Open keukenkastjes: hoe doe je dat?

Open-keukenkastjes

Open keukenkastjes en open keukens zijn helemaal in. Wie op zoek is naar een moderne keuken, kan dan ook gerust voor open keukenkastjes kiezen. En heb je een oude keuken, dan kun je hem zonder ingrijpende handelingen heel modern maken door open keukenkastjes te introduceren. In dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen en nadelen voor je op een rijtje.

Open keukenkastjes: voordelen en nadelen

Open keukenkastjes zijn op dit moment erg in trek. Open keukenkastjes zijn al jaren populair en dat zal ook nog een aantal jaar zo blijven. Wie kiest voor open keukenkastjes, kiest dus voor een modern design dat nog jaren meekan.
Open keukenkastjes zijn bovendien niet alleen mooi, maar ook nog eens heel handig. Je kunt namelijk heel gemakkelijk de meest gebruikte voorwerpen pakken en weer terugplaatsen.
Daar staat tegenover dat een open keukenkastje wel goed moet worden ingericht, want anders wordt het een rommeltje. Een open keukenkastje is namelijk weinig meer dan een keukenschap. Plaats je die vol met allerlei spullen die niet bij elkaar horen, dan kan je keuken er zomaar heel chaotisch uitzien. Een ander nadeel is dat een open kastje meer stof aantrekt dan een gesloten kastje. Dat vraagt om regelmatig schoonmaken…
Wel handig: als al je serviesgoed in de vaatwasser zit, hoef je alleen maar even een vochtige doek over de schappen te halen.

Het belangrijkste aan open keukenkastjes is dat je de juiste mix vindt tussen een functionele en aantrekkelijke keuken. Voorwerpen met verschillende hoogtes, kleuren die niet bij elkaar passen of onbereikbaar keukengerei: je moet er wel even over nadenken. Eigenlijk geldt in een open keuken maar één regel: mix en match net zolang tot je de juiste verhouding hebt gevonden.

Open keukenkastjes in een bestaande keuken

Als je kiest voor een nieuwe keuken met open keukenkastjes, hoef je alleen maar aan te geven wat je wilt en waar je dat wilt. De keukenzaak regelt dan de rest.
Heb je een bestaande keuken en wil je open keukenkastjes? Dan zou je een keukenkastje kunnen vervangen door schappen. In het ideale geval hoef je alleen maar een keukenkastje van de muur te halen of zelfs alleen maar het deurtje en de boven- en onderkant te verwijderen. Zit je natuurlijk nog wel met kleurverschil op je muren …
Onze tip: bedenk goed wat je wilt, kies de juiste plek voor open keukenkastjes en geef gelijk de muur achter de keukenkastjes een beurt. Dan kan je keuken er weer even tegen.
En als je toch bezig gaat: plaats geen keukenschappen in de buurt van je fornuis en afzuigkap, want dan zitten de planken én al je keukenvoorwerpen binnen de kortste keren onder vet en stof. Smerig!

Open keukenkastjes: onze tips

Wil je ook open keukenkastjes of schappen in je keuken? We zetten hier de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

 1. Je hoeft niet overal open keukenkastjes.
  Je kunt natuurlijk alle keukenkastjes openmaken, maar dat is niet heel functioneel. Bovendien hoeft niet iedereen alles te zien. Open keukenkastjes kunnen heel mooi de ruimte tussen dichte keukenkastjes breken. Speel ermee en wissel af: dat geeft je keuken een moderne en lichte uitstraling.
 2. Plaats voorwerpen die je elke dag gebruikt op open schappen en binnen handbereik.
  Zorg dat de belangrijkste voorwerpen binnen handbereik zijn. Dat is niet alleen handig wanneer je zelf met dichte ogen door je keuken waart, maar ook wanneer er gasten komen koken.
  Zorg dat alledaagse voorwerpen, zoals je bekers en borden, binnen handbereik zijn. Je kunt voorwerpen die je minder vaak gebruikt dan op een hogere plank zetten.
 3. Niet alles in je open keukenkastje hoeft altijd te worden gebruikt.
  Zorg voor een ontspannen mix van gebruiksvoorwerpen en accessoires. Daarmee maak je de keuken niet al te “zwaar” en zorg je ook nog eens voor een persoonlijke touch.
 4. Kies voor wit, thema’s of glas.
  Open keukens worden het rustigst wanneer je alleen maar witte of glazen voorwerpen gebruikt. Serviezen in wit of glas doen het dan ook goed in open keukenkastjes en op planken. Mocht je een ruime keuken hebben, dan kun je er ook voor kiezen om voorwerpen op kleur te ordenen. Je krijgt dan een plank voor blauwe voorwerpen, een plank voor gele voorwerpen, enzovoorts. Experimenteer er eerst even mee, want het kan ook heel nadelig uitpakken.
  Een voordeel van glas: glas reflecteert licht, waardoor je hele leuke effecten in je keuken kunt krijgen.
 5. Kies voor een eenvoudig kleurenpalet.
  Houd je niet van wit of van glas? Kies dan voor een eenvoudig kleurenpalet en laat je fantasie de vrije loop. Een eenvoudig kleurenpalet bestaat uit hooguit drie kleuren of tinten. Voeg je meer kleuren toe, dan wordt het geheel te bont en is het effect weg.
  Wees bovendien speels: je hoeft niet alle voorwerpen met dezelfde kleur op een rijtje te plaatsen. Een beetje speels mag best wel.
 6. Leg je erbij neer dat niet elk open keukenkastje even functioneel is.
  We schreven dat je een balans moet vinden tussen functionaliteit en design. Zorg dat je functionele keukenkastjes hebt, maar wees ook een beetje ontspannen: je keuken is een woonruimte en daarom mag er best wat decoratiefs aanwezig zijn. Een sierplank kan je net zoveel plezier geven als een plank met alleen maar functionele artikelen.
 7. Speel met lijnen.
  Je moet open keukenkastjes zo monteren dat ze een eenheid vormen. Dat kan door ze allemaal op dezelfde hoogte te plaatsen of door sommige kastjes te laten verspringen. Test wel even vooraf of het resultaat naar wens is, want anders boor je voor niks gaten in de muur. Door met lijnen te spelen maak je het geheel net wat minder strak.
 8. Laat de open keukenkastjes ergens terugkomen.
  Je hoeft de keukenschappen niet alleen te gebruiken op de wanden waar anders je bovenkastjes zouden hangen. Door te kiezen voor onverwachte plaatsen, kun je de keuken juist extra aantrekkelijk maken. Natuurlijk gebruik je die onverwachte hoekjes dan niet voor de voorwerpen die altijd binnen handbereik moeten zijn. Minder gebruikte artikelen of accessoires doen het echter goed en je geeft je keuken er extra sfeer mee.
 9. Plaats open keukenschappen voor het raam.
  Wil je veel opbergruimte én licht in je keuken? Plaats dan open keukenschappen voor het raam. Een gesloten keukenkastje voor het raam neemt natuurlijk al je licht weg, maar een open keukenkastje biedt je de mogelijkheid om licht én ruimte te combineren. Ideaal!
  Tip: kijk wel even hoe het er aan de buitenkant uitziet, want daar kan het een heel ander effect hebben dan aan de binnenkant! Inspiratie nodig? Bezoek de showroom en laat je inspireren door de vele mogelijkheden.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel