Aga fornuizen

Aga-fornuis

Hou jij van warmte in je keuken en een mooie traditionele sfeer? Ben je een kookprins(es) die altijd wel iets te eten maakt en gastvrij bent ingesteld? Ga dan op zoek naar een echte AGA.

Geschiedenis

De Zweedse Dr. Gustaf Dalen, wetenschapper en uitvinder van het AGA-fornuis, bracht de AGA na blind te zijn geworden, in 1929 op de Zweedse markt. Tegenwoordig worden de fornuizen geproduceerd in de historische gieterij in het Engelse Coalbrookdale in Telford, Shropshire, die al sinds 1709 bestaat
Het essentiële ontwerp van de AGA is de afgelopen 70 jaar niet veranderd en geniet in deze moderne tijd nog overal ter wereld grote populariteit: zoals in Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, de VS en de meeste Europese en Scandinavische landen.

Prijsklasse AGA

De prijsklasse van AGA bevindt zich in de Supertop-klasse vanaf € 5.000,00.

Bijzonder kookconcept

Het koken op een AGA is gebaseerd op een uniek kookconcept: het principe ervan komt er in het kort op neer dat je het gerecht al dan niet op de kookplaten kort en snel bereid, waarna het verdwijnt in een van de ovens om zonder (veel) omkijken tot een gerecht met perfecte (beet)gaarheid en consistentie te komen.

Hoe werkt een AGA?

Een AGA is gemaakt van gietijzer. Een kleine motor zorgt dat het hele fornuis (450 – 600 kg) verwarmd wordt. Het gietijzer houdt warmte vast en geeft het langzaam door aan de ovens en kookplaten. Door de zelfregulerende werking zijn er geen knoppen nodig. De AGA is altijd klaar voor gebruik, staat dus continu aan en verwarmt je keuken. De thermostaatregeling zorgt voor een constante temperatuur die in iedere ovenruimte verschillend is. Door het gebruik van kookplaatdeksels en een goede isolatie van de behuizing is het brandstofgebruik lager dan je zou verwachten, namelijk ….. per jaar.

De warmte van een AGA is gematigder dan de directe hitte van de elementen van de meeste andere ovens en wordt langzaam via alle binnenwanden tegelijk doorgegeven. De lucht staat stil. Dankzij dit kookproces behouden gerechten hun smaak, sappen en consistentie.

Recyclebaar

Elke AGA die tegenwoordig uit de fabriek komt, bestaat voor 70% uit gerecycled materiaal en is voor 50% recyclebaar.

Waaruit bestaat een AGA-fornuis?

  1. Isolatiedeksels: isolatiedeksels zijn er om de direct te gebruiken snelkook- en sudderpalaat eronder te beschermen.
  1. Snelkookplaat: Deze plaat is groot genoeg voor drie steelpannen van gemiddeld formaat. De sterke hitte van deze kookplaat brengt water sneller aan de kook dan de meeste elektrische waterkokers.
  1. Warmtebron: Wanneer de AGA op temperatuur is, heeft hij energie nodig om warm te blijven.
  1. Sudderplaat: De sudderplaat heeft een zachtere warmte dan de kookplaat en is daarmee geschikt voor het bereiden van sauzen of het bakken van een ei. Deze plaat biedt ruimte voor drie steelpannen van gemiddeld formaat. Ook als grillplaat te gebruiken.
  2. Braadoven: Deze oven is groot genoeg om een hele gezinsmaaltijd in te bereiden. In de oven past zelfs een gevogelte van 13 kg. De braadoven is ook geschikt voor grillen en bakken.
  1. Bakoven: Standaard bij elke AGA met drie of vijf ovens. Je kunt gerust de deur openen om te kijken hoe het ermee staat. De gematigde temperatuur is geschikt voor brood, taarten en koekjes.
  1. Sudderoven: De sudderoven heeft een zachte constante warmte (lijkt op stomen) waarmee je malse stoofmaaltijden, ragout en gesmoord vlees bereidt.
  1. Warmhoudoven: Deze komt standaard bij elke AGA met vijf ovens. Houd bereide gerechten warm zonder ze uit te drogen en hij is ook geschikt als bordenwarmer.

AGA Informatie:

De Nederlandse importeur is DeNardi B.V uit Barendrecht. Bekijk voor meer informatie de Nederlandse AGA-website:

  • Tegenwoordig heeft AGA ook een moderne variant die niet altijd aanstaat: DeAGA Total Control. Hij ziet er hetzelfde uit als een traditioneel AGA-fornuis en het eten wordt gekookt met dezelfde stralingswarmte. Dankzij een nieuwe techniek kan dit fornuis aan en uit worden gezet met één druk op de knop en warmt snel op. Met het bedieningspaneel kunnen de kookplaten en ovens individueel (automatisch) worden bediend.

Meer weten? Bezoek de showroom en laat je adviseren.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel