Ergonomisch kookeiland dankzij verstelbare hoogte

Ergonomisch-kookeiland-ERGO

We schreven al eerder op dit keukenblog: denk bij de aanschaf van een keuken goed om de juiste hoogte. Zo voorkom je rugklachten en andere problemen. Tegelijkertijd schreven we dat je de keuken maar op één lengte kunt afstemmen en dat je dus goed moet nadenken op wie je de keuken dan afstemt. Dat kan verleden tijd zijn…

Ergonomisch kookeiland

Even ter herinnering: aanrechtbladen bevinden zich meestal op 90 cm hoogte. Geschikt voor veel mensen, maar niet voor iedereen. Voor lange mensen is 90 cm te laag, en voor korte mensen is 90 cm weer te hoog. Je kunt je aanrechtblad laten verhogen of verlagen, maar er zijn altijd mensen voor wie dat niet handig is. Dat kan echter anders: we vonden het ERGOmatic liftsysteem waarmee je de hoogte van je keuken elektrisch kunt instellen. Lange mensen kunnen het werkblad verhogen, terwijl kortere mensen het aanrechtblad kunnen laten zakken. Lekker ergonomisch!

ERGOmatic liftsysteem

Het ERGOmatic liftsysteem is beschikbaar voor kookeilanden. Met een druk op de knop kun je het systeem maximaal 20 cm in hoogte verstellen. Dat komt neer op een minimumhoogte van 86 cm en een maximumhoogte van 106 cm. Voorlopig is er één keukenzaak die het systeem heeft geïntroduceerd, maar wellicht volgen er meer. En waarom ook niet: het systeem is afgekeken van keukens voor mindervalide personen en kan dus met wat aanpassingen ook in gewone keukens worden toegepast.

Verstelbaar-keukeiland

Voordelen van ERGOmatic

Het voordeel van ERGOmatic is overduidelijk: je kunt de keuken aanpassen aan de hoogte van de gebruiker. ERGOmatic claimt zelfs dat de kastjes aan de hoogte worden aangepast, maar dat is logisch: het systeem is toegepast onder een kookeiland, dus als je het systeem verhoogt of verlaagt gaan de keukenkastjes automatisch mee.
Voorlopig is het kookeiland ook de makkelijkste oplossing: een dergelijk systeem moet je om praktische redenen altijd onder je keukenkastjes monteren.

Nadelen van ERGOmatic

Hoewel het in een wandkeuken kan worden gebruikt, loop je daar alweer tegen praktische bezwaren aan, zoals de ruimte tussen het keukenblad en de achterwand. In een hoekkeuken werkt het systeem dan al helemaal niet.
Twintig centimeter lijkt weinig, maar is best veel. We voorzien echter dat het niet voor iedereen genoeg is. Een hoogte van 86 cm is maar 4 cm lager dan 90 cm. Het systeem zal in de praktijk dan ook vooral niet werken voor korte mensen. Voor hen is een maatwerkkeuken dan ook de beste oplossing.

Ergonomische vaatwasser

Naast het ERGOmatic liftsysteem voor kookeilanden kan je ook kiezen voor een ergonomische vaatwasser. Door de ergonomische vaatwasser op hoogte in te bouwen in de kolomkast, liefst ook nog naast het aanrecht, hoef je aanzienlijk minder te bukken bij het in- en uitladen.

Meer weten of het ERGOmatic liftsysteem of de ergonomische vaatwasser? Bezoek dan eens de showroom!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel