Elektrisch koken

Elektrisch-koken

Klassieke elektro kookplaat

Bij de elektrische kookplaat wordt een plaat of spiraal elektrisch verwarmd die hitte afstaat aan de pan. Het grote voordeel aan de elektrische kookplaat is de stevigheid. Dit soort kookplaten zijn ook niet duur in aankoop. Echter, de klassieke elektro kookplaat met vier kookzones komen we niet veel meer tegen. Meestal wordt een elektro kookplaat geleverd in combinatie met andere hittebronnen.

De nadelen van de elektrische kookplaat

Het nadeel van de elektrische kookplaat is dat hij langzaam warm wordt en langzaam afkoelt. Het is lastig met deze platen om in te schatten wanneer ze gebruiksklaar zijn. En ze reageren traag op aanpassingen van de warmte. Dit kan lastig zijn, maar je kunt er ook op inspelen. Wanneer je de kookplaat tijdig uitschakelt, kun je op deze wijze je gerecht nog door laten sudderen en warm houden.
Schoonmaken kan een vervelende klus zijn, omdat de kookplaat niet helemaal glad is. Omdat de plaat of het spiraal heet wordt, bestaat het gevaar van inbranden van etensresten. Na verloop van tijd kan de elektrische kookplaat gaan roesten.
Elektrische kookplaten verbruiken veel stroom. Als u een elektrische kookplaat in uw keuken wenst, dan is een aparte elektriciteitsgroep een vereiste.

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat is gebaseerd op hetzelfde principe als een klassieke elektrische kookplaat. In plaats van de ronde zwarte elektrische platen die we hiervan kennen, is deze kookplaat voorzien van een dikke glasplaat waarop in lijnen de kookzones aangegeven zijn.
Een keramische kookplaat heeft een glad oppervlak ten opzichte van een klassieke elektrische kookplaat. Zonder pannen oogt uw keuken met deze kookplaat strak en netjes. Bovendien maakt een keramische kookplaat heerlijk makkelijk schoon.

Keramisch koken heeft een voordeel ten opzichte van inductie koken. Je kunt namelijk gebruik maken van de restwarmte zodat je een gerecht nog even warm kunt houden. Een tweede voordeel van de keramische kookplaat is, dat deze langer meegaat. Een gemiddelde inductiekookplaat gaat 10 tot 15 jaar mee, terwijl een keramische kookplaat 15 tot 20 jaar mee gaat. Bovendien is een keramische kookplaat in aanschaf goedkoper dan een inductiekookplaat.

De nadelen van de keramische kookplaat

Een nadeel van de keramische kookplaat is, dat deze langzaam opwarmt. Ook blijft hij nog lang heet. Keramisch koken gaat zeker langzamer dan koken op gas of met inductie.
Niet alle pannen zijn geschikt voor keramisch koken. De pannen moeten namelijk vlak zijn. Pannen die al eerder op gas zijn gebruikt hebben meestal een vervormde bodem en zijn dus ongeschikt voor de keramische kookplaat.

Keramische kookplaten zijn overigens stootgevoeliger dan bijvoorbeeld een gaskookplaat. Een zware pan die te hard wordt neergezet kan al een barst veroorzaken. Terwijl bij de gaskookplaat de pannendragers doorgaans de eerste klap opvangen.
Keramisch koken vereist veel energie. Het is verstandig om uw keramische kookplaat op een aparte elektriciteitsgroep aan te sluiten.

De keramische kookplaat komt je tegemoet met verschillende mogelijkheden:

  • Quicktherm. Deze techniek gebruikt infraroodstraling om de pannen gelijkmatig te verwarmen en zorgt dat de kookplaat snel op temperatuur is.
  • Halogeen. Een halogeen element zorgt voor een snelle verwarming van de kookzones. Voorwaarde is echter wel dat er pannen worden gebruikt die optimaal licht in warmte kunnen omzetten. Een blinkende inox bodem is hiervoor helemaal niet geschikt. Gebruikt u de halogeentechnologie, dan hebt u pannen met een zwarte bodem nodig.
    De plaat van de halogeen kookplaat wordt veel heter dan de inductie kookplaat en de andere soorten keramische kookplaat. De kans bestaat bij de halogeen kookplaat dat de etensresten inbranden. Bovendien koelt de plaat ook langzaam af. Wel is de halogeen kookplaat het goedkoopst van zowel de inductie kookplaat als de andere keramische kookplaten maar het is ook de enige kookplaat die kan slijten. Dus moet de plaat om de zoveel tijd worden vervangen.
  • Spiraal. Een elektrische spiraal is een tevens optie om de keramische kookplaat te verwarmen. Met High Trans Glas en High Speed Glas, de nieuwste generatie kookplaatmaterialen, wordt de kooktijd verkort met maar liefst 20% en dat scheelt weer energie.

Verbeteringen in elektrisch koken

Sommige keramische kookplaten zijn uitgerust met extraspeed functies, zoals die van Miele. Koken op deze zone gaat tot 35% sneller. De keramische HiLight-kookplaten van Miele bevatten verwarmingselementen die bestaan uit buitenringen en binnenringen. De binnenste verwarmingsring schakelt tussendoor uit, terwijl de buitenste ring blijft branden. Om de ExtraSpeed-functie te activeren, schakel je over naar de hoogste stand, waarna de binnenste ring ook ononderbroken warmte geeft. Deze verdeling heeft nog een voordeel dat de pan overal gelijkmatig wordt verwarmd. Deze Extra Speed kookzone gebruikt geen extra energie.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel