Keuken renoveren of opknappen? Zo kan het ook…

keukenrenovatie

We schreven het al eens eerder: Een nieuwe keuken is een flinke investering. Wie toch iets anders wil met zijn/haar keuken, kan zoeken naar alternatieve oplossingen om te kiezen voor keuken renoveren. Eén daarvan is het overschilderen van je keuken. Er zijn echter meer mogelijkheden. We bespreken er twee die je kunt overwegen wanneer het fineer van je keukenkastjes loslaat.

Keuken overschilderen zonder fineer

In een ander artikel op deze website schreven we over mogelijkheden om je keuken over te spuiten. Bij die methode wordt de fineerlaag die op de keukendeurtjes zit, afgeschuurd en overgespoten in een nieuwe kleur. In sommige gevallen is het fineer echter zodanig beschadigd, dat mensen overwegen om de laag, maar helemaal te verwijderen, waarna ze het ‘naakte hout’ overschilderen.
Deze oplossing heeft sterke en minder sterke kanten. Je kunt natuurlijk de fineerlaag voorzichtig verwijderen. Het resultaat daarvan is dat je een hele strakke keuken krijgt. Het nadeel is echter dat de houtlaag onder het fineer vaak een heel ander materiaal is dat moeilijk bewerkt kan worden. Bovendien kan het verwijderen van het fineer én de lijm waarmee het bevestigd is, veel moeilijkheden opleveren. Daarnaast bestaat de kans dat de keuken veel kwetsbaarder wordt dan voorheen: het fineer was immers ook bedoeld om butsen en stoten op te vangen. De onderlaag die na verwijdering van het fineer bloot komt te liggen, kan daar echter minder goed tegen.
Wanneer je deze klus echter goed aanpakt en zorgvuldig al het fineer en alle lijmresten verwijdert en daarna de onderlaag goed bewerkt en voorbereid, kun je prachtige resultaten behalen. We raden je wel aan om dit proces alleen te beginnen wanneer je keuken al wat ouder is: mocht er dan toch iets mis gaan, dan hoeven de gevolgen niet zo ernstig te zijn als in geval van een net nieuwe keuken.

Keukenfineer voor keukenkastjes

Keuken fineer kleuren

Keuken opnieuw fineren

Een andere optie die je kunt overwegen wanneer het fineer van je keuken loslaat, is het opnieuw fineren van je keukenkastjes. Ook in dit geval moet je al het fineer én de onderliggende lijmlagen verwijderen. Breng vervolgens de nieuwe fineerlagen aan. Dit is een zorgvuldig werkje, waarbij je moet zorgen dat alle afmetingen kloppen: een te kleine laag misstaat en een te grote laag leidt sneller tot beschadigingen. Bovendien dien je te voorkomen dat er water of lucht weglekt of dat deurtjes niet goed meer gesloten kunnen worden.

Het opnieuw fineren van je keukenkastjes is zeker niet minder arbeidsintensief dan het overschilderen ervan. Wel biedt deze optie je de mogelijkheid om geweldige resultaten te behalen, waarbij de uitstraling niet onder doet voor een nieuwe keuken en wellicht zelfs beter is dan bij het overschilderen van keukenkastjes zonder fineer.

zelf keukendeurtjes fineren

Zelf keukendeurtjes fineren

Heb jij ervaring met één van deze methoden? Laat het ons weten, we komen graag met je in contact!

keukenfolie loslaat en zelf deurtjes fineren

Wanneer keukenfolie loslaat zelf fineren

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel