12 tips voor kleine keukens

12-tips-voor-kleine-keukens.jpg

Wil jij een nieuwe keuken of je keuken aanpassen, maar heb je niet zoveel ruimte? Lees dan deze 12 tips om groots te koken in een kleine keuken. Kom je er alsnog niet uit? Bezoek onze showroom en wij laten je graag een aantal voorbeelden zien van hoe het kan.

Tips om te koken in een kleine keuken

Wanneer je een kleine keuken hebt moet je soms creatief zijn om genoeg ruimte te creëren, wij helpen je daar een handje mee!

 1. Gebruik je eettafel als werkblad

Je ziet het vaak bij keukeneilanden: het werkblad dient ook meteen als eettafel of barretje. In een kleine keuken kun je dat ook doen om ruimte te besparen. Dit kun je doen door een keuken te kiezen met een verlengd aanrechtblad zonder kastjes eronder zodat je eraan kunt zitten met bijvoorbeeld leuke barkrukken die je weg kunt schuiven onder het blad zodat ze niet in de weg staan. Wil je liever aan een lagere tafel zitten? Ook dan kun je de tafel inzetten als extra werkblad. We zijn gewend om staand te werken, maar zittend je groenten snijden, werkt ook prima!

 1. Klap in en klap uit

Je ziet het vooral als je door de IKEA loopt. Daar lijken ze de kunst van het in- en uitklappen uitgevonden te hebben. In kleine keukens besparen deze inklaptrucs je veel ruimte.

 1. Ga de hoogte in

Vooral voor keukenapparaten die je niet zo vaak nodig hebt, is het slim om de hoogte te benutten. Dat kan met extra kastjes, maar ook met planken waar je spullen op kunt zetten.

 1. Zet spullen op een andere plek

Het lijkt een open deur, maar toch doen niet heel veel mensen het: keukenspullen die je niet vaak gebruikt op een andere plek in huis bewaren. In de ruimte onder de trap bijvoorbeeld. Of op zolder. Soms heb je een apparaat maar een paar keer per jaar nodig, maar neemt deze wel ruimte in die je beter kunt gebruiken voor dingen die je regelmatig nodig hebt.

 1. Zeg maar U

Is de keukenruimte een soort kamer of hok(je) en zijn er twee muren tegenover elkaar? Je kunt deze ruimte ook goed benutten door keukenblokken te plaatsen in een U vorm. Zo gebruik je beide muren en kun je behoorlijk wat werk- en opbergruimte creëren. Werk je vaak met zijn tweeën in de keuken en is de ruimte erg krap? Denk dan goed na over de plaatsing van bijvoorbeeld je fornuis en spoelbak. Stel dat je tegenover elkaar werkt, hoe zorg je er dan voor dat je niet tegen elkaar aan hoeft te staan?

 1. Rek en strek je keuken

Rekjes: zoek je op ideeën voor kleine keukens op internet, dan kom je regelmatig plaatjes van rekjes tegen waarin je spullen kwijt kunt. Borden nemen veel ruimte in. Je kunt deze ook in rekjes aan de muur doen. Voor borden geldt ook: kun je deze niet verhuizen naar een kast in de woonkamer om ruimte te creëren in de keuken? Nog meer rekjes kun je ophangen in de binnenkant van de kastjes. Daarover meer verderop in dit artikel.

 1. Benut gleuven en kieren

In keukens vind je soms gleufjes en smalle ruimtes tussen of naast kastjes. Maak hier gebruik van door verticale kastjes te plaatsen.

 1. Op voethoogte

Ter hoogte van je voeten, zie je vaak dat de keuken afgedicht is met planken. Die ruimte, hoe gek dat misschien ook klinkt, zou je wel degelijk kunnen gebruiken voor lades die niet zo diep zijn, maar waar je wel een hoop in kwijt kunt. Denk aan snijplanken bijvoorbeeld.

 1. Gebruik de onderkant van planken en kastjes

De onderkant van kastjes en planken kun je prima gebruiken door haken aan te hangen voor bijvoorbeeld keukengerei, maar ook kun je ruimte besparen (en het staat nog leuk ook) door deksels van potten aan de onderkant te schroeven, zodat je de potten op kunt hangen.

 1. Dat blijft lekker plakken

Deze tip vonden we erg leuk. Er zijn potjes die magnetisch zijn aan de onderkant en die je aan je koelkast kunt hangen. The pioneerwoman heeft er een mooie foto van op haar website en in dat artikel lees je nog meer tips voor een kleine keuken.

 1. Fornuis en spoelbak afdekken

Het (gas)fornuis, maar ook je spoelbak kun je prima afdekken met een houten (snij)plank of iets anders dat groot genoeg is om de ruimte af te dekken. Hier kun je dan aan werken of spullen op neerzetten.

 1. Keer naar binnen met zakjes en bakjes

Ontdek de mogelijkheden van de binnenkant van je keukenkastjes. De deurtjes zelf waar je van alles aan kunt hangen en in kunt stoppen, maar ook de zijkanten van de kastjes die je normaal gesproken niet benut. Hang zakjes en bakjes op en bespaar veel ruimte. We hebben een paar voorbeelden voor je opgezocht:

Tip: bekijk je de plaatjes op Pinterest, scroll dan ook naar beneden. Daar zie je nog veel meer ideeën. Veel plezier met het uitdenken van je ideale kleine keuken!

PS heb je ons online magazine al aangevraagd?

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel