Keukenaanbieding? Wacht gerust een dag

Keukenaanbieding Wacht gerust een dag

Het wordt weer voorjaar en Pasen en Pinksteren staan voor de deur. Tijd dus om weer overspoeld te worden met lentekrakers, Paasacties en exclusieve pinksterdeals. Keukenzaken vinden elke keer weer een gelegenheid om alle keukens in hun showroom “massaal in de uitverkoop” te doen. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe keuken, speur je natuurlijk alle folders af naar dergelijke acties. Maar gewoon even wachten kan net zo nuttig zijn. We leggen uit waarom.

Keukenaanbiedingen: niet zo exclusief als je denkt

Veel keukenzaken willen je doen geloven: alleen in de voorjaarsvakantie of kerstvakantie of alleen op de vierde donderdag van maand y koop je je keuken het allervoordeligst. Wie niet snel toehapt, mist een gigantische kans en moet de rest van zijn leven vol wroeging doorbrengen. Waar deze instelling vandaan komt is ons een raadsel, maar bijna alle keukenzaken doen er vol overtuiging aan mee. Natuurlijk ben jij, koopjesbeluste consument, op zoek naar de beste keuken voor de beste prijs. Toch hoef je echt niet perse op Tweede Paasdag of oudejaarsdag toe te happen: de koopjes zijn soms helemaal geen koopjes omdat er alleen uitgeklede keukens in de aanbieding worden gedaan. In andere gevallen kun je dezelfde kortingen behalen door op een andere dag gewoon goed te onderhandelen. Kortom: een keukenaanbieding is lang niet zo exclusief als een keukenzaak je wil doen geloven.

Wie te snel toehapt, kan zichzelf in zijn vingers snijden

Wie eenmaal bij een keukenzaak binnen is, is – als je de keukenverkopers mag geloven – bijna verplicht om de keuken te kopen. Soms is dat ook inderdaad zo: dan bespreek je de mogelijkheden en ontvang je een overzicht met prijs en levertijd. Wie denkt dat hij dan een reservering of offerte in handen heeft, kan bedrogen uitkomen: soms is het overzicht een volledige overeenkomst die al is ingegaan.
Kom je daar te laat achter of laat je je onder druk verleiden om vandaag nog te tekenen, dan kan spijt een flink prijskaartje hebben. Keukenzaken hanteren standaard een annuleringstarief van 30%. Op een keuken van € 15.000 betaal je dus zomaar € 5.000 aan annuleringskosten wanneer je niet oplet. Voor dat bedrag heb je niets, alleen veel spijt omdat de keukenzaak bij nader inzien toch niet zo flexibel bleek als werd beloofd.

Kies gewoon een keukenzaak zonder fratsen

Het imago van de keukensector is door alle negatieve publiciteit over slechte keukenzaken erg aangetast. Tegelijkertijd trappen consumenten keer op keer weer in de verkeerde verkooppraktijken. Wil je een goede keuken voor een goede prijs? Wil je hoge annuleringskosten voorkomen? Kies dan voor een keukenzaak waar je niet hoeft te onderhandelen. Diverse ketens in Nederland hanteren een vaste prijs waaraan je niet kunt sleutelen. Uit reviews van klanten blijkt dat die aanpak vruchten afwerpt. De verschillende keukenzaken van DB Keukens scoren bijvoorbeeld hoog op Qasa.nl en Wugly.nl hoog. Het idee dat je niet kunt afdingen, is blijkbaar ondergeschikt aan de service die consumenten er ervaren.
Een andere mogelijkheid is om af te spreken dat de annuleringskosten lager zijn of door te kiezen voor een keukenzaak zonder annuleringskosten. Toegegeven, dat wordt een hele kluif. Maar een keukenzaak die je graag als klant verwelkomt, wil ten minste naar de mogelijkheden kijken.

Heb jij andere ervaringen? Deel ze hieronder, we zijn benieuwd!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel