Een stille afzuigkap: de Silence NRS van Falmec

Falmec-NRS-afzuigkap

In de keuken wordt niet alleen gekookt maar ook geleefd. Het geluid van de afzuigkap kan dan behoorlijk storend zijn. Met een stille afzuigkap kun je tijdens het koken op een normale toon met elkaar praten, muziek luisteren of tv kijken. Fabrikant Falmec introduceerde de Silence NRS.

Noise Reduction System

Verschillende fabrikanten bieden geluidsarme afzuigkappen aan in hun assortiment. Vaak zorgen dubbelwandige platen of aandacht voor de stabiliteit van de motor voor een aangenamer geluidsniveau. Falmec komt met een eigen concept voor een stille afzuigkap: de NRS (noise reduction system) technologie. Onderzoek naar luchtstromen en optimale materialen om geluid te dempen heeft geleid tot dit specifieke stilte-systeem van Falmec.

Aantoonbaar minder lawaai

De fabrikant heeft onderzoek gedaan naar het verschil in geluid tussen een afzuigkap met het NRS systeem en een standaard afzuigkap. De resultaten zijn veelbelovend: het geluidsniveau van de NRS afzuigkap blijkt inderdaad een stuk lager te liggen. Het aantal decibel op de maximale stand van de Silence NRS afzuigkap is 53 dB, de standaard afzuigkap bereikt 68 dB. De Silence NRS hoeft door het stille ontwerp niet in te leveren op kwaliteit. De kracht van de afzuiging is met 800 m³per uur ruim voldoende.

Falmec-NRS-afzuigunit

Is de stille afzuigkap uniek?

De afzuigkap is inderdaad aangenaam stil wanneer men vergelijkt met oudere modellen of standaard afzuigkappen. In de categorie ‘stille afzuigkappen’ lijkt de Silence NRS niet uniek. Andere fabrikanten van stille afzuigkappen geven op hun website vergelijkbare waarden in decibel op.

Zo produceert een eilandschouwkap van Siemens bijvoorbeeld 54 dB en eenzelfde model van Bosch 57 dB. Helaas is niet altijd duidelijk in welke stand (normaal of maximaal) dit is gemeten, wat vergelijken moeilijk maakt. KeukenErvaringen.nl adviseert dan ook om bij aankoop van een afzuigkap de specificaties goed uit te pluizen en je goed te laten informeren over het aantal decibel in de verschillende standen.

Klassiek T-model

De Silence NRS afzuigkap is verkrijgbaar in het klassieke ‘T-model’ of een schuin wandmodel. Door de ruimte die het NRS systeem nodig heeft in de afzuigkap is een exclusief design model niet mogelijk. De NRS serie is geschikt voor zowel afvoer naar buiten als recirculatie. Bij recirculatie neutraliseert een duurzaam koolstoffilter de etensgeuren.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel