Koelkast kopen: waar moet je op letten?

Koelkast-kopen

Een koelkast behoort tot de standaarduitrusting van elk huis. Geen wonder dus dat koelkasten voortdurend verbeteren en ook qua ontwerp steeds mooier worden. Maar design is slechts één van de factoren waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een koelkast. We maakten, om je te helpen, een Koopwijzer met aandachtspunten waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een koelkast.

Ontwerp en inhoud van de koelkast

Allereerst is het belangrijk dat je rekening houdt met het ontwerp van de koelkast. Past de koelkast in je interieur? En wordt het een ronde koelkast of juist een strakke? Ga je liever voor een Amerikaans model of kies je voor een koelkast met het design van alle andere apparaten in de keuken?
En hoeveel gebruik je jouw koelkast eigenlijk? Moet er veel of weinig in kunnen? Dat heeft alles te maken met je voorkeur voor versproducten en kookkunsten voor grote en kleine groepen.
De manier waarop je je koelkast gebruikt is bepalend voor de inhoud die je moet kiezen. Grofweg kunnen we koelkasten indelen in drie categorieën:

–          Kleine koelkast: inhoud tot 150 litet
–          Middelgrote koelkast: inhoud van 150-250 liter
–          Grote koelkast: inhoud van 250 liter of meer

Als richtlijn geldt dat een middelgrote koelkast ruim genoeg is voor een gezin van 4 of 5 personen.

Koelen en vriezen

Je hebt koelkasten en diepvriezen. En koelkasten met diepvriesfunctie. Dat laatste kan erg handig zijn: je hebt dan een koelkast en diepvries in één, al dan niet met een aparte deur voor de koelkast en een aparte deur voor de diepvries.
De meeste koelkasten zijn bovendien standaard al voorzien van een klein diepvriesvakje. Dat is handig, hoewel we persoonlijk niet heel erg onder de indruk zijn: een vriesvakje in een koelkast werkt eigenlijk altijd net niet.
Je keuze voor een aparte koelkast en diepvries of voor een combinatie ervan, is afhankelijk van de indeling van je huis en van de manier waarop jij je koelkast en diepvries gebruikt.
Daarnaast zijn veel koelkasten tegenwoordig voorzien van een freshzone. In deze ‘0 gradenzone’ ligt de temperatuur, hoe kan het ook anders, rond 0 graden. Bovendien is de luchtvochtigheid lager. Zo houd je jouw groenten en fruit langer goed: ideaal dus als je veel groenten en fruit gebruikt.

Om stroom te besparen is het nuttig om te kiezen voor een koelkast waarin de temperatuur van de koel- en vrieseenheden afzonderlijk geregeld kan worden. Dat is wel zo goedkoop.

Ontdooien en no frost

Een koelkast, maar zeker een diepvries, moet je regelmatig ontdooien. Te veel ijs aan de wanden kan leiden tot slechtere prestaties en een hoger stroomverbruik.
Ontdooien kan echter een hele klus zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig apparaten met automatische ontdooifunctie. Koelvriescombinaties en Amerikaanse koelkasten kennen de No Frost-functie. Deze functie zorgt dat je de koelkast nooit meer hoeft te ontdooien: dankzij ijskoude, droge lucht wordt ijsvorming gewoon voorkomen.

Autonomie en energieverbruik

Ook in Nederland en België wil de stroom wel eens uitvallen. In dat geval is een langere bewaartijd bij stroomuitval (‘autonomie’) een uitkomst: zo blijven de producten in je koelkast nog wat langer vers en kun je gerust een paar uur zonder stroom.

Niet onbelangrijk is het energieverbruik. Nu hoef je je daar bij de hedendaagse koelkasten niet al te druk om te maken, maar een doordachte keuze scheelt je toch al gauw een paar tientjes per jaar op je stroomrekening.
Kijk goed naar de energielabels: Energieklasse A is het zuinigst en Energieklasse G het minst zuinig. Dat verschil is goed te merken op je energierekening!
Wil je helemaal duurzaam en zuinig zijn? Kies dan een A+++-koelkast. Het effect verneem je waarschijnlijk pas op lange termijn: zuinige koelkasten zijn vaak (flink) duurder.

Geluidsniveau

Natuurlijk ken je het geluid van een koelkast die aanslaat. Een koelkast is namelijk voorzien van elementen (spiralen) die voortdurend bevriezen en ontdooien. Tegen de tijd dat ze ontdooid zijn, springt de koelkast aan. Heel gewoon, maar soms ook heel hinderlijk.
Zeker wanneer je een open keuken hebt, kan een koelkast met een hoog geluidsniveau storend zijn.
Een inbouwkoelkast is dan de beste optie: die maakt per definitie het minste lawaai. En kijk anders gewoon even naar het geluidsniveau in de beschrijving: er zijn al koelkasten met een geluidsniveau van minder dan 34 decibel!

 

 

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel