Matte keuken de nieuwe hoogglans keuken?

Matte-keuken-de-nieuwe-hoogglans-keuken

Hoewel de hoogglanskeuken nog niet heel extreem lang in trek is, zijn er toch veel mensen die er voor zijn gevallen. De keuken is immers strak, een echt designitem en heerlijk modern. De keuken paste bovendien bij de harde, geometrische en soms klinische uitstraling van hedendaagse meubels. Toch lijkt de hoogglanskeuken op z’n retour: consumenten lijken steeds meer te kiezen voor een matte keuken. In Engeland lijken matte lakken en houtnerven als warme broodjes over de toonbank te vliegen.

Opmars van de matte keuken

Keukenfabrikanten zijn niet erg scheutig met cijfers, maar de verkoop van matte keukens is in de achterliggende periode met zo’n 20% toegenomen. Die stijging gaat ten koste van hoogglanskeukens, want waar matte keukens steeds meer worden verkocht, worden hoogglanskeukens minder verkocht. Voorlopig zijn hoogglanskeukens nog steeds het populairst, maar in het tempo waarin matte keukens worden verkocht, kan er maar zo een omslag plaatsvinden.

De vraag naar matte keukens wordt verklaard uit het feit dat ze beschikbaar komen voor een bredere doelgroep. Waren matte keukens ooit vooral weggelegd voor mensen die zich keukens uit het topsegment konden permitteren, tegenwoordig gaan ze goedkoper “over de toonbank”. Daarnaast kunnen consumenten kiezen uit veel meer materialen, waardoor consumenten meer keus en meer combinatiemogelijkheden hebben. Nu gaan matte keukens nog steeds niet weg voor bodemprijzen, maar doordat ze in ieder geval betaalbaar zijn geworden voor het middensegment, zullen ze meer aftrek vinden.

Kleuren in de matte keuken

Matte keukens zijn in trek omdat ze in neutrale kleuren en aardtinten worden aangeboden. Zo doen vooral keukens in de kleuren beige en “maanlicht grijs” het goed. Daarmee sluiten de keukens niet alleen aan bij de nieuwste designtrends, maar creëren ze ook nog eens wat neutraler gevoel. Omdat keukens voor veel consumenten een omgeving vormen waarin ze tot rust komen, is de stijgende populariteit nog eens beter te begrijpen.
Opvallend is wel dat volgens keukenverkopers vooral grijstinten in trek lijken te zijn. Sommige keukenverkopers adviseren om een extra kleur toe te voegen, zodat de keuken wat contrast en onderscheidenheid krijgt. Andere keukenverkopers adviseren juist om matlak te combineren met een andere afwerking, waardoor verschillende texturen en structuren ontstaan.
Natuurlijk kunnen accentkleuren ook veel doen. In combinatie met matte lak kan er daardoor een samenhangend en warm geheel ontstaan. Zo krijg je dus een heerlijk knusse maar moderne keuken.

Licht in een matte keuken

Matte keukens hebben als voordeel dat je er niet snel vingerafdrukken op ziet. Ook weerspiegelen ze niet, waardoor je geen last hebt van schittering. Daarmee missen ze echter één van de belangrijkste verkoopargumenten van hoogglanskeukens. Hoogglanskeukens zijn voor een deel populair omdat ze glanzen, waardoor je ook met weinig buitenlicht al een wat lichtere en spiegelende keuken hebt. Dat roept een bepaalde (ruimte)gevoel op.
Omdat matte keukens dus niet glanzen, heb je wel wat extra licht nodig om te voorkomen dat je keuken een saaie of deprimerende ruimte wordt.

Samenvattend kunnen we zeggen dat matte keukens en hoogglanskeukens erg van elkaar verschillen. Dat lijkt ons een open deur. Die verschillen betekenen echter ook dat de ene keuken je meer zal aanspreken dan de andere. Bovendien moet je zorgvuldige afwegingen maken ten aanzien van het licht in je ruimte en van de materialen waarmee je de matte keuken combineert. Dat de matte keuken populairder wordt ten koste van de hoogglanskeuken is een gegeven. Daarmee is echter niet gezegd dat de hoogglanskeuken zijn einde nabij is: er blijven ongetwijfeld huishoudens die liever een hoogglanskeuken hebben óf waarin een hoogglanskeuken gewoon beter is in verband met de ruimte en het licht. We houden de ontwikkeling in de gaten. Eén ding is zeker: met een matte keuken ben je voorlopig weer even heel modern! Je bent altijd welkom om een matte keuken in de showroom te bekijken.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel