Maak van je keuken een geheel

Maak-van-je-keuken-een-geheel

Een keuken staat nooit op zichzelf. Wie op zoek is naar een keuken denkt meestal aan kastjes, een aanrechtblad en apparaten, maar daarmee is je keuken niet af. Want ook het mooiste keukenblok kan misstaan als er over de rest van de keuken niet is nagedacht. Daarom bespreken we in dit artikel de drie belangrijkste aandachtspunten van je keuken naast het keukenblok: de wanden, de vloer en de meubels.

Keukenwanden die passen bij de keuken

Het lijkt zo vanzelfsprekend: als je een keuken koopt, komt er ook een nieuwe achterwand. Natuurlijk is dat deels waar, maar er zijn ook heel veel consumenten voor wie het niet zo vanzelfsprekend is. Die consumenten kopen een keuken en denken niet na over de achterwand. Of ze kopen een keuken en achterwand en denken dat daarmee hun nieuwe keuken af is. Dat is dus niet zo: een nieuwe keuken is pas echt een goede investering als je de hele keukenruimte aanpakt. Alleen door een keuken met bijpassende wanden en een bijpassende vloer te realiseren, haal je het beste uit je investering. Toegegeven: dat kost wat. Maar een keuken zonder bijpassende wanden en vloeren komt niet tot zijn recht en kan een grote desinvestering zijn.

Onze tip: kies keukenwanden die passen bij de keuken. Je kunt denken aan dezelfde materialen in andere, maar bijpassende, kleuren of voor complementaire kleuren. Wees niet bang om iets klassieks of juist iets heel gewaagds te doen. Of je kiest voor een effen muur of voor een patroon, is afhankelijk van het oppervlak van de muren. Een druk patroon kan heel mooi zijn, maar moet je compenseren met rustiger meubels. Een hele effen wand kun je juist tot zijn recht laten komen door wat meer accessoires toe te voegen. Voor alles geldt: maak het niet te druk, want dan komt je keuken niet meer to zijn recht. En laat keukenwanden nooit op zichzelf staan: ze moeten een geheel vormen met de hele keukenruimte.

Een geschikte keukenvloer

Een keukenvloer moet niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch. Net als bij wanden geldt: te druk is niet goed, want dan komt je keuken niet meer tot zijn recht. Kies dus een vloer die je keuken alleen maar mooier maakt. Vaak is dat een rustige vloer, hoewel in een landelijke keuken bijvoorbeeld best een drukke vloer mag liggen.

Let er ook op dat de vloer praktisch moet zijn. Tapijt is een optie, maar tapijt krijg je nooit meer schoon als er een omelet op z’n kop op valt. Tegels zijn dan veel praktischer, maar tegels worden juist weer gevaarlijk als ze nat zijn. Kies dus een product dat niet helemaal glad is, zodat je een beetje houvast hebt, maar dat wel gemakkelijk is schoon te maken.

 

De juiste meubels

Of je nu kiest voor een landelijke keuken of voor een hypermoderne keuken: een keuken wordt pas echt een keuken als je er kunt ontspannen. Een woon- of leefkeuken is dan ook een geweldige ruimte waarin je van het leven én van je keuken kunt genieten. Natuurlijk kies je daarin de juiste meubels. Is je keukenruimte niet zo groot? Dan kun je beter geen kloostertafel nemen, want dan houd je weinig ruimte over. Heb je drukke wanden? Kies dan voor beperkte accessoires. En heb je een gladde vloer? Neem dan meubels die wel makkelijk kunnen rollen, maar niet zo snel gaan schuiven. Natuurlijk kies je meubels in een stijl die bij je keuken passen: landelijke meubels bij een landelijke keuken en moderne meubels bij een moderne keuken. Met accessoires kun je gemakkelijk de sfeer aanpassen. En heb je behoefte aan rust? Dan ruim je ze helemaal op.

Zet vooral nooit zo veel meubels en accessoires neer dat je keuken onherkenbaar wordt. Want de keuken is ook weer geen woonkamer…

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel