Afzuigkap zuigt niet meer

We komen het regelmatig tegen: mensen schaffen een nieuwe keuken aan met daarin mooie, state-of-the-art keukenapparatuur, waaronder een goede afzuigkap. Alles functioneert naar wens, maar er is één probleem: de afzuigkap zuigt niet goed af. Wat is het probleem en wat de oplossing? Keukenervaringen.nl ging op onderzoek uit.

Het probleem: de afzuigkap zuigt niet goed af

Afzuigkap problemen in de keuken komen veel voor in nieuwbouwwoningen en in nieuwe keukens. Veel mensen die klagen over een slecht werkende afzuigkap hebben een nieuwe keuken laten plaatsen in een nieuwe woning. Een ander groot deel van de ‘klagers’ kocht een nieuwe keuken en liet daarvoor de keukenruimte verbouwen of uitbreiden. Grote kans dus dat er sprake is van een probleem dat puur te maken heeft met de nieuwbouw of verbouwing van de keuken.

Mogelijke oorzaken voor een slecht werkende afzuigkap

Grofweg kunnen we, op basis van de constatering dat de problemen voor de slecht werkende afzuigkap vooral voorkomen in nieuwbouwsituaties, de problemen opdelen in twee categorieën:

1. De problemen hebben te maken met de nieuwbouw of verbouwing

2. De problemen hebben te maken met de nieuwe afzuigkap

Voor de laatste categorie geldt dat deze ook kunnen voorkomen bij nieuwe afzuigkappen in oudere keukens en woningen.

Afzuigkap in nieuwe woning zuigt niet goed af

Het probleem voor de afzuigkap die niet goed afzuigt in nieuwe woningen en keukens, heeft in de meeste gevallen te maken met de luchtstroming (het debiet) dat nodig is. Een afzuigkap doet immers niets anders dan lucht verplaatsen: het zuigt lucht uit de keuken aan en blaast dit naar buiten, waarbij etensluchtjes worden meegenomen.

Het is echter wel zaak dat de afzuigkap zoveel lucht kan aanzuigen als ze nodig heeft. De luchtverplaatsing van een afzuigkap (het vermogen) wordt aangegeven in cm³. Een afzuigkap met een vermogen van 400cm3 verplaatst dus 400cm3 (kubieke centimeter) per uur. Die 400cm3 moet echter wel beschikbaar zijn: wanneer er geen 400cm3 lucht per uur beschikbaar is, moet de afzuigkap het met minder stellen. Het gevolg: een afzuigkap gaat minder draaien en verplaatst minder lucht dan ze in theorie zou kunnen.

Oorzaak voor dit probleem is meestal een dat de keuken te goed is geïsoleerd. Waar in oude keukens de lucht nog wel door kieren en spleten kan komen, zijn nieuwe keukens vaak zo goed geïsoleerd dat er geen mogelijkheid meer is om lucht van buiten aan te zuigen.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel