Greengridz: het duurzame keukenblad
Als duurzaam ook mooi, kwalitatief en correct geprijsd is, dan lijkt de keuze snel gemaakt. De Greengridz keukenbladen zijn met het blote oog niet te onderscheiden van aanrechtbladen met een basis in multiplex of spaanplaat, maar blijken wel een stuk ecologischer. Het verschil zit hem in de kern. De eigenschappen en troeven toegelicht.
Open rasterstructuur
Waterbesparende kranen, energiezuinige keukentoestellen en recyclebare materialen… ook in de keuken wint duurzaamheid steeds meer aan belang. Dekker Zevenhuizen, al sinds 1930 gespecialiseerd in het maken van maatwerkbladen, zet volop in op een duurzame productie en milieuvriendelijke materialen. Zo is er Greengridz, voorheen bekend als Greenpanel, dat een duurzaam alternatief biedt voor de traditionele keukenbladen met een kern van multiplex of spaanplaat. Bij Greengridz dus geen massief plaatmateriaal als drager, maar wel een raster gemaakt van HDF (High Density Fibreboard) met open structuur. De voordelen zijn legio.
Stoot- en watervast aanrecht
Is zo’n raster dan niet minder stevig dan een massieve plaat? Greengridz blijkt een uitstekende basis voor een keukenblad en doet het zelfs beter dan multiplex wat stoot- en watervastheid betreft. Het is ook stabieler én, mooi meegenomen voor de installateurs, een stuk lichter. En uiteraard zijn er tal van groene voordelen die van dit materiaal een uitstekende en milieuvriendelijke keuze maken. Voor de productie van Greengridz zijn er vooreerst minder grondstoffen en dus vooral minder hout nodig. Zoals het hoort, is Greengridz FSC-gecertificeerd en komt het hout uit verantwoord beheerde bossen. Bovendien wordt er momenteel onderzoek gedaan naar een Greengridz drager gemaakt van afvalvezels. Een innoverend verhaal dat ongetwijfeld wordt vervolgd.
60% minder CO2 uitstoot
Omdat Greengridz licht is, vraagt het transport ook minder brandstof, wat de CO2-uitstoot verder beperkt. Tijdens het productieproces zelf is er ook minder energie nodig. In opdracht van Dekker Zevenhuizen werd er door KEMA een ketenanalyse gemaakt. Daaruit blijkt dat de totale CO2-emissie tot 60% minder is dan bij multiplex. Een verschil dat kan tellen. Daarnaast is Greengridz voor 100% recyclebaar en biologisch afbreekbaar. En ook de gebruikte lijm is milieuvriendelijk.
Maatkeukenblad in wel 100 kleuren en structuren
Uiteraard wordt elk aanrechtblad op maat gemaakt van de keuken. Daarbij heb je de keuze uit zes diktes: 20, 32, 38, 50, 60 en 80 cm. De Greengridz kern kan worden afgewerkt met alle beschikbare kleuren en structuren uit de TopLaminaat, DecorTop en Fenix-collectie. Dit duurzame keukenblad ziet er met andere woorden niet anders uit dan een gewoon keukenblad, alleen de kern is anders.
TopLaminaat, DecorTop of Fenix
De keuze van de afwerking bepaalt niet alleen de look maar ook de prijs. TopLaminaat is het meest verkochte keukenblad, niet alleen omwille van het uitgebreide kleurenassortiment maar ook dankzij de scherpe prijs-kwaliteitverhouding. DecorTop onderscheidt zich door de extra dikke HPL-laag met speciale structuur. Verkrijgbaar in exclusieve dessins van beton tot leisteen en van warm hout tot verroest staal. Tot slot is er Fenix, een compactlaminaat met nanotechniek die garant staat voor een mat en softtouch oppervlak dat bovendien bestand is tegen vingerafdrukken. Voor elke smaak én elk budget wat wils. Mocht je de duurzame aanrechtbladen eens willen bekijken? Neem dan een kijkje in de showroom en laat je adviseren.
Meer artikelen lezen in deze categorie?
Interessant artikel, ik ben zelf ook bezig om mijn keuken te verbouwen, alles wordt op maat gemaakt maar ben nog op zoek naar een aanrechtblad. Duurzaamheid is inderdaad belangrijk. Ik had nog nooit van Greengridz gehoord, ik ga dit product zeker overwegen!