Keuken kopen in Duitsland: doen of niet doen?

We horen het regelmatig om ons heen: vrienden en bekenden zijn op zoek naar een nieuwe keuken en overwegen om eens een keukenzaak in Duitsland te bezoeken. Dat zou voor de prijs een stuk beter zijn, terwijl de kwaliteit van de Duitse keukens identiek is aan die van de Nederlandse keukens. Veel consumenten vinden het dan ook de moeite waard en we zien om ons heen steeds meer Duitse keukens verschijnen. Maar is een keuken kopen in Duitsland verstandig? KeukenErvaringen.nl zocht het uit.

Zijn keukens in Duitsland goedkoper?

Of je in Duitsland slaagt voor een goedkope keuken is afhankelijk van je wensen en eisen. Wie een superluxe keuken wil, zal in Duitsland niet perse goedkoper uit zijn. Duitsland heeft echter als voordeel dat het land een rijke keukenindustrie kent. Er zijn veel keukenproducenten en de arbeidskosten liggen lager. Daardoor kunnen goedkopere keukens worden gemaakt. Bovendien hoeven de keukens vervolgens niet geëxporteerd te worden, zodat de prijs lager gehouden kan worden.
Zoals gezegd, geldt dat echter niet voor alle keukens. We horen ook verhalen van Duitse keukenzaken die slechts weinig onder de Nederlandse prijs zitten of die zelfs een veel hogere prijs bieden. Je moet het dus net treffen.

Een keuken kopen in Duitsland: verstandig?

Tref je het wel en kun je in Duitsland een goedkope droomkeuken aanschaffen, dan is het verstandig om niet gelijk overstag te gaan. Je moet immers weten of je garantie geregeld is en wat je moet doen bij klachten. Wat doe je wanneer er een keukendeurtje scheef zit of als je een kras op je werkblad hebt?
Overleg dus goed met je Duitse keukenverkoper en lees je contract goed door. Het werkt in je voordeel dat Duitsland ook lid is van de Europese Unie en dat je voor een groot deel tot hetzelfde rechtsgebied behoort. Tegelijkertijd is de Duitse wetgeving, evenals de cultuur, totaal anders dan de Nederlandse. Bij echt grote problemen ben je dus nog niet zomaar klaar.
Zijn de prijsverschillen echter zodanig dat je mogelijke problemen op de koop toe neemt en ben je niet bang voor onenigheid met je Duitse keukenzaak, dan kun je jouw keuken met een gerust hart in Duitsland kopen. Let wel op dat je de keuken niet te ver over de grens koopt: in het grensgebied kunnen de prijsverschillen al aardig oplopen, terwijl de Duitsers daar nog een mondje Nederlands spreken. Daarnaast is het, in geval van problemen of discussies, nog aan te rijden.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel