Een goede bedrijfskeuken

Bedrijfs-keukens-roestvrijstaal

Wie tot nu toe KeukenErvaringen.nl heeft gevolgd, weet dat we het eigenlijk alleen maar over consumentenkeukens hebben gehad. Dat is logisch, want de meeste keukens worden nog steeds verkocht onder consumenten. Toch willen ook steeds meer bedrijven een goede keuken. We hebben het dan niet over een bedrijfsrestaurant, maar echt over een bedrijfskeuken. In deze blog bespreken we de bedrijfskeuken.

Het nut van een bedrijfskeuken

Eigenlijk is een keuken in elk zichzelf respecterend bedrijf onmisbaar. Of je nu werkt met twee medewerkers of met 200: een keuken biedt comfort en maakt het bedrijfsleven net iets makkelijker. En we kennen zelfs eenmansbedrijfjes met een keukentje. Niet al te groot, maar altijd handig. Iedereen moet immers wel eens zijn handen wassen, koffie zetten, een appeltje schillen of wat opwarmen. Een klein keukentje met een spoelbak, koffiezetapparaat en eventueel magnetron kan dan al voldoende zijn. De twee of meer keukenkastjes die je erbij krijgt, kun je ideaal gebruiken voor het opruimen van accessoires, hand- en theedoeken en schoonmaakmiddelen.
Een groter bedrijf vraagt natuurlijk om een grotere keuken: zo kun je meer opbergen en beschik je tegelijkertijd over meer aanrechtblad – dus over meer werkruimte voor je medewerkers. Dat biedt ook weer ruimte om aan hun wensen tegemoet te komen, door bijvoorbeeld een inbouw koffieapparaat te plaatsen of stoomoven aan te brengen.

Wie een bedrijf met 20 medewerkers heeft, kan er uit praktische en hygiënische overwegingen en vanwege de sfeer en teambuilding voor kiezen om een kantine in te richten. Een bedrijfskeuken is dan ook gewoon mooi. Door alle mogelijkheden kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je keuken in je huisstijl te laten spuiten. En een mooie keuken levert gegarandeerd een positieve bijdrage aan de sfeer in de kantine. Geen gemopper over de keuken, geen deprimerende kleuren, geen hangende deurtjes: het werkt allemaal door in het onderbewustzijn van je medewerkers.
Bovendien kun je de kantine met mooie keuken gebruiken als bespreekplek of lunchruimte voor gasten. Met een mooie keuken durf je sneller voor de dag te komen dan met een aftandse, toch?

Waar moet je bedrijfskeuken aan voldoen?

De ene keuken is de andere niet. Daarom is een consumentenkeuken niet in alle opzichten even geschikt voor zakelijke doeleinden. Vaak gaan medewerkers lang niet zo zuinig om met spullen van de baas als met hun eigen spullen. Je keuken en alle bijbehorende apparaten en voorwerpen moeten dus wel tegen een stootje kunnen.
Bovendien moet je kiezen voor apparatuur waarmee alle medewerkers vooruit kunnen. Kies dus voor apparaten die representatief en gebruiksvriendelijk zijn. Medewerkers nemen vaak hun brood of een opwarmmaaltijd mee. Een gasfornuis of oven is dus vaak overbodig, maar een magnetron doet het altijd goed. Net als het koffiezetapparaat, het tosti-ijzer en de waterkoker trouwens…
Een koelkast is ook bijna onmisbaar: niet alleen voor de frisdranken van de medewerkers, maar ook voor het gebak waar nog wel eens op getrakteerd wordt.
En heb je meer dan 10 medewerkers? Kies dan ook voor een vaatwasser, want met de hand afwassen zullen de medewerkers niet zo snel doen.
We schreven hierboven al even over een keuken in je huisstijl. Dat is een leuk idee, zeker als je de kantine ook gebruikt als ontmoetingsruimte voor klanten. Maar wil je je medewerkers even uit hun dagelijkse bezigheden halen? Kies dan voor iets heel anders, waardoor ze even niet aan hun werk denken. Gewaagd? Misschien wel, maar zeker de moeite van het proberen waard.

Waar koop je een bedrijfskeuken?

Rest ons de vraag: waar koop je een bedrijfskeuken? Er zijn wel bedrijven die gespecialiseerd zijn in bedrijfskeukens. Gemiddeld zijn bedrijfsartikelen echter altijd veel duurder dan wanneer je ze zou kopen bij een gewone keukenzaak. Je zou dus gewoon bij een reguliere keukenzaak een keuken kunnen kopen, mits je goed aangeeft dat het om een bedrijfskeuken gaat en dat de keuken daarom duurzamer moet zijn dan een gewone keuken. Keukenzaken kennen ook hun kanalen en kunnen je daardoor precies dezelfde artikelen bieden als de speciale bedrijfskeukenzaken. In veel gevallen bespaar je daardoor aanzienlijk. En een goede keukenzaak in de buurt is net zoveel waard als een specialist ergens ver weg…

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel