Dekton aanrechtblad
Ben jij de vlekken en krassen op je aanrechtblad ook zo zat? Moet jouw aanrechtblad wel een stootje kunnen hebben? Of vliegen in jouw keuken de vonken eraf? Dan is een Dekton aanrechtblad misschien een oplossing. Dekton is een nieuw product van aanrechtbladenfabrikant Cosentino. In dit artikel bekijken we het Dekton aanrechtblad van dichtbij.
Dekton by Cosentino
Regelmatig schrijven we over revoluties op het gebied van aanrechtbladen. Was eerst Fenix van Dekker Zevenhuizen de moeite van het beschrijven waard, nu is het de beurt aan Dekton van Cosentino. Dekton is namelijk een nieuw materiaal dat zo hard is dat krassen en vlekken geen kans meer krijgen.
Cosentino beschrijft Dekton zelf zo: „Dekton is een geavanceerde mix van grondstoffen die gebruikt worden om glas, materialen in porselein en kwartsoppervlakken te maken.”
Het materiaal wordt gemaakt aan de hand van een speciale technologie met gesinterde deeltjes. In het proces worden de metamorfe veranderingen die natuursteen tijdens duizenden jaren blootstelling aan hoge druk en hoge temperaturen ondergaan nagebootst. Versneld natuurlijk, want anders moeten we nog duizenden jaren wachten. Kort gezegd wordt Dekton dus geproduceerd overeenkomstig een natuurlijk proces, maar dan heel snel. Waar natuursteen duizenden jaren over doet, kan Cosentino een heel stukje sneller.
Het resultaat: een materiaal waarin geen enkele poreusheid te vinden is. Dekton zuigt dus geen vloeistoffen op, is helemaal glad en bevat, volgens Cosentino, geen materiële zwaktepunten meer.
Dekton: voordelen en nadelen
Dekton is geen natuurlijk materiaal. Daardoor is het in talloze soorten, maten en kleuren te leveren. Helaas kennen de productiefaciliteiten nog wat beperkingen, dus Dekton is verkrijgbaar in platen van 3,2 x 1,44 meter. Groot genoeg voor een gemiddelde keuken…
Daarnaast is Dekton zeer UV-, kras-, vlek- en hittebestendig, slijtvast en bestand tegen vrieskou. Dat roept het beeld op van een ongevoelig materiaal waarop je je als kok helemaal kunt uitleven zonder ergens rekening mee te hoeven houden.
En dankzij de buigvastheid, lage waterabsorptie en kleurstabiliteit heb je ook na jaren nog het aanrechtblad dat je ooit kocht. Rekken en krimpen kan-ie ook niet, dus daar hoef je je ook geen zorgen om te maken.
Het enige nadeel dat we nu kunnen noemen: de prijs. Ben je benieuwd naar Dekton? Bezoek onze showroom en wij vertellen jou er alles over!
Meer artikelen lezen in deze categorie?
Beste, ik ben op zoek naar een werkblad voor een nieuwe keuken. Kan je zeggen dat dekton werkbladen volledig krasvrij zijn en dat er geen blijvende plekken kunnen blijven door bv tomatensaus, wijn, azijn, …
Indien een hard voorwerp valt op de rand van het werkblad, kan het werkblad dan beschadigd worden?
Hoeveel kost het ongeveer n verhouding tot een granieten blad?
Heeft inmiddels iemand ervaring met dit materiaal als werkblad? Is het inderdaad perfect of….?
Ik zou het niet meer nemen. Nu voor de derde keer dat er een stukje (schilfer) van de rand afgestoten is bij de spoelbak.
Hebt u een onderbouw spoelbak dan? Met een vlakinbouw spoelbak heb ik dat probleem van kwetsbare randjes waarschijnlijk niet?
wij zetten een nieuwe keuken en weten niet welk werkblad te kiezen.
wij dachten aan dekton om 100% gerust te zijn.
Nu zijn er zelfs stukje afgebrokkeld bij jou.
Heeft het te maken met de plaatsing van de spoelbak of is er een andere oorzaak?
alvastbedankt om te reageren.
Ben van plan een nieuw werkblad in de keuken te plaatsen. Is Dekton zijn prijs waard of ga ik beter naar composiet? Blijkbaar bi een Dekton of keramische keukenblad kunnen er schilfers afkomen.