Aankoop van je keuken annuleren? Dan betaal je annuleringskosten

Veel consumenten gaan bij de aankoop van een nieuwe keuken niet over één nacht ijs. Er moet immers veel uitgezocht en geregeld worden en dat kost tijd. Je kunt echter door de hoeveelheid informatie overweldigd worden, waardoor je even niet meer helder denkt. Zet je daarna je handtekening en kom je er thuis achter dat de nieuwe keuken toch niet is wat je wilde, dan bestaat er een grote kans dat je annuleringskosten moet betalen. Hoe zit dat?

Aankoop van keuken annuleren

Misschien kun je je helemaal niet voorstellen dat je ooit spijt krijgt van een net nieuw uitgezochte keuken. Of dat je jouw bestelling bij een keukenzaak zult annuleren. Het komt echter vaker voor dan je denkt. Zo spraken we onlangs nog iemand die drie maanden (!) na de aanschaf van een nieuwe keuken spijt kreeg van haar beslissing. Omdat er nog genoeg tijd was tot de keukenzaak de keuken kwam plaatsen, kon ze de bestelling moeiteloos annuleren, waarna ze een nieuwe keuken bij dezelfde keukenzaak uitkoos. Dat geluk is echter niet voor iedereen weggelegd: vooral de keukenzaken die door de crisis in moeilijkheden komen zijn geneigd om je geen tweede kans te geven of om je hoge kosten in rekening te brengen.

Annuleringskosten bij het annuleren van je keuken

Wanneer je, om welke reden dan ook, écht de aankoop van je keuken wilt annuleren, dien je dat goed te overwegen. Bij veel keukenzaken bedragen de annuleringskosten namelijk 30% van de aankoopwaarde van je keuken. Dat betekent dat je al snel minstens € 2000 kwijt bent wanneer je besluit dat de koop van je keuken niet doorgaat. Bij grotere keukens kan dit bedrag oplopen tot € 8000! De annuleringskosten zijn overigens opgesteld door de Centrale Branchevereniging Winkels (CBW). De meeste keukenzaken met het CBW-keurmerk zullen dus als regel hanteren dat de annuleringskosten 30% van de aankoopwaarde bedragen. Het percentage kan echter per keukenzaak verschillen. Ook kan de periode tussen jouw annulering en de afgesproken installatiedatum een rol spelen: keukenzaken zullen minder coulant zijn wanneer je de keuken een week voor de afgesproken datum annuleert dan wanneer je de annulering binnen een week na aankoop doet.

Keuken kopen? Vraag naar de annuleringskosten!

Ongeacht hoe goed je je voelt bij de aankoop van je keuken, een keuken annuleren behoort altijd tot de mogelijkheden. Daarom is het belangrijk om te weten wat de kosten voor annulering van je keuken zijn. Je weet immers nooit wat er gebeurt tussen het moment van aankoop en het moment van aflevering. Neem daarom altijd goed de algemene voorwaarden door en vraag naar de annuleringskosten. Veel verkopers kennen dit percentage niet, maar laat je daardoor niet weerhouden: het bedrag is waarschijnlijk te groot om er zomaar overheen te stappen.

Wees anderzijds ook redelijk: vaak breng je minstens 5 uur door in de showroom van een keukenzaak om een keuken uit te zoeken. Daarnaast zijn er veel personen bezig met het regelen, tekenen, bestellen en plannen van jouw nieuwe keuken. Wanneer de koop niet doorgaat, zijn er vele uren voor niets in je geïnvesteerd. Een keukenzaak mag die kosten in alle redelijkheid op je verhalen.

Onder de annuleringskosten uitkomen? Dat kan

Hoewel de annuleringskosten in de meeste gevallen bindend zijn, kun je er onderuit komen. Allereerst kun je natuurlijk met de keukenzaak overeenkomen dat je in plaats van de eerste keuken een nieuwe keuken uitkiest. In dat geval zal de keukenzaak naar verwachting niet al te moeilijk doen. Verder speelt het tijdstip van annuleren een rol. Mocht je echter vinden dat de keukenzaak, ondanks alle redelijkheid die jij bij de annulering aan de dag legt, je toch te zwaar beboet, dan kun je naar de rechter stappen. Dat deed een klant van de keukenconcurrent die binnen twee dagen na aankoop toch besloot om de er vanaf te zien. Toen de Keukenconcurrent annuleringskosten à 30% in rekening bracht, stapte de man naar de rechter. Die besloot dat het bedrag onredelijk hoog was gezien de snelle annulering en het feit dat in die tijd nog weinig energie in de nieuwe opdracht was gestoken. De klant hoefde niet te betalen…

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel