Wijnklimaatkasten

Wijnkoelkast-in-de-keuken

Wijn is een bijzondere drank, die van een gewone gelegenheid een bijzonder moment maakt. Zeker wanneer de wijn perfect op dronk is na een uitgebalanceerd rijpingsproces. Om dit te bereiken is een geschikte bewaaromgeving een van de belangrijkste voorwaarden. De klassieke plaats voor het laten rijpen van wijnen is de kelder, maar deze is meestal niet in elke woning te vinden. Daarnaast heeft een kelder nog wel een ander nadeel, namelijk dat u moeilijk controle heeft over de bewaaromstandigheden, zoals temperatuur, licht en luchtvochtigheid. U kunt dit wel regelen, maar dit heeft tijd nodig. Bovendien kunt u geen diversiteit aanbrengen in de bewaaromstandigheden. En dat is nu juist wat nodig is voor het lang bewaren van wijn. Elk soort heeft z’n eigen optimale bewaaromstandigheden. Zo wordt, om maar eens een voorbeeld te noemen, witte wijn kouder bewaard dan rode wijn. Een goede wijnklimaatkast is dan ook onmisbaar voor een echte wijnliefhebber. Er zijn tal van soorten wijnklimaatkasten. Ze kunnen in keukens worden geplaatst, maar ook in woonkamers, de hal of in een wijnkelder. Eén van de wijnklimaatkasten is die van ATAG, de ATAG wijnklimaatkast is een must-have voor de echte wijnliefhebber. Benieuwd naar welke wijnklimaatkasten er nog meer zijn? Neem dan een bezoekje aan de showroom en kom alles te weten over wijnklimaatkasten.

Hoe bewaar je het beste wijn?

Wanneer u korte tijd uw wijn op temperatuur wilt bewaren, dan kunt u volstaan met een wijnkoelkast. Echter, voor het langer bewaren van wijn hebt u een geavanceerder apparaat nodig. Eentje waarbij u perfect de gewenste temperatuur, luchtvochtigheid, luchtcirculatie en lichtinval constant kunt houden en die trillingsvrij is.

Een constante temperatuur

Elke wijnsoort heeft z’n eigen optimale klimaat. Dan ontwikkelt een wijnsoort zich het best. Bij een lagere temperatuur vertraagt de rijping en bij een hogere temperatuur rijpt de wijn te snel wat allebei negatieve gevolgen heeft voor de smaak van de wijn. Schaft u een wijnklimaatkast aan uitsluitend met de doelstelling uw wijncollectie te laten rijpen, dan is een temperatuur van 10-13 graden ideaal. Wijnen die constant worden blootgesteld aan sterk veranderende temperaturen, verliezen hun kwaliteit en natuurlijke vitaliteit, doordat het volume van de wijn uitzet of inkrimpt. Hier kan een wijnbewaarkast of wijnklimaatkast goede diensten bewijzen. Wijnklimaatkasten moeten dus goed geïsoleerd zijn. Een goede wijnbewaarkast is voorzien van dikke isolatie van minimaal 50 en bij voorkeur 60 mm. dik. Een dikke isolatie bevordert de thermische stabiliteit in de wijnkast en minimaliseert het energieverbruik.

Een hoge luchtvochtigheidsgraad

Een vochtige omgeving is van levensbelang voor uw wijncollectie. Een hoge luchtvochtigheid garandeert namelijk de elasticiteit en dichtheid van de kurk, wat noodzakelijk is om oxidatie te voorkomen. Bij oxidatie dringt er lucht tussen de kurk en de flessenhals binnen. Door deze bijkomende luchtcirculatie verdampt de wijn, daalt het niveau in de fles en gaat de wijn oxideren.
De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 60% en 75%. Onder de 50% zouden de kurken van uw wijnflessen kunnen uitdrogen. Boven de 75% ontstaat schimmelvorming en vervagen uw etiketten. Dat luistert dus best nauw.

Voldoende beluchting

Het is noodzakelijk dat de lucht rondom uw wijnen niet alleen circuleert, maar ook regelmatig wordt ververst. Zo kunnen uw wijnen goed ademen om op dronk te komen. En het voorkomt nare geuren, een stoffige smaak aan de wijn en schimmelvorming in de kast. Met een wijnklimaatkast kunt u de beluchting perfect regelen, want het koolstoffilter zorgt voor permanente aanvoer van frisse lucht. Zou u uw wijnen bewaren in een wijnkelder, dan moet u er altijd voor zorgen dat er geen geuren uw wijnkelder binnendringen die de smaak van uw wijncollectie zouden kunnen aantasten.

Een donkere omgeving

Licht, en met name de UV-straling in licht, heeft een desastreuze invloed op de kwaliteit van de wijn, door de oxidatie van de in wijn aanwezige tannine. Voor uw wijnen is het dus het beste, om ze in een donkere omgeving te bewaren. Wijnklimaatkasten die voorzien zijn van een glazen deur, moeten dus ook met een UV-filter zijn uitgerust, om de schadelijke effecten van licht van buitenaf tot een minimum te beperken. Voor de langere opslag wordt geadviseerd om een deur te nemen zonder glas, zelfs al zou die met uv-filter zijn uitgevoerd of met verduisteringsmateriaal.

Een trillingsvrije omgeving

Trillingen verstoren het biochemische rijpingsproces van uw wijn. De compressor in uw wijnklimaatkast moet dus van dusdanige kwaliteit zijn, dat deze geen trillingen doorgeeft aan de wijn. Zo versnelt het verouderingsproces niet en is een perfecte smaak gegarandeerd.
Vaak zijn wijnklimaatkasten ook voorzien van verstelbare stelvoetjes voor perfecte stabiliteit en beschikken ze over systemen die ervoor zorgen dat de deur gedempt dichtvalt. Sommige wijnklimaatkoelkasten zijn voorzien van rubber kussentjes. Ook legplateaus van massief hout absorberen trillingen beter dan metaal.
Zelfs trillingen die u niet waarneemt, zijn van invloed op de kwaliteit van de wijn. Omgevingstrillingen hebben ook een negatief effect, zoals een dichtslaande deur of voorbijrazend verkeer. Hier hebt u geen invloed op, maar Liebherr heeft er iets op bedacht. Liebherr heeft Vibration Reduction Blocks (VRB’s) ontwikkeld. Deze reduceren de omgevingstrillingen met 95%. De VRB’s zijn specifiek ontwikkeld in beperkte hoeveelheden voor het doel waarvoor zij moeten dienen en zijn meer dan een ‘stuk rubber’. De VRB’s moeten niet alleen het gewicht van uw wijnkast kunnen dragen, maar ook het gewicht wanneer deze wordt gevuld met wijnen.

Hoogwaardige wijnklimaatkasten komen de wijnsmaak ten goede

Het gebruik van kwalitatief hoogwaardige onderdelen zoals aluminium binnenwanden, een dubbel koel- en verwarmingsysteem, een vochtigheidsregeling, goede temperatuurverdeling en verstevigde constructie komen de kwaliteit van uw wijnen zeer ten goede. Het allerbeste materiaal voor de plateaus is exotisch hout, wat perfect bestand is tegen een hoge luchtvochtigheid
Plastic binnenwanden zijn kenmerken van inferieure wijnkasten. U moet niet vergeten, dat een fles wijn tussen 1,3 en 1,5 kg weegt. Om de maximum opslag in de wijnkast te verkrijgen gebruikt men plateaus voor 36 of 48 flessen wat een gewicht per plateau vertegenwoordigt van 50 à 70 kg. Dat vereist dus wel een stevige constructie met sterke wanden en plateaus. Kunststof wanden in wijnkasten voorzien hier nagenoeg niet in. Bovendien geleidt aluminium warmte en kou effectiever dan plastic en zo is dan ook een goede temperatuurverdeling gegarandeerd.

Verschillende merken wijnklimaatkasten

Bij wijnkoeling worden al snel de merken Dometic, Gaggenau, Liebherr, Dunavox, Hostess, Sub-Zero, Schaub Lorenz en het topmerk EuroCave genoemd. Liebherr is al in 1955 als een van de eerste bedrijven ter wereld begonnen met de ontwikkeling van hoogwaardige elektronische wijnkoeling voor thuisgebruik en is uitgegroeid tot een van de grootste producenten van wijnklimaatkasten, wijnkoelkasten en wijnbewaarkasten. Gaggenau bevindt zich in een hoger segment en Dunavox biedt vooral veel verschillende mogelijkheden voor inbouw als voor onderbouw. Ook Bosch heeft wijnklimaatkasten, hoewel opvallend is, dat van dit merk een aantal negatieve reviews te vinden zijn. Deze reviews zijn te vinden op de site van bosch-home.nl.

Verschillende soorten wijnklimaatkasten

Vrijstaande wijnklimaatkast

U kunt een vrijstaande wijnklimaatkast aanschaffen, die u, afhankelijk van de klimaatklasse, vrijwel overal kunt plaatsen waar u wenst. Qua design hoeft een wijnklimaatkast zeker niet verstopt de worden! Het zijn veelal schitterend vormgegeven kasten, die zowel keukens als interieurs op een aangename manier verrijken. Overigens kan een wijnklimaatkast ook gebruikt worden als een ‘room divider’. De wijnklimaatkast wordt dan geplaatst tussen de keuken en de woonkamer in en brengt hierdoor een functionele scheiding aan in de ruimte.

De ingebouwde wijnklimaatkast

Voor inbouw in de keuken zijn er speciale wijnklimaatkasten die u onder uw aanrechtblad kunt monteren of in een grote keukenkast kunt laten plaatsen. Met een minimaal gebruik van ruimte zorgt u er zo voor dat uw wijnen perfect op temperatuur blijven, met de juiste luchtvochtigheid en luchtcirculatie, zonder lichtinval en trillingsvrij.

De afmetingen van deze wijnkasten zijn afgestemd op de standaardafmetingen van huishoudelijke apparatuur, waardoor ze zich goed lenen om in te bouwen in bijvoorbeeld uw keuken of kast. Hoewel u in principe natuurlijk elke wijnklimaatkast kunt inbouwen. Zolang u het maar uitbesteedt aan een vakman en goed let op de inbouw-instructies die aan uw apparaat gesteld worden.
Luchtcirculatie rondom uw wijnklimaatkast bijvoorbeeld is echt een belangrijk punt. Een wijnklimaatkast creëert warmte, warme lucht stijgt op en zal ergens weg moeten kunnen. Ook is de aanvoer van lucht van belang. Voor bijvoorbeeld een Liebherr wijnklimaatkast wordt geadviseerd om deze zo te plaatsen, dat deze niet direct tegen een ander koel-/vriesapparaat staat. Hier moet minimaal drie centimeter tussen zitten, vijf centimeter is nog beter. Plaatst u de Liebherr wijnklimaatkast direct tegen een ander apparaat, dan kan er zich condens vormen tussen de apparaten. Dit kan zich omzetten in schimmel aan de buitenzijde op de wijnklimaatkast.

De Amerikaanse koelkast

Naast een vrijstaande wijnklimaatkast of een ingebouwde wijnklimaatkast kunt u ook voor een Amerikaanse koelkast kiezen waar de wijnkast in geïntegreerd is. Er zijn diverse merken die een alles-in-een combinatie bieden met koelkast, vriezer en wijnklimaatkast. De Boretti Cantina Abbinato CAA-VS koelkast met wijnklimaatkast is er zo een bijvoorbeeld.

Diverse types wijnkasten

Wijn bewaren in 1-zone wijnkasten

De ideale bewaartemperatuur ligt voor alle wijnen rond de 12°C. Wanneer u uw wijnen voor meerdere jaren onder de juiste condities wilt bewaren, dan zijn 1-zone wijnkasten aan te raden. Deze kasten bootsen het klimaat van de natuurlijke wijnkelder perfect na. In een 1-zone wijnbewaarkast kan de temperatuur nog stabieler worden gehouden dan in een wijnklimaatkast met meerdere temperatuurzones. Ook zijn wijnbewaarkasten vaak nog beter geïsoleerd om ook maar de kleinste temperatuurschommeling tegen te gaan. Deze schommelingen kunnen veroorzaakt worden door externe omstandigheden zoals een verwarming die aanslaat, zonlicht dat op de kast valt en een snel en sterk gedaalde nachttemperatuur.

Wijn serveren vanuit multi-zone kast of 1-zone kast

De ideale serveertemperatuur verschilt sterk per wijn. Wanneer je wijnen direct serveerklaar wilt hebben liggen, dan is een wijnserveerkast een goede optie.
U kunt hier zowel een multi-zone kast voor gebruiken, als een 1-zone kast. Multi-zone kasten creëren een temperatuurverloop. Per niveau loopt de temperatuur op, zodat u iedere soort wijn op haar ideale serveertemperatuur kunt leggen. Onderin bewaart u de witte wijn bij een lage temperatuur en bovenin de rode wijn bij een hoge temperatuur.
Gebruikt u een 1-zone kast, dan kunt u maar 1 soort wijn serveerklaar leggen. Deze kasten kunnen vaak ingesteld worden tussen 5°C en 20°C, en zijn dus ook prima geschikt voor grotere hoeveelheden van dezelfde soort wijn. U kunt dit type wijnkast bijvoorbeeld instellen op 8°C voor wit, of 18°C voor rood.

Wijn bewaren en serveren vanuit een multi-zone kast

Wilt u zowel wijn kunnen bewaren als serveren, dan is er eigenlijk maar een mogelijkheid: de multi-zone kast of wijnklimaatkast met verschillende, afzonderlijk instelbare temperatuurzones. Daarnaast zijn er ook multi-temperatuurkasten met een lineair verloop van een lage temperatuur onderin naar een warme temperatuur boven in de kast.
Bewaart u een glaasje wijn voor een speciale gelegenheid, of drinkt u regelmatig wijn? In het laatste geval hebt u misschien liever een multi-zone wijnklimaatkast met bovenin een grote opslag om rode wijn serveerklaar te leggen, onderin ruimte om witte wijn gereed te houden, en in het midden een vak om wijnen langere tijd te bewaren.
Drinkt u zelden wijn, dan past een wijnklimaatkast die de nadruk op bewaren heeft: een groot bewaargedeelte met aparte koel- en chambreervakken.

Het inrichting van wijnbewaarkasten

Plateaus

Flessen wijn horen te liggen op plateaus, zodat de kurk zijn werk kan doen. Door het voortdurende contact met de wijn blijft de kurk permanent vochtig en blijft ze de wijnfles zorgvuldig afsluiten. Wanneer u de flessen rechtop zou zetten, dan zou de kurk krimpen en dringt er lucht tussen de kurk en de flessenhals binnen waardoor de wijn gaat oxideren.
De horizontale rekken van de wijnklimaatkast moeten zo geplaatst zijn, dat de kurken van de flessen altijd goed vochtig blijven. Speciaal gevormde rekken voorkomen dat de flessen gaan rollen. Wijnbewaarkasten kunnen ingericht worden met verschillende plateaus voor verschillende functies. U kunt natuurlijk ook verschillende plateaus combineren, om de voor u ideale indeling samen te stellen.

Schuifplateaus

Schuifplateaus zijn praktisch in het gebruik. Deze plateaus zijn uitschuifbaar, zodat u altijd overzicht hebt op uw wijnen en ze makkelijk kunt bereiken. Dit is met name handig bij serveerwijnen.

Vaste opslagplateaus

Wanneer u veel soortgelijke wijnen heeft die lange tijd in de kast blijven liggen, dan zijn stevige plateaus die veel gewicht kunnen dragen geschikt. Met deze plateaus benut u de capaciteit van uw kast optimaal.

Presentatieplateaus

Met deze plateaus kunt u uw flessen rechtop of schuin neerzetten, zodat uw betere wijnen mooi in beeld komen. Achter het presentatiegedeelte zit bovendien een opslagplateau, zodat het verlies aan capaciteit beperkt blijft.

Display

In het algemeen wordt de temperatuur van de wijnklimaatkast op een display aangegeven. Bij dit display bevinden zich ook de toetsen, waarmee u de temperatuur kunt instellen of bijvoorbeeld de verlichting kunt in- en uitschakelen. De temperatuurbediening kan aan de binnen- of buitenzijde van uw wijnkast geplaatst zijn. Het voordeel van een bedieningspaneel aan de buitenzijde is, dat u de deur niet hoeft te openen om de temperatuur in te stellen. Zo blijft de temperatuur in de wijnklimaatkast constant.

Inhoud

Wijnklimaatkasten zijn er in verschillende groottes. Ze zijn er met een capaciteit van dertig flessen. In de allergrootste wijnklimaatkasten kunt u tot wel driehonderd flessen kwijt.

Verlichting

Wijnklimaatkasten met verlichting geven u goed overzicht op uw wijnvoorraad. Deze verlichting mag geen warmte of UV-straling afgeven, anders zou de tannine die in wijn aanwezig is, gaan oxideren. U kunt ervoor kiezen de verlichting permanent te laten branden, of alleen wanneer de deur geopend is.

Openen zonder handgreep

Beschikt u over een greeploze keuken en u wilt deze aanvullen met een wijnklimaatkast, dan past een kast zonder handgreep uitstekend in het design van uw keuken. En net zoals bij greeploze fronten, zijn er wijnklimaatkasten die u met een vingertip kunt openen, ook wel TipOpen technologie genoemd. Wordt de glasdeur lichtjes aanraakt, dan opent deze 7 cm waarna de deur gemakkelijk verder kan worden geopend. Wanneer de deur binnen drie seconden niet verder wordt geopend, dan sluit deze weer automatisch dankzij de SoftSystem deursluiting.

Slot

Hebt u zeer kostbare wijnen liggen, of wilt u uw wijncollectie zelf beheren, dan behoort een kast met slot tot de mogelijkheden. Standaard zijn wijnklimaatkasten echter niet uitgerust met een slot.

Welk koelsysteem
De manier waarop uw wijnvoorraad op temperatuur wordt gehouden, verschilt per kast. De wat kleinere, instapmodellen maken over het algemeen gebruik van een:

thermo-elektrisch koelsysteem. Dit is een elektrisch component dat thermische energie, ofwel warmte, verplaatst van een koude naar een warme plek. Dit wordt ook wel het Peltier effect genoemd. Dit systeem is relatief voordelig en heeft de volgende kenmerken:

  • compact en voordelig
  • minder zuinig in energieverbruik
  • koelt max. 15 graden ten opzichte van omgevingstemperatuur
  • stil en trillingsvrij
  • bevat geen koelvloeistoffen
  • direct te gebruiken na transport*
  • niet geschikt voor inbouw

Plaats dit type wijnkoelkast nooit op een verwarmde vloer of bij een andere warmtebron zoals een koelkast of radiator, en zorg ervoor dat er geen direct zonlicht op valt. Uw koelkast beschikt niet over de capaciteit om het grote temperatuurverschil dat dan ontstaat, te overbruggen. Zorg rondom voor 10 cm vrije ruimte voor voldoende ventilatie.

In tegenstelling tot een compressor wijnklimaatkast, kunt u een thermo-elektrische wijnkast wel direct aanzetten nadat hij bij u afgeleverd is. Tenzij het erg vochtig weer is, dan dient u de wijnkast twee uur in de woonkamer te laten staan alvorens u hem aanzet.

  • directe compressor

Bij grotere wijnklimaatkasten is thermo-elektrische koeling qua vermogen niet toereikend en daardoor onvoldoende energiezuinig. Daarom zijn grotere modellen voorzien van een koelcompressor.

In de kast bevindt zich een element waarin koelvloeistof verdampt en zo warmte aan zijn omgeving onttrekt. De gassen worden via een gesloten systeem getransporteerd en buiten de kast door een compressor tot vloeistof geperst. Hierdoor geeft het zijn thermische energie af. Dit systeem heeft de volgende kenmerken:

  1. krachtig koelsysteem
  2. groot temperatuurbereik
  3. bevat koelvloeistof
  4. betrouwbaar, lange levensduur
  5. modellen met en zonder koolstoffilter
  6. veel modellen zijn geschikt voor inbouw en onderbouw
  • dynamische compressor

Geavanceerde wijnklimaat- en wijnbewaarkasten beschikken over dynamische compressor koeling. Dit systeem bevat een dubbele achterwand waarachter de lucht gekoeld wordt en omlaag zakt. Op deze manier komen de wijnflessen niet in contact met het koelelement en ontstaat er een natuurlijke luchtcirculatie. De temperatuur blijft zeer stabiel op alle niveaus in de kast. In combinatie met een koolstoffilter die de lucht reinigt wordt een ideaal klimaat voor het bewaren en rijpen van speciale wijnen gecreëerd.

Net als bij een gewone koelkast, dient u een compressor wijnkast nooit verder te kantelen dan in een hoek van 45 graden. Een compressor wijnkast mag u dus ook nooit ondersteboven zetten. Staat de kast aan, verplaatst u hem dan niet. En, heel belangrijk, na de levering van uw wijnklimaatkast moet u hem minimaal 24 uur tot rust laten komen voordat u hem aanzet. Dus niet bewegen. Niet aanzetten.

Ontdooiing
Terwijl de compressor in werking is, kunnen zich aan de achterwand van de wijnklimaatkast rijp en waterpareltjes vormen. Bij de meeste kasten hoeft u deze niet zelf te verwijderen, want de wijnklimaatkast ontdooit zichzelf automatisch.

Energieklasse
Wijnklimaatkasten beschikken over een energielabel. De meest zuinige kasten zijn voorzien van een A++ label. Minder zuinige kasten vallen in de categorie C en D.

Koolstoffilter
Sommige klimaatkasten zijn uitgerust met een actief koolstoffilter. Het filtersysteem zorgt ervoor dat de lucht in de kast vers blijft en eventuele onaangename geuren geen effect hebben op de kwaliteit van uw wijnen. Dit is alleen mogelijk bij koelkasten die gebruikmaken van een compressor.

Temperatuuralarm
Als de temperatuur in een zone te warm of te koud wordt, klinkt er een signaal. Tegelijkertijd knippert de desbetreffende temperatuuraanduiding. Wanneer het temperatuuralarm afgaat, is afhankelijk van de ingestelde temperatuur. Bijvoorbeeld als u het apparaat inschakelt en de temperatuur die op dat moment in een temperatuurzone heerst, teveel verschilt van de temperatuur die u heeft ingesteld; of, wanneer u flessen hersorteert en er te veel warme lucht in de ruimte stroomt; of wanneer u in een keer een vrij groot aantal flessen wijn in het apparaat legt, of wanneer de stroom is uitgevallen. Zodra de ingestelde temperatuur is bereikt, stopt het alarm weer. Meestal kunt u het alarm zelf ook uitschakelen.

Geluidsniveau
Het geluidsniveau van een wijnklimaatkast wordt aangegeven in decibellen. Komt uw wijnklimaatkast in een open keuken? Dan is het geluid wat uw koelkast produceert van groter belang dan wanneer uw wijnkast in een gesloten keuken zou staan. Voor een open keuken wordt aangeraden een apparaat te kiezen dat niet meer dan 50 decibel produceert. Van elke koelkast staat aangegeven hoeveel decibel er wordt geproduceerd. Een vrijstaande wijnbewaar- of wijnserveerkast maakt in ieder geval altijd meer lawaai dan een ingebouwde kast.

Deuralarm
Bij sommige wijnklimaatkasten gaat het deuralarm af, wanneer uw wijnklimaatkoelkast langer dan gewenst geopend is. Niet altijd is dit te vermijden, bijvoorbeeld wanneer u uw wijnkast wilt aanvullen. U kunt in meeste gevallen het deuralarm uitschakelen.

Deurscharnieren
Plaatst u uw wijnkast in uw keuken, dan moet u letten op de deurscharnieren. Zitten deze aan de verkeerde kant, dan zou u slecht bij uw wijnvoorraad kunnen, slecht zicht kunnen hebben op uw flessen wijn, of, lastiger nog, de geopende deur zou een andere kast of apparaat kunnen raken. Dat wilt u natuurlijk al helemaal niet. Bij sommige wijnklimaatkasten is de draairichting van de deur omkeerbaar. In meeste gevallen is het raadzaam wanneer u dit door een erkend vakman laat uitvoeren. De deurdichting luistert immers behoorlijk nauw!

Uitvoeringen
Ook qua vormgeving kunt u hoge eisen stellen aan een wijnklimaatkast. Wijnkasten kunnen in verschillende materialen geleverd worden zoals metaal en edelstaal, en diverse kleuren. Zelfs groen is een optie. Wijnkasten kunnen voorzien worden van een luxe bekleding. Hiervoor kunt u kiezen uit bijvoorbeeld RVS, leer of verschillende houtsoorten. Voor hen die hun mooiste flessen willen bewaren in speciale uitvoeringen, is er na enig speurwerk op internet ook zeker wel veel mogelijk. Er zijn merken die zelfs kasten aanbieden die bekleed zijn met buffelleder in diverse kleuren, of met een struisvogel of krokodil print. Het merk EuroCave biedt deze extra fraaie wijnklimaatkasten aan.

Verlichting
Kiest u voor een moderne wijnklimaatkast met verlichting, dan zult u altijd led-verlichting aantreffen. Dit betekent een vooruitgang vergeleken met voorgaande modellen wijnkasten. Leds geven namelijk weinig tot geen warmte af waardoor de smaak van de wijn gegarandeerd blijft. Hierdoor kunt u uw verlichting laten branden en presenteert u uw wijnvoorraad bijzonder smaakvol.

Glazen deur
Om uw wijnen mooi in het zicht te leggen, kunt u uw kast laten uitrusten met een glasdeur. Deze moet voorzien zijn van een UV-filter of verduisteringsmateriaal, zodat het licht geen schadelijke invloed op uw wijn heeft. Wel is het zo, dat een deur zonder glas beter isoleert, en dat is zeker te merken aan uw energierekening.

Extra’s

Kinderbeveiliging
Hoewel niet standaard aanwezig op wijnklimaatkasten, kan kinderbeveiliging een bijzonder gewenste feature zijn. Met kinderbeveiliging voorkomt u, dat kinderen het apparaat uitschakelen. U kunt deze optie handmatig in- en uitschakelen.

Flexibele inrichting
Beschikken de meeste wijnklimaatkasten over een vaste indeling, er zijn er ook die je flexibel kunt inrichten. Zo kwamen we een elegant meubel om wijnen te presenteren tegen, die meerdere opties biedt voor het midden van het meubel:

– een bergplaats voor 1000 sigaren
– een barmodule
– een mogelijk om de capaciteit te verhogen tot 150% van de bewaarcapaciteit

SommelierSet

De perfecte omstandigheden om wijn te bewaren en serveren, beperken zich niet tot de wijnklimaatkast. Met een glazenhouder en decanteerrooster blijven zelfs open wijnflessen perfect op temperatuur. Zo gunt u uzelf en uw gasten het beste, gedurende de hele middag of avond!

Soft close sluiting
Sommige apparaten, zoals die van Miele, zijn voorzien van een soft close sluiting. Hierdoor sluit de deur van het apparaat zacht en vrijwel vanzelf. Bij een hoek van minder dan 30° gaat de deur automatisch dicht. Bovendien dempt SoftClose het sluiten van de deur, zodat de flessen in de binnendeur elkaar niet kunnen raken.

Koolstoffilter
Wijnklimaatkasten kunnen voorzien zijn van een koolstoffilter. Een handige extra optie daarbij is het alarm voor het koolstoffilter. Dit alarm geeft een signaal wanneer het koolstoffilter vervangen moet worden. Zo hoeft u zelf niet bij te houden, wanneer u dit klusje uitvoert. U ontvangt gewoon een melding wanneer het tijd is.

Innovaties in wijnklimaatkasten

The internet of things wordt steeds meer werkelijkheid in moderne huishoudens. Ook wijnklimaatkasten kunnen worden aangestuurd door mobiele apparaten. Uw wijnklimaatkast aansluiten op het thuisnetwerk, zoals bij SubZero of Miele, geeft u gemak, zekerheid en flexibiliteit. Naast de gebruikelijke bediening en controle van uw wijnklimaatkast, biedt Miele@home u andere diensten en toepassingen die onze dagelijkse werkzaamheden in huis merkbaar vereenvoudigen. Helemaal ontspannen per smartphone, tablet of laptop.
Het systeem Miele@home is eenvoudig: Om Miele-apparaten aan elkaar te koppelen moeten de apparaten uitgerust worden met een communicatiemodule of een ombouwset. De technische verbinding tussen de huishoudelijke apparaten en de mobiele apparaten wordt gevormd door de Miele@home gateway, die gemakkelijk in het bestaande thuisnetwerk kan worden geïntegreerd. Via een smartphone, tablet of laptop kunt u alle apparaten die op het netwerk zijn aangesloten controleren en bedienen, en dus ook uw Miele wijnklimaatkast.

Hoeveel energie verbruikt een wijnklimaatkast?

Elke wijnklimaatkast hoort thuis in een bepaalde klimaatklasse. Per model is dit verschillend. De ondergrenzen waar een wijnklimaatkast het beste functioneert is bij een omgevingstemperatuur van 10°C. De bovengrenzen zijn per wijnkast verschillend. Het maakt voor de plaatsing van uw wijnklimaatkast uit, bij welke klimaatklasse uw wijnkast hoort. Een kast die zich niet kan aanpassen aan een omgevingstemperatuur van onder de 10°C graden, zal problemen krijgen met functioneren. Let u dus altijd op de klimaatklasse wanneer u de plaats van uw kast overweegt.
De volgende klimaatklassen worden onderscheiden:

Energie besparen met uw wijnklimaatkast

U kunt energie besparen door een zo zuinig mogelijk apparaat aan te schaffen. Daarnaast kunt u zelf ook het een en ander doen. Wat kunt u doen?

  • Verwijder minstens 1 keer per jaar het stof van de compressor en het metalen rooster (warmtewisselaar) aan de achterzijde van het toestel. Zo voorkomt u dat uw wijnklimaatkast zich onnodig moet inspannen om haar bewaarcondities op peil te houden.
  • Plaats de kast niet in de zon.
  • Plaats de kast niet naast een fornuis, verwarming, open haard of andere lichtbron.
  • Zorg voor een omgevingstemperatuur van gemiddeld 20 graden.
  • Plaats uw wijnbewaarkast in een droge, goed geventileerde ruimte.
  • Dek de ventilatorroosters niet af en maak ze regelmatig stofvrij. Wanneer zich stof ophoopt, dan verbruikt uw apparaat meer energie.
  • Stel de temperatuur niet onnodig laag in. Hoe kouder, des te meer energie wordt verbruikt.
  • Open de deur niet te vaak en te lang. Hoe langer de deur geopend is, des te meer koudeverlies zal er zijn, net zoals instroom van warme lucht.

Het schoonmaken van de wijnklimaatkast

Hoe houdt u uw wijnklimaatkast het beste schoon?

  • Gebruik geen schoonmaak- en/of oplosmiddelen die zand, chloride of zuren bevatten.
  • Gebruik geen schurende of krassende sponsjes.
  • De legplateaus en voorraadvakken/laden mogen doorgaans niet in de afwasmachine gereinigd worden. Checkt u eerst uw handleiding voordat u dit doet.
  • Reinig de binnenruimte regelmatig met lauwwarm water en wat afwasmiddel (nadat u het apparaat hebt uitgeschakeld en de stekker uit het stopcontact gehaald). Is uw wijnklimaatkast uitgevoerd met rvs delen? Controleer of de fabrikant een speciaal middel heeft voor de reiniging en onderhoud van rvs onderdelen. Neem daarna alles met helder water af en wrijf het droog. Laat de deur van het apparaat korte tijd openstaan. Eventueel aanwezige houten onderdelen reinigt u met een vochtige doek.
  • Het glas van de deur reinigt u met een glasreiniger. Houten delen mogen niet nat worden.
  • Reinig de deurdichting regelmatig met lauw water. Liever niet met olie of vet, want het materiaal wordt hierdoor aangetast. Hierdoor zou uw wijnklimaatkast minder goed kunnen sluiten.
  • Vervang of reinig het koolstoffilter minstens 1x per jaar. Wanneer u het reinigt, reinig het aan beide kanten met de stofzuiger. Stof in het filter kan de koelcapaciteit van het apparaat beperken.

Tip voor een zo optimaal mogelijk resultaat

Bewaar de flessen wijn in uw wijnklimaatkast altijd uitgepakt, maar nooit in dozen of kistjes. Leg oude flessen zo neer, dat de kurk vochtig blijft. Tussen de wijn en de kurk mag geen luchtruimte zijn.
Elke trilling en beweging heeft een negatief effect op het rijpingsproces van de wijn en dus ook de smaak. Leg gelijksoortige wijnen daarom zoveel mogelijk naast elkaar op hetzelfde plateau en stapel ze niet op elkaar. Zo voorkomt u dat u andere flessen moet verleggen, wanneer u een bepaalde wijn nodig hebt.
Denk eraan dat wijn altijd iets koeler moet zijn dan de ideale serveertemperatuur, omdat het direct warmer wordt zodra het is ingeschonken!

Waar op letten bij aankoop van uw wijnklimaatkast?

Er zijn zoveel soorten wijnkasten. Tel daar de vele plateaus, deuren en ombouwmogelijkheden bij op, en er zijn duizenden opties om uit te kiezen. Hoe maakt u de beste keuze? We helpen u met een overzicht van vragen die u zich kunt stellen.

  • Wilt u wijn bewaren of serveren?
  • Om hoeveel flessen gaat het ongeveer? 10..of 250?

De capaciteit van wijnkasten wordt uitgedrukt in het aantal flessen. Dit gaat altijd om flessen van het ‘Bordeaux’ formaat. Dat zijn flessen met een strakke rechte vorm en echte ‘schouders’. Tevens wordt er vanuit gegaan dat de kast helemaal leeg is en de wijnen van onder tot boven worden opgestapeld, zonder plateaus. Hoe meer schuifplateaus u kiest, des te minder flessen kunt u kwijt. Stelt u zichzelf de vraag of uw wijnvoorraad zich uitstrekt over 10, of juist over 250 flessen? Welke capaciteit u nodig heeft, is van groot belang om het juiste type wijnklimaatkast en de juiste indeling te bepalen.
Overigens, het is niet ondenkbaar dat uw wijncollectie snel groeit na aanschaf van een wijnklimaatkast. Iedereen vindt het leuk om iets mee te nemen voor uw wijnbewaarkast! U kunt dus beter een grotere kast kiezen dan die u op het huidige moment nodig zou hebben.

Welke indeling is voor u het beste?

Wilt u optimaal de ruimte van uw kast benutten, dan kiest u misschien eerder voor vaste plateaus. Wilt u gemakkelijk bij de inhoud van uw wijnkast kunnen, dan zijn schuifplateaus aantrekkelijk. Ook kunt u een deel van uw wijnen mooi presenteren met presentatieplateaus. En dan is het bij sommige merken nog mogelijk om de voor u ideale combinatie samen te stellen. Wordt het dan met de nadruk op bewaren, serveren, of uitstallen?

Waar plaatst u uw wijnkast?

Elke wijnklimaatkast is ingedeeld bij een klimaatklasse. Deze klasse zegt iets over waar u uw wijnkast het beste kunt neerzetten. ’s Winters kan het namelijk al gauw veel te koud worden, als u uw kast in een garage of kelder neerzet. Uw wijnklimaatkast zou dan voorzien moeten zijn van een systeem dat niet alleen kan koelen, maar ook kan verwarmen. Zo liggen uw wijnen altijd op de juiste temperatuur, wat voor weer het ook is. Dit is echter niet standaard, dus checkt u dit van te voren.
Bij wijnklimaatkasten met een verwarmingssysteem is deze techniek in de wanden van de kast verwerkt, meestal in de complete achterwand, om een gelijkmatige temperatuur te verkrijgen. Bij enkele types kasten bevindt zich, op de hoogte van de compressor waar de weerstand in het circuit het hoogst is, een onverwarmd gedeelte. Hierdoor is dit koude gedeelte het meest geschikt voor de opslag en/of frapperen van champagne en witte wijnen. Het nadeel van zo’n open kast is dat er een temperatuur uitwisseling ontstaat en dat de temperatuur in de rest van de kast kan oplopen tot wel 25° C.

Wordt de wijnkast vrijstaand geplaatst of ingebouwd?

Let bij de aanschaf van uw wijnkoelkast altijd op de draairichting van de deur. Het is altijd vervelend om er na de aankoop achter te komen dat de klimaatkast toch niet zo mooi in de hoek past als u dacht, bijvoorbeeld doordat de geopende deur een andere deur in de weg zit. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken of u de koelkast wilt inbouwen, bijvoorbeeld in de keuken. Hierbij dient u rekening te houden met het type koelingstechniek, thermo-elektrische wijnkoelingen zijn hiervoor namelijk niet geschikt.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel