Betonnen aanrechtbladen: voordelen en nadelen

Als trendwatchers het bij het rechte eind hebben, is beton het interieurmateriaal van de toekomst.
Het betonnen aanrechtblad is al een tijdje in opkomst, maar zal naar verwachting in de komende jaren pas echt populair worden. KeukenErvaringen.nl bekijkt alvast de voordelen en nadelen van betonnen werkbladen.

Wat is een aanrechtblad van beton?

Een aanrechtblad van beton bestaat uit cement en, indien gewenst, toevoegingen waardoor het werkblad een speciale uitstraling krijgt. Voor het produceren van een betonnen aanrechtblad wordt speciaal cement gebruikt, zodat het aanrechtblad stevig en duurzaam is.

Voordelen van een aanrechtblad van beton

Een betonnen werkblad is mooi en stijlvol. Bovendien zal beton in de nabije toekomst in worden. Met een betonnen werkblad zorg je dus voor een eigentijdse én eigenwijze look in de keuken.
Omdat beton gegoten wordt, zijn de mogelijkheden in principe eindeloos. Zo kun je bijvoorbeeld de vorm naar eigen inzicht invullen en kiezen voor een geïntegreerde spoelbak.
Bovendien is een keukenblad van beton goedkoop. Je kunt een betonnen werkblad eventueel zelfs zelf maken, waardoor je voor maar € 75 een mooi werkblad kunt hebben.
Omdat betonnen aanrechtbladen hard, hittebestendig en slijtvast zijn, gaan ze ook nog eens lang mee.
Afhankelijk van de afwerking kan een betonnen werkblad zeer glad zijn. Dat is niet alleen mooi maar ook handig en praktisch.

Nadelen van een betonnen aanrechtblad

Hoewel betonnen aanrechtbladen goedkoop en duurzaam zijn, kennen ze aantal belangrijke nadelen. Deze dienen wel overwogen te worden, want anders kunnen ze je het leven in de keuken aardig zuur maken.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een betonnen aanrechtblad, vooral als je het zelf maakt, zwaar en kwetsbaar is. Dat is ook de reden waarom betonnen keukenbladen tot op heden niet zoveel verkocht worden. Een zwaar keukenblad kan je keukenkastjes beschadigen. Bovendien breekt het blad sneller dan werkbladen van ander materiaal.

Omdat beton van nature poreus is, is het bovendien vlekgevoelig en gevoelig voor zuren. Je betonnen werkblad kan daardoor, als gevolg van onwetendheid of onoplettendheid, permanent beschadigd raken of zelfs zo verzwakken dat hij breekt.

Om dat te voorkomen is goed onderhoud nodig. Een keukenblad van beton moet daarom regelmatig opnieuw van een beschermlaag worden voorzien.

Onderhoudstips voor een betonnen keukenblad

Wil je jouw betonnen keukenblad mooi houden dan is het zaak om ‘m regelmatig van een nieuwe (epoxy)laag te voorzien. Bovendien moet je het gebruik van zuren vermijden: daar is zelfs een epoxylaag niet tegen bestand. Door de poreuze aard zal het beton vloeistoffen en zuren snel opzuigen waardoor het keukenblad beschadigd en/of aangetast raakt.
Mocht je keukenblad echter zo beschadigd raken dat-ie aan vervanging toe is, dan kun je, gezien de prijs, ook overwegen zelf een nieuwe te maken. Verandering van spijs…

Voordat je over gaat tot aankoop is het belangrijk om een aanrechtblad in een showroom te bekijken, zo weet je dat je waar krijgt voor jouw geld.

Betonnen aanrechtbladen: voordelen en nadelen op een rijtje

Voordelen: Nadelen:
Hittebestendig (behalve mogelijk de bovenlaag) Flink poreus
Krasvast Gevoelig voor bijtende middelen
Stootvast Zwaar
Slijtvast Kwetsbaar
Uniek Vlekgevoelig
Keihard Poreus
Zeer glad Gevoelig voor zuren

Meer voordelen en nadelen van aanrechtbladen!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel