Eilandafzuigkap en lamp in één

Siemens Variolift

Op zoek naar een mooie afzuigkap voor boven het kookeiland? Je voorkeur gaat uit naar een designmodel, een blikvanger die elegant opgaat in de keuken? Lees verder en breng een bezoek aan de showroom! Zeer elegant zijn de afzuigkappen die slechts met enkele slanke kabels aan het plafond vastzitten. Afzuigkappen met de allures van een eigentijdse lamp die weliswaar nog steeds efficiënt komaf maken met alle kookluchtjes.

Efficiënte én mooie afzuigkappen

Voor wie de ruimte en het budget heeft, is een open keuken met een kookeiland vaak de gedroomde oplossing. Gezellig samen kokkerellen – of aperitieven – terwijl je ook de gesprekken aan de eettafel of in de open leefruimte gewoon kunt meevolgen. Het is de meest sociale manier van koken. De sfeer mag zich volop verspreiden, maar de kooklucht liever niet. Een efficiënte afzuiging dringt zich dus op. Efficiënt, maar ook mooi, aangezien keuken en leefruimte één geheel vormen.

Eilandafzuigkappen: drie opvallende trends

Wat de afzuigkappen voor boven het kookeiland betreft, tekenen zich duidelijk drie trends af. Wat de trends verbindt, is dat al deze afzuigkappen de open ruimte respecteren. Geen hinderlijke volumes die de doorkijk verhinderen. Ze komen het keukendesign ten goede, soms door hun discrete aanwezigheid en dan weer door hun opmerkelijk maar elegant design dat doet denken aan een designlamp.

  1. Downdrafts, werkbladafzuiging en kooktafels met geïntegreerde afzuiging: discrete afzuiging die komaf maakt met de kooklucht waar die zich voordoet, namelijk vlak bij de kookpotten.
  2. Plafondunits: deze afzuigkappen zitten verzonken in het plafond. In combinatie met een externe ventilator kan de geluidshinder bovendien tot een absoluut minimum beperkt worden.
  3. Eilandafzuigkap als eyecatcher: een afzuigkap met designallures die mag en zal gezien worden, maar tegelijk elegant opgaat in het keukenontwerp. Dit bereik je door te kiezen voor een model dat als een lichtpendel met dunne kabels aan het plafond hangt. Deze afzuigkappen lijken wel boven de kookplaat te zweven. Zo blijft het gevoel van ruimte bovendien optimaal bewaard.

Miele: zinnenprikkelende afzuigkap met geurfunctie

In dit artikel leggen we de focus op de derde trend, namelijk de afzuigkap met de allures van een elegante lichtarmatuur of designobject. Nieuw van Miele is deze Aura 4.0 Ambient. Dit model combineert een efficiënte ventilatietechnologie met regelbare sfeerverlichting én een ontwateringsfunctie die de vochtbalans optimaliseert. Meer nog, dankzij AmbientFragrance heb je de keuze uit drie stemmige geuren om aan de gefilterde lucht toe te voegen: het bloemige SummerGarden, French Bakery met de geur van vers stokbrood en MintyFields waarin je een vleugje munt en eucalyptus herkent. Dankzij de Smart Controls laat deze afzuigkap zich bedienen via WiFi en de Miele@mobile app. Zo kun je ook het licht dimmen en zelfs de lichtkleur instellen, al naargelang de gewenste stemming. Wat de afzuiging betreft, kan de Aura 4.0 Ambient automatisch worden bediend via de kookplaat dankzij Con@ctivity of via de Miele@mobile-app.

Miele afzuigunit

Novy: Mood afzuigkap in nieuwe ‘steel look’

Design en sfeer zijn eveneens de basisprincipes van Mood, de afzuigkap die Novy in 2016 met succes lanceerde. Ook dit is een efficiënte afzuigkap én verlichtingselement in één. Na een witte en later ook een zwarte uitvoering is dit model er nu ook in een warme steel look. Mood in steel is een perfecte match met bijvoorbeeld een houten keuken. Ideaal in een strak interieur, maar even mooi in combinatie met een klassieke look. Deze afzuigkap is niet alleen knap ontworpen, maar ook ontzettend stil. De strakke look verstopt een innovatieve recirculatietechniek. Dankzij dat systeem worden geurtjes binnenshuis aangepakt en is er geen warmteverlies door afvoer naar buiten. Dit is trouwens het geval voor al deze design afzuigkappen. Luchtafvoer naar buiten is, omwille van de ophanging, sowieso nooit mogelijk.

Novy mood

Falmec: lamp met of zonder afzuigfunctie

Ook Falmec heeft bijzondere afzuigkappen die zich perfect weten te camoufleren als een stijlvolle lamp. Zo is er onder meer de iconische Sophie, net een decoratieve hanglamp die dankzij de compacte Circle.tech technologie ook kooklucht en –damp efficiënt elimineert. Nieuw is dat Sophie nu eveneens verkrijgbaar is als lamp, dus zonder afzuigfunctie. Hierdoor kun je de afzuiging en de verlichting boven het kookeiland of bijvoorbeeld de tafel perfect op elkaar afstemmen. Verkrijgbaar in twee formaten: Ø 54 cm (net als de afzuigkap) en Ø 22 cm. Wat de kleuren betreft, zijn zowel de afzuigkap als de lampen beschikbaar in vijf varianten: wit, antraciet, tin, vintage koper en vintage messing.

Siemens: afzuigkap met liftsysteem

Hoger, lager! Siemens pakt uit met een wel zeer originele oplossing: de varioLift afzuigkap met – de naam verraadt het al – een vernuftig liftsysteem. Deze afzuigkap wordt tegen of in het plafond gemonteerd en laat je eenvoudigweg zakken tijdens het koken. Zo wordt de maximale afzuigkracht gegarandeerd. Via cookConnect kan de afzuigkap direct vanaf een kookplaat bediend worden, even gemakkelijk als via een smartphone of tablet, én via spraakbesturing.

Siemens Variolift

Airforce: Italiaanse schone

Nog meer hangende afzuigkappen bij de Italiaanse producent Airforce die vorm en functie perfect weet te verenigen. Het Star-gamma van dit label omhelst ondertussen al een ruime waaier aan modellen die perfect in dit rijtje van designoplossingen passen. Zo ook deze Square, een kubusvormige pendel voorzien van de nodige technologie om kookdampen en -luchtjes efficiënt te verwijderen, ook in lage-energiewoningen. De vetfilters in Bulpren met Crysalide systeem garanderen een hoogwaardige filtratie bij een lage weerstand, terwijl de actieve koolstoffilters de geurtjes neutraliseren. De bediening gebeurt door middel van de meegeleverde afstandsbediening of via de compatibele Airforce Inline inductiekookplaten met connectiviteit.

… en vele andere merken

Uiteraard is ons lijstje hiermee nog lang niet volledig. Mooi én betaalbaar zijn onder meer de vrijhangende recirculatiekappen van Etna. Design met een retro knipoog, naast zwart ook verkrijgbaar in de kleuren beige en mintgroen. Een heel stuk exclusiever zijn dan weer de afzuigkappen van het Nederlandse label Wave, onder meer ook verkrijgbaar met lederen bekleding met minutieus afgewerkte stiksels die wijzen op exquis vakmanschap. De afzuigkap als volwaardig meubelstuk. Ook maatwerk behoort trouwens tot de mogelijkheden. Nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan ook eens het gamma van Elica, een Italiaans label dat zich tevens weet te onderscheiden door bijzonder design. Aan keuze dus geen gebrek en dit in zeer uiteenlopende prijsniveaus. Een ‘lampafzuigkap’ voor iedereen en elke keuken!

Miele

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel