Koelkast zuiniger dan smartphone

In de categorie ‘kort nieuws’ even een interessant berichtje: uit onderzoek door een Amerikaans adviesbureaublijkt dat een koelkast zuiniger is dan een smartphone. Zelfs oudere, minder zuinige koelkasten zouden op jaarbasis minder stroom gebruiken dan een beetje telefoon.

Smartphone minder zuinig dan koelkast

Uit het onderzoek van het Amerikaanse adviesbureau blijkt dat een smartphone waarmee wekelijks één uur video’s op YouTube wordt bekeken, op jaarbasis meer energie verbruikt dan een koelkast. Met een verbruik van 360 kWh blijkt dat zelfs meer te zijn dan een koelkast die jaren geleden werd geproduceerd en dus niet aan de striktste normen voldoet. Dat is opmerkelijk, want ook smartphones worden zo ontwikkeld dat ze langer gebruik kunnen maken van een opgeladen accu en dus op jaarbasis minder energie verbruiken.

Het goede nieuws is echter dat koelkasten dus relatief zuiniger zijn dan smartphones en tablets. Dat is goed om te weten omdat koelkasten, in tegenstelling tot mobiele gadgets, worden gezien als een noodzakelijk kwaad dat ons onbewust een hoge stroomrekening oplevert. Mensen kiezen niet perse voor een koelkast omdat ze ‘m zo leuk vinden, maar omdat ze ‘m nodig hebben. Daarbij kijkt men dan wel weer naar het energieverbruik. Vaak kiest men een energiezuinige koelkast en nog steeds wordt er intern en extern druk op fabrikanten van koelkasten gezet om nóg zuiniger apparaten te produceren. Wat ons betreft blijft die trend zich voortzetten. Maar laten we niet klagen: we kiezen nog altijd zelf voor een smartphone die stiekem in z’n verbruik duurder blijkt dan de o zo noodzakelijke koelkast.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel