5 tips voor hygiëne in de keuken
Hygiëne in de keuken is belangrijk. Door de regels te volgen, voorkom je vieze geurtjes en blijf je zelf gezond. Toen minister Schipper vorig jaar een campagne over hygiëne in de keuken lanceerde
leverde dat best een aantal reacties op. Sommige mensen vonden het overdreven, anderen toonden zich juist geschokt. Zelf waagden we er ook een blogbericht aan. In het vervolg erop delen we graag 5 handige tips waarmee je een hoge hygiënestandaard in je keuken kunt introduceren. Overigens is dat niet helemaal de vlag die de lading dekt: we hebben veel toptips in 5 categorieën. Lees ze zelf en doe er je voordeel mee!
Zorg voor een schone keuken
Eén van de belangrijkste manieren waarop besmettende organismen worden verspreid, is via de handen. Was daarom je handen grondig met zeep en warm water voor je gaat koken, nadat je iets in de prullenbak hebt gedaan, nadat je naar het toilet bent geweest – dat spreekt voor zich, dachten we -, nadat je je honden, katten en cavia’s hebt geknuffeld en verzorgd en nadat je aan rauw voedsel hebt gezeten.
Was en vervang bovendien regelmatig je hand- en theedoeken, sponzen en ovenhandschoenen én laat ze drogen voor je ze opnieuw gebruikt. Vochtig en vuile doeken vormen een geweldige broedplaats voor bacteriën. Geef ze dus geen kans!
Voorkom kruisbesmetting
Kruisbesmetting ontstaat wanneer schadelijke organismen worden verspreid op brood, oppervlakken en keukenapparaten. Een aanrechtblad of keukenkastje is dan ook nooit zo schoon als hij eruitziet. Voorkom kruisbesmetting door rommel op te ruimen en door het aanrechtblad voor en na het koken schoon te maken.
Gebruik bovendien altijd een snijplank. Was ‘m, samen met je andere keukengerei, in heet water met veel zeep. Doe dat niet alleen als je klaar bent, maar ook als je andere etenswaren voor hetzelfde gerecht moet bereiden. In het ultieme geval gebruik je voor het vlees en gevogelte, de eieren, de vis en rauwe groenten verschillende snijplanken. Maar ja, dat is wel een heel ingrijpend iets …
Koel met beleid (en met de koelkast)
Zorg dat je koelkast niet warmer is dan 5 °C en controleer de temperatuur met een thermometer. Zo voorkom je dat schadelijke organismen kunnen groeien en/of vermenigvuldigen.
Stop je koelkast ook niet al te vol, zodat de lucht erin kan circuleren en de ingestelde temperatuur blijft gehandhaafd.
Bewaar rauw vlees en gevogelte onder in de koelkast en dek het goed af om te voorkomen dat andere etenswaren vervuild raken.
Kook bewust
Kook je gerechten grondig tot ze zo heet zijn dat het water begint te koken. Zo worden alle schadelijke bacteriën gedood.
Houdbaarheidsdatums en “Ten minste houdbaar tot”-datums
Als we het hebben over een houdbaarheidsdatum, bedoelen we daar altijd mee dat een bepaald product daarna eigenlijk niet meer geconsumeerd zou moeten worden. Maar wist je dat er verschil zit tussen “Ten minste houdbaar tot” en “Te gebruiken tot”? De laatste soort vind je op bederfelijke producten, zoals zuivelproducten en vlees en vis. De datum is gebaseerd op wetenschappelijke tests die moeten vaststellen hoe lang de gerechten nog veilig te consumeren zijn. Na de genoemde datum kan het bewuste voedsel onveilig zijn en kun je er ziek van worden – hoe goed je ze ook hebt bewaard en hoe lekker ze nog ruiken.
Staat er “Ten minste houdbaar tot” op een verpakking, dan kunnen de bewuste producten daarna ook nog wel worden genuttigd. De gerechten zijn dan wellicht minder smakelijk.
Bewaar beide soorten producten in elk geval niet te lang: als ze gaan rotten, kunnen er weer schadelijke organismen vrijkomen die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. En dat is toch echt het laatste waar je op zit te wachten.
Meer artikelen lezen in deze categorie?