allerlei innovaties hebben ervoor gezorgd dat granieten spoelbakken en spoelbakken van composiet ook heel populair zijn geworden. Omdat graniet en composiet krasvast zijn, hoef je je maar weinig zorgen te maken. Ook zie je meestal geen kalkaanslag.
Heb je een lichtere graniet- of composietsoort, dan kun je wel vlekken zien en moet je speciale onderhoudshandelingen uitvoeren.
Ook niet onbelangrijk: composiet kan goed tegen hitte, maar een hete pan kan vlekken en blijvende schade veroorzaken. Nu moet je een hete pan sowieso niet in je spoelbak zetten, maar bij composiet is het extra oppassen geblazen.
Meer artikelen lezen in deze categorie?