Kunststof aanrechtbladen: voordelen en nadelen

de voordelen en nadelen van kunststof aanrechtbladen

Ben je op zoek naar een kunststof aanrechtblad? Goed nieuws: ze zijn verkrijgbaar in duizend en één soorten en maten en bovendien nog betaalbaar ook. Vanwege hun samenstelling zijn kunststof aanrechtbladen echter niet voor iedere toepassing even geschikt. KeukenErvaringen.nl biedt je een overzicht van de voordelen en nadelen van een kunststof werkblad.

Wat is een aanrechtblad van kunststof?

Kunststof werkbladen zijn in verschillende samenstellingen verkrijgbaar. De keukenbladen zijn gemaakt van spaanplaat of multiplex en hebben een afwerklaag van kunststof. Keukenbladen van spaanplaat zijn het goedkoopst en bestaan uit verlijmde houtvezels waarover een laag van hard kunststof is aangebracht. Keukenbladen van multiplex zijn bijna hetzelfde, maar bestaan uit multiplex, een houtsoort met andere eigenschappen dan spaanplaat.

Ook de bovenlaag van het werkblad kan uit verschillende materialen bestaan. Een kunststof keukenblad wordt vaak beplakt met decorpapier, waarna er een slijtlaag overheen wordt aangebracht. Deze slijtlaag is van kunststof (vandaar ‘kunststof aanrechtblad’) maar kan ook uit andere materialen bestaan.

Voordelen van een kunststof aanrechtblad

Het belangrijkste voordeel van een aanrechtblad van kunststof is de prijs: kunststof werkbladen zijn goedkoop. Bovendien zijn kunststof keukenbladen minder kwetsbaar dan een aanrechtblad van graniet of een composiet aanrechtblad. Dankzij de materiaalsoorten is een kunststof aanrechtblad licht en in talloze soorten en kleuren verkrijgbaar. Ook is het aanrechtblad onderhoudsvriendelijk.
In tegenstelling tot andere soorten keukenbladen is een aanrechtblad van kunststof niet poreus, dus waterdicht. Ook is het aanrechtblad vaak (niet altijd) krasbestendig.
Nog een laatste voordeel: je kunt aanrechtbladen van kunststof in alle mogelijke vormen, soorten en maten krijgen.

Nadelen van een werkblad van kunststof

Kunststof aanrechtbladen kennen ook nadelen. De belangrijkste daarvan is dat ze niet hittebestendig zijn: hete pannen op het aanrechtblad resulteren in vlekken, verkleuringen, gesmolten bovenlagen en andere blijvende beschadigingen.
Een ander nadeel van een kunststof werkblad is dat hij niet een heel luxe uitstraling heeft. Wie daar niet om geeft, hoeft zich daar niets van aan te trekken.
Af en toe komen we beschadigde keukenbladen tegen: een hard voorwerp kan snel zorgen voor deuken, krassen en beschadigde bovenlagen.
Een belangrijk punt is de afwerking van kunststof werkbladen: wanneer je ze koopt, moeten ze nog op maat gezaagd worden. Vaak krijg je een stukje fineer in de stijl van het werkblad mee om de zijranden af te plakken. Wanneer je dit niet zorgvuldig doet, zal het hout nooit volledig zijn afgeplakt. Een omvallend glas water of ander vocht kan dan in het hout trekken, waardoor het keukenblad gaat bobbelen. Dit kan ook gebeuren wanneer je de spoelbak plaatst en niet goed afkit. Bellen en blazen in het werkblad zijn niet alleen lelijk, maar maken het aanrechtblad ook onpraktisch en kunnen zelfs zorgen dat het hele hout wegrot.

Onderhoudstips voor een kunststof aanrechtblad

Wil je lang genieten van je kunststof aanrechtblad, dan geven we je hier wat tips. Je hoeft niet snel bang te zijn voor beschadigingen, maar voorkomen is beter dan genezen…

  • Gebruik voor hete pannen altijd een onderzetter
  • Snijd geen vlees of groenten op het aanrechtblad
  • Laat geen zware voorwerpen op het aanrechtblad vallen
  • Kit alle randen goed af: zo voorkom je dat er water in het hout terechtkomt, waardoor het aanrechtblad gaat rotten
  • Veeg vloeistoffen snel op

Graniet aanrechtbladen: voordelen en nadelen op een rijtje

Voordelen: Nadelen:
Goedkoop Niet hittebestendig
Krasvast (niet altijd) Gevoelig voor zware impact (deuken)
Licht Kan gaan bobbelen indien niet goed afgekit
Onderhoudsvriendelijk
Niet poreus
In veel soorten en maten verkrijgbaar

weet je na het lezen van bovenstaand artikel nog niet welk aanrechtblad het best past bij jou? Neem dan eens een kijkje in de showroom en laat je adviseren door professionals.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel