Help, mijn vaatwasser stinkt!

We stuiten regelmatig op vragen van personen die last hebben van een stinkende vaatwasser. Soms zijn de klachten zo erg dat de geur van de vaatwasser wordt omschreven als ‘dode vis’ of ‘slootwater’. Dat is natuurlijk vervelend, temeer omdat de geur vaak steeds erger wordt. Wat zijn de oorzaken en, belangrijker, hoe verhelp je ze?

Oorzaken van stinkende vaatwasser

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je vaatwasser en je schone vaat stinken. Een aantal daarvan heb je zelf in de hand. We sommen ze voor je op:

1. Je hebt de afwas niet goed voorgespoeld

Het is mogelijk dat je vaatwasser vervuild is geraakt door etensresten die nog op je borden aanwezig waren. Spoel de afwas altijd voor, zodat het aantal etensresten dat in de vaatwasser komt, tot een minimum beperkt wordt. Bijkomend voordeel: de afwas wordt vaak schoner.

2. Het filter van de vaatwasser is verstopt

Veel vaatwassers hebben een filter waardoor etensresten en andere vuildeeltjes niet in de leidingen komen. Een overvloed aan etensresten voor/in je filter zorgt echter ook voor verstopping. Maak dus regelmatig het filter even schoon. Je zult snel merken dat vuil in het filter een belangrijke oorzaak van vieze luchtjes is!

3. De rubberen randen van de deur zijn vuil

De deur van je vaatwasser bevat rubberen randen. Die zijn er niet voor niets, want anders zou je regelmatig met natte voeten in de keuken staan. Aan de voorkant zien de rubberen randen er nog wel netjes uit, maar aan de achterkant bevatten ze vaak allerlei vuiligheden die stank kunnen veroorzaken. Maak de rubbers dus regelmatig schoon.

4. De leidingen van je vaatwasser zijn verstopt

Wanneer je je vaatwasser niet regelmatig schoonmaakt, blijven er veel etensresten en andere vervuilingen achter. Deze kunnen voor en in je leidingwerk komen, waar ze vervolgens gaan zitten rotten. Dit is niet alleen onsmakelijk, maar komt ook de hygiëne van je afwas niet ten goede. Haal dus natte en stinkende etensresten weg. Het resultaat zal snel merkbaar zijn.

5. De leiding van je vaatwasser bevat geen zwanenhals

Je kent het wel: de sifon of zwanenhals. Deze bevindt zich onder veel wasbakken en is bedoeld als stankafsluiter. Niet alle vaatwassers zijn aangesloten op een leiding met een zwanenhals. Dat kan de oorzaak zijn van een vreselijke stank: je bent als het ware rechtstreeks op het riool aangesloten. Wanneer je niet over een zwanenhals beschikt of wanneer deze kapot is, doe je er goed aan om te zorgen dat er een (nieuwe) komt. Dat is namelijk de enige echte oplossing voor dit probleem en het resultaat zal enorm zijn!

6. Kies eens voor andere vaatwastabletten

De hierboven genoemde oorzaken hebben allemaal met eten, verstoppingen en filters te maken. Er zijn echter diverse andere oorzaken te noemen. Het is belangrijk om goed te kijken naar het type vaatwastabletten dat je gebruikt. Wellicht heb je voor een bepaald type gekozen dat in combinatie met jouw vaatwasser niet het juiste resultaat oplevert. Een andere mogelijkheid is dat de verhoudingen tussen zout, glansspoelmiddel en andere ingrediënten in jouw vaatwastabletten verkeerd is, waardoor je vaatwasser niet goed werkt. Probeer daarom eens andere vaatwastabletten: je kunt je problemen hier voorgoed mee verhelpen.

Wat is jouw ervaring?

Heb jij last (gehad) van nare geurtjes in jouw vaatwasser? Deel hieronder je tips en ervaringen! Stinkt jouw vaatwasser zo erg en ben je toe aan een nieuwe? Bekijk alle vaatwassers in de showroom en wij adviseren je graag.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel