Het fornuis: functionele blikvanger in de keuken

AGA_fornuis

Het keukenontwerp en de keuze van toestellen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ga jij bijvoorbeeld voor een inbouwkookplaat in combinatie met een oven of toch liever een vrijstaand fornuis dat netjes tussen de keukenmeubelen wordt geschoven? Wie kiest voor een fornuis, kiest doorgaans voor een blikvanger die royaal kookcomfort combineert met een professionele of landelijke uitstraling. De nieuwste fornuizen zijn bovendien uitgerust met state-of-the-art technologie. Enkele trends en nieuwigheden in de kijker.

XL kookcomfort

Waar een fornuis van 60 cm breed vroeger gangbaar was, zien we vandaag een duidelijke trend naar grotere modellen. De nieuwe norm lijkt wel 90 cm of meer. Het fornuis moet nu eenmaal de rol van blikvanger met verve kunnen vervullen. De ruimere kooktafel en ovenruimte maken dat de hobbykok bovendien zijn culinair hartje kan ophalen. Het is trouwens een misvatting dat het fornuis vooral in een landelijke keuken tot zijn recht komt. Naast de meer nostalgische fornuizen is er ook een ruim aanbod aan strakkere designfornuizen voor de moderne keuken. Van het Italiaanse Boretti is er bijvoorbeeld de Linea Milano: een fornuis van 90 cm breed met herkenbaar Boretti design in een eigentijds en strak afgelijnd jasje. Boretti laat je met Linea Milano de keuze tussen een uitvoering in RVS of een antracietkleurige afwerking, één grote of twee kleinere ovens en tot slot een gas- of inductiekookplaat.

Boretti-fornuis_inductie

Dit Linea Milano fornuis van Boretti geeft extra cachet aan de moderne keuken. (foto Boretti)

De opmars van inductie

We moeten je vast niet meer wijzen op de voordelen van koken met inductie: supersnel, veilig, zeer onderhoudsvriendelijk en energie-efficiënt. Daarnaast is er ook de korte reactietijd: kookzone uit, warmte weg… net zoals koken op gas, maar dan zonder vlam. Terwijl de inductiekookplaat voor inbouw in het keukenwerkblad al snel een hoge vlucht nam, werd deze technologie eerder voorzichtig geïntroduceerd op de fornuizenmarkt. Ondertussen kunnen we wel zeggen dat de meeste merken de keuze bieden: gas, inductie of zelfs de combinatie van beide. Zo is er onder meer de recent gelanceerde AGA Hybrid eR3-series. Dit fornuis combineert het koken met gietijzeren stralingswarmte – typisch voor het traditionele AGA fornuis – met de conventionele kookmethodes zoals we ze kennen van de andere fornuizen. Nieuw is dat dit fornuis, naast de gepatenteerde ronde snelkookplaat, nu ook is uitgerust met een inductiekookplaat met powerboostfunctie. Dankzij de bridgefunctie kunnen de twee kookzones gekoppeld worden. Handig wanneer je een grillplaat of vispan wilt gebruiken.

AGA_hybrid_fornuis

Het AGA Hybrid eR3 fornuis, nu ook met inductie. (foto AGA)

Ovens voor gevorderde hobbykoks

Al naargelang het type en het formaat telt een fornuis één maar vaak ook meerdere ovens. Ideaal voor gevorderde hobbykoks die zich culinair willen uitleven met een meergangenmenu. Naast een multifunctionele warmeluchtoven, een conventionele oven en een grilloven zijn sommige fornuizen ook uitgerust met een aparte oven voor het laten rijzen van brooddeeg. In navolging van het succes van de inbouwstoomoven verschijnen nu ook – weliswaar schoorvoetend – de eerste fornuizen waarin je kan koken en bakken met stoom. Zo is er de Falcon Nexus Steam met drie ovens waaronder een stoomoven mét geïntegreerde grill. De stoomoven werkt met de injectiemethode waarbij de stoom buiten de ovenruimte wordt opgewekt en vervolgens wordt ‘geïnjecteerd’ in de oven. Deze methode staat garant voor een snellere opwarming en een optimaal behoud van de kwaliteit van de ingrediënten, zonder smaakoverdracht. Ideaal voor wie lekker én gezond wilt koken, maar ook wie aan de slag wil met professionele sous-vide technieken voor een mals en sappig resultaat.

Falcon_fornuis_met_stoom

Falcon Nexus Steam: het multifunctionele fornuis mét stoomoven. (foto Falcon)

Kleur mag!

Wat de kleur en afwerking betreft, voert het ‘professioneel ogende’ roestvrij staal nog altijd de toon bij fornuizen. In lijn met de heersende keukentrends wordt er daarnaast ook steeds vaker gekozen voor antraciet of zwart. Van Steel is het opmerkelijke Enfasi All Black fornuis met trendy matzwarte behuizing en knoppen. Dit fornuis laat zich zowel vrijstaand opstellen als integreren tussen de keukenmeubelen. Door de meubelplint voorlangs het Enfasi fornuis te laten doorlopen, lijkt het wel ingebouwd. Mag het voor jou allemaal wat kleurrijker en opvallender? Ook dan zijn er heel wat mogelijkheden. Zo zijn de luxueuze gietijzeren fornuizen doorgaans beschikbaar in tal van emaillekleuren. Maar ook Smeg heeft met Portofino een reeks betaalbare fornuizen van 90 cm die levendige kleuren combineren met uitmuntende prestaties. Felle kleuren mogen, maar hoeven niet. Naast olijfgroen, oranje, rood en geel, is het fornuis mét bijhorende schouwdampkap ook verkrijgbaar in roestvrij staal, zwart, antraciet en wit.

Steel_ingebouwd_fornuis_zwart

Het matzwarte Steel Enfasi 90 All Black fornuis, hier in combinatie met een doorlopende keukenplint. (foto Steel)

Smeg_fornuis_geel

Het Portofino fornuis van Smeg is verkrijgbaar in 8 kleuren en naar keuze met gas- of inductiekookplaat. (foto Smeg)

Nieuwe landelijkheid

Kies je voor een landelijke keuken? Dan is en blijft het fornuis uiteraard een esthetische aanwinst. Dé kers op de taart. Let wel: landelijk is al lang niet meer synoniem voor een overdaad aan pilasters, kroonlijsten en andere franjes. De nieuwe landelijkheid blijkt een stuk soberder. Stem je fornuis hierop af. Zo is er onder meer het ILVE Majestic fornuis dat ook verkrijgbaar is in een meer ‘uitgepuurde’ versie. De landelijke charme gecombineerd met een tijdloze look en slimme snufjes die het gebruiksgemak garanderen. Zo is dit fornuis uitgerust met een 4,3 inch touchscreen om de oven in te stellen, te programmeren en de kerntemperatuur af lezen. En ook hier: naar keuze verkrijgbaar met gas- of inductiekookplaat.

ILVE_fornuis

Het ILVE Majestic fornuis: stijlvolle kwaliteit die mee is met het wonen en de technologie van vandaag. (foto ILVE)

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel