Betonnen aanrechtbladen: voordelen en nadelen
Als trendwatchers het bij het rechte eind hebben, is beton het interieurmateriaal van de toekomst.
Het betonnen aanrechtblad is al een tijdje in opkomst, maar zal naar verwachting in de komende jaren pas echt populair worden. KeukenErvaringen.nl bekijkt alvast de voordelen en nadelen van betonnen werkbladen.
Wat is een aanrechtblad van beton?
Een aanrechtblad van beton bestaat uit cement en, indien gewenst, toevoegingen waardoor het werkblad een speciale uitstraling krijgt. Voor het produceren van een betonnen aanrechtblad wordt speciaal cement gebruikt, zodat het aanrechtblad stevig en duurzaam is.
Voordelen van een aanrechtblad van beton
Een betonnen werkblad is mooi en stijlvol. Bovendien zal beton in de nabije toekomst in worden. Met een betonnen werkblad zorg je dus voor een eigentijdse én eigenwijze look in de keuken.
Omdat beton gegoten wordt, zijn de mogelijkheden in principe eindeloos. Zo kun je bijvoorbeeld de vorm naar eigen inzicht invullen en kiezen voor een geïntegreerde spoelbak.
Bovendien is een keukenblad van beton goedkoop. Je kunt een betonnen werkblad eventueel zelfs zelf maken, waardoor je voor maar € 75 een mooi werkblad kunt hebben.
Omdat betonnen aanrechtbladen hard, hittebestendig en slijtvast zijn, gaan ze ook nog eens lang mee.
Afhankelijk van de afwerking kan een betonnen werkblad zeer glad zijn. Dat is niet alleen mooi maar ook handig en praktisch.
Nadelen van een betonnen aanrechtblad
Hoewel betonnen aanrechtbladen goedkoop en duurzaam zijn, kennen ze aantal belangrijke nadelen. Deze dienen wel overwogen te worden, want anders kunnen ze je het leven in de keuken aardig zuur maken.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat een betonnen aanrechtblad, vooral als je het zelf maakt, zwaar en kwetsbaar is. Dat is ook de reden waarom betonnen keukenbladen tot op heden niet zoveel verkocht worden. Een zwaar keukenblad kan je keukenkastjes beschadigen. Bovendien breekt het blad sneller dan werkbladen van ander materiaal.
Omdat beton van nature poreus is, is het bovendien vlekgevoelig en gevoelig voor zuren. Je betonnen werkblad kan daardoor, als gevolg van onwetendheid of onoplettendheid, permanent beschadigd raken of zelfs zo verzwakken dat hij breekt.
Om dat te voorkomen is goed onderhoud nodig. Een keukenblad van beton moet daarom regelmatig opnieuw van een beschermlaag worden voorzien.
Onderhoudstips voor een betonnen keukenblad
Wil je jouw betonnen keukenblad mooi houden dan is het zaak om ‘m regelmatig van een nieuwe (epoxy)laag te voorzien. Bovendien moet je het gebruik van zuren vermijden: daar is zelfs een epoxylaag niet tegen bestand. Door de poreuze aard zal het beton vloeistoffen en zuren snel opzuigen waardoor het keukenblad beschadigd en/of aangetast raakt.
Mocht je keukenblad echter zo beschadigd raken dat-ie aan vervanging toe is, dan kun je, gezien de prijs, ook overwegen zelf een nieuwe te maken. Verandering van spijs…
Voordat je over gaat tot aankoop is het belangrijk om een aanrechtblad in een showroom te bekijken, zo weet je dat je waar krijgt voor jouw geld.
Betonnen aanrechtbladen: voordelen en nadelen op een rijtje
Voordelen: | Nadelen: |
Hittebestendig (behalve mogelijk de bovenlaag) | Flink poreus |
Krasvast | Gevoelig voor bijtende middelen |
Stootvast | Zwaar |
Slijtvast | Kwetsbaar |
Uniek | Vlekgevoelig |
Keihard | Poreus |
Zeer glad | Gevoelig voor zuren |
Meer voordelen en nadelen van aanrechtbladen!
Meer artikelen lezen in deze categorie?
Dat beton dè trend is voor nu en voor de toekomst staat buiten kijf. Beton is immers “hip and happening”.
Het zelf maken van een betonnen blad is echter niet zo simpel als het lijkt. Als je niet teveel hoge eisen stelt aan het eindresultaat kom je uiteraard een heel eind. Maar wanneer er kleurstoffen, plastificeerders, compound en gecoate glasvezels aan te pas komen, blijkt dit ineens toch niet meer zo’n doe-het-zelf klus te zijn.
Kortom; overweeg een vakman en ga voor kwaliteit.
Met vriendelijke groet,
De Groen betondesign
Hellup…. mijn man heeft getracht een kalkaanslag vlek uit ons nieuwe betonnen aanrechtblad te verwijderen met een kalkreiniger…nu een donkere ruwe vlek, alsof de kalkverwijderaar de betonlaag heeft ‘ uitgebeten’… tips over wat nu te doen zijn welkom
Beton is mooi , stoer , hip en duurzaam en iedereen wil het wel maar velen durven de stap niet te zetten.
Een betonnen aanrechtblad moet je niet zelf gaan maken. Het is een product wat in het zicht komt en jaren meegaat.
Mijn advies is om je betonnen blad voor aanrecht , kookeiland of buiten keuken gewoon bij ons besteld.
Wij maken alle bladen met een slijtvaste coating tegen vuil en vlekken . Zo kunt u het blad op dezelfde manier schoonhouden zoals u gewent was.
De coating is zelfs na vele jaren heel makkelijk opnieuw aan te brengen .
Om kosten te spare kunt u het blad wel zelf plaatsen wat toch een aantal dure werk uren uitspaart.
U heeft een bedrijf in beton keukenbladen en/of wastafels c.q. Wastafelbladen met ingegoten wasbak??
hoi,
welke coating kan ik het beste gebruiken ?
gr. Jeroen
Dag. Wij hebben een betonnen aanrechtblad via Mandemakers van Balsa/Evolve beton. Ik raad dit iedereen af die een mooi strak aanrechtblad wil hebben en houden. Na 1,5 jaar zit ik nog steeds met een aanrechtblad vol vlekken en beschadigingen die zwart worden. De coating laag brokkelt af, kortom het blad is in maart ( zo uit mijn hoofd) behandeld en het ziet er nu al een paar maanden niet meer uit. Hoe moet het blad er over 5 jaar dan wel niet uitzien. De verkoper van Balsa had als advies dat ik hen ieder jaar moest uitnodigen voor reparatie. Dan was ik €100,00 kwijt en had ik weer een mooi blad. Als ze bij Mandemakers dat hadden gezegd bij de verkoop, had ik geen betonnen blad uit gezocht. Kortom na anderhalf jaar nog steeds geen definitieve oplossing.
Koop geen betonnen aanrechtblad! Wij hadden na 1 maand al veel (diepe) krassen en vlekken erop. Ondanks de coating die erop zit en bij zeer voorzichtig gebruik. Een houten snijplank geeft al krassen en het is 0 warmtebestendig: een bakje eten opwarmen in de magnetron kan niet zonder onderzetter op het aanrecht gezet worden. Nieuwe coating hebben we erop laten zetten, maar dit helpt nauwelijks.
Beste Sally, anders dan veel concullega’s adviseer om geen lakcoating te gebruiken. Al is het nog zo’n harde (2k) coating, beton is harder. Een mespunt erop en je hebt een gaat je. Hier gaat zich vocht onder nestelen en dan laat de laklaag los. Ik zou zeggen ga voor een vlekbeperkend impregneermiddel en accepteer dat het blad door het gebruik doorleefder van uitstraling wordt. Vlekken trekken dankzij de behandeling alleen in de toplaag (mm.) en trekken er in de meeste gevallen na verloop van tijd weer uit.
Het blad dat is bdhandeld met impregneermiddel is hittebestendig, je kunt een pan van het vuur halen en zo op het blad zetten.
Wel altijd uitkijken met o.a zuur en aggressieve schoonmaakmiddelen, maar dat geldt voor zoveel soorten keukenbladen. Zuur kan de toplaag aantasten (cement en kalk wegvreten) en dan praat je niet over een vlek maar over een beschadiging.
Dus mijn advies: verwijderen de coating en behandel het keukenblad met impregneermiddel, bijv. Lithofin MN Vlekstop, waar wij zelf mee werken.
Vr. groet,
Roel van der Burgt / Roel-s Betondesign
Wij hebben al jaren een betonnen aanrechtblad tot tevredenheid maar er komen steeds meer gaatjes in van luchtbellen die aan de oppervlakte komen. Hoe kunnen we deze gaatjes dichtmaken?
Ik heb de gaatjes met een cementpapje zonder kalk dicht gepoetst en het blad en onze betonvloer houden we heel makkkelijk schoon en glad met dikke groenr zeep. Niks geen lak of zoiets