Keukens en water besparen

Water besparen: slim en verantwoord

Een gemiddelde persoon in Nederland verbruikt ongeveer 121 liter water per dag. Een groot deel daarvan wordt niet optimaal benut. Zo laat je al snel de kraan te lang lopen voor hij op de juiste temperatuur is of spoel je het toilet een keer extra door terwijl dat helemaal niet zou hoeven. Ook in de keuken valt er nog wel wat af te dingen op ons watergebruik. KeukenErvaringen.nl geeft je vijf snelle tips om water te besparen. Want besparen levert je niet alleen geld op, het is bovendien heel duurzaam…

1. Koop een schuimstraalmondstuk voor op een kraan

Een schuimstraalmondstuk op je kraan mengt meer lucht bij het water dan gewoonlijk gebeurt. Het resultaat: een volle straal met minder water. Je kunt dus je handen wassen, tanden poetsen en afwas voorspoelen met minder water, terwijl het resultaat hetzelfde is.

2. Was je handen met koud water

Wanneer je je handen wast met koud water, hoeft de kraan niet zo lang te lopen voor hij warm is. Dat scheelt je al snel een liter.

3. Afwassen? Vang het koude water op

Afwassen met koud water is niet alleen heel onplezierig, je krijgt er bovendien je afwas niet schoon mee. Warm water is dus wel nodig. Voor je echter warm afwaswater hebt, loopt er eerst veel koud water weg. Door dit koude water op te vangen en te gebruiken voor andere alledaagse dingen (bijvoorbeeld het voeden van je huisdieren of het besproeien van je planten), ben je bewust bezig met je omgeving en bespaar je veel liters water.

4. Doe de kraan uit tijdens het tandenpoetsen

Tandenpoetsen doe je al snel twee tot drie keer per dag. Heb je de gewoonte om de kraan tijdens het tandenpoetsen te laten lopen? Da’s jammer, want dat scheelt je al snel 10 liter water per minuut. Keer 2 minuten (minimaal aanbevolen door de tandarts), keer 3 poetsbeurten: 60 liter water. Om het dan nog maar niet over het jaarresultaat te hebben…

5. Neem een kleinere spoelbak of verklein je spoelbak

Grote (of meerdere) spoelbakken) zijn handig, maar het duurt even voor ze vol zijn. Een beetje spoelbak kan toch al snel 8 liter water bevatten. Door een kleinere spoelbak (of een afwasteil) te gebruiken, bespaar je veel water en geld. Ben je toch gehecht aan je grote spoelbak? Leg er dan een steen of ander voorwerp in, zodat er minder water in past.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel