8 belangrijkste tips voor uw droomaanschaf.

Een keuken koop je voor een langere tijd, en als je de juiste aanschaf doet, bezorgt het je elke dag weer vreugde. Een handige indeling, een stijlvol aanzicht, mooie materialen, voldoende opbergruimte en alle mogelijkheden om je als kok uit te leven. Belangrijk dus om van te voren het een en ander goed te overdenken. We helpen je graag een handje.

1. Stel een wensenlijst samen

Bedenk aan welke eisen je nieuwe keuken moet voldoen. En niet minder belangrijk, wat wil je nooit meer? Wanneer het niet de eerste keer is dat je een keuken koopt, dan heb je vaak al ideeën over wat je graag zou willen en wat niet. Heb je bijvoorbeeld veel onderkastjes met legplanken gehad, grote kans dat jouw keukenkastjes regelmatig opgeruimd moesten worden. Dat kan handiger met ladekasten. Hiermee houd je beter overzicht en kun je makkelijker overal bij.

2. Kies je stijl

Hoewel de keus voor een stijl zeker niet de enige belangrijke keus is, kijken de meeste mensen toch eerst naar het uiterlijk van een keuken. Design, kleur en materialen doen daarbij veel. Bedenk in ieder geval van te voren welke soort keukens je aanspreken. Heb je een landelijke, romantische of klassieke smaak, dan kun je de modernere keukens links laten liggen. Welke materialen spreken je aan? Hou je van hoogglans? Er zijn ook vele andere mogelijkheden zoals rvs, hout en kunststof.

3. Kies je apparatuur

Een koelkast, een vaatwasser, een vriezer, een oven, ze zijn niet meer weg te denken in de huidige keuken. De moderne trend is de combi-stoomoven. Hiermee kun je snel, smakelijk en vooral op een gezonde manier maaltijden bereiden.

Kookplaat
Hoe wil je gaan koken? Op gas koken is een goedkope manier van koken, maar heeft als nadeel dat het soms lang duurt en dat je een gasfornuis moeilijk schoon maakt. Een alternatief is een gas-op-glas kookplaat. De gaskookplaat is dan, net als de keramische kookplaat en inductiekookplaat, voorzien van een glaskeramische ondergrond die makkelijker te reinigen valt. Duurdere varianten in gebruik zijn de keramische kookplaat of de inductiekookplaat. Koken op inductie gaat sneller dan koken op gas, maakt makkelijker schoon maar je hebt er wel speciale pannen voor nodig.

Milieuvriendelijk en trendy
Hoe milieuvriendelijk wil je zijn en hoe hip? De laatste jaren zijn er tal van milieuvriendelijke producten verschenen zoals waterbesparende en energiezuinige apparatuur, maar ook trendy apparaten zoals kokendwaterkranen en inbouwkoffiemachines die je veel gemak bieden.

4. Hoeveel opbergruimte heb je nodig?

Servies, pannen, tafellinnen, etenswaren, kruiden en ingrediënten, het verdient allemaal een plaatsje in je keuken. Wanneer je al een keuken hebt, dan kun je bijvoorbeeld globaal het aantal meters kastruimte tellen dat je in gebruik hebt. Is dat genoeg? Of, kan het misschien handiger/slimmer? Je keukenspecialist kan je van nuttige tips voorzien.

5. Kies je opstelling en indeling

Ga gewapend met een ontwerpschets van de keukenruimte naar de showroom van je keukenspecialist. Vermeld hierin de maten van de keukenruimte, de plaats en de draairichting van de deuren en ramen èn waar en op welke hoogte de aansluitingen voor gas, water en elektriciteit zich bevinden.

Indeling
Laat je adviseren over de voor- en nadelen van diverse indelingen. Zo zie je veel L-opstellingen, maar deze zijn echt niet altijd de meest praktische. Wat dacht je bijvoorbeeld van een U-vormige keuken of een keuken met een kookeiland? In deze keukens heb je alles onder handbereik en maak je minder meters. Dat is ook wat waard.
En wist je dat een spoelbak voor het raam wel gezellig lijkt, maar niet de meest logische plek is? De meeste tijd brengen we door achter de werkruimte, dat zich tussen de kookplaat en de spoelbak bevindt. Veel logischer is het om je werkruimte bij het raam te kiezen.

Linkshandig of rechtshandig
Of je linkshandig bent of rechtshandig, ook dat maakt uit. Het heeft invloed op de positie van je bevoorradingszone (voorraadkasten), de werkzone, de kookzone en de waszone. Er zijn keukenzaken met op ergonomie getrainde keukenspecialisten. Zij kunnen je alles vertellen over de indeling van de keuken die jou zo min mogelijk lichaamsbelasting bezorgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de positie van de vaatwasser ten opzichte van opslagkasten, de hoogte van de vaatwasser, de plaats van de koelkast en de hoogte van de oven.

Vaatwasser op hoogte
Waarom zou je de halve keuken doorkruisen om een stapel pannen op te ruimen? Het is veel handiger om een opslagkast naast de vaatwasser te kiezen, zodat je met één beweging de vaat vanuit de vaatwasser opruimt. Je kunt je vaatwasmachine op 42 cm hoogte (kniehoogte) laten monteren. Je zult zien hoe dat scheelt met bukken. In de extra ruimte die onder de vaatwasser ontstaat, kun je bijvoorbeeld een lade laten maken. Een mooie plek voor keukendoeken, tafellakens en servetten.

Plaats koelkast
Tegenwoordig zie je ook vrijstaande koelkasten. Het is in om een grote, blikvangende koelkast in de keuken te hebben. Of een vrijstaande koelkast ook daadwerkelijk handig is, is nog maar de vraag. Stel dat je wat te drinken wilt inschenken. Je pakt een glas uit de kast die zich idealiter naast het aanrechtblad bevindt. Het glas plaats je op het aanrechtblad. Nu moet je vervolgens een stukje lopen om iets uit de koelkast te halen. Veel handiger is het, wanneer je al deze handelingen kunt uitvoeren zonder te lopen.

Ovenhoogte
Vroeger ging je door je knieën om een schotel uit de oven te vissen. Dat kan ergonomischer met een oven die je plaatst op ooghoogte. Dit is ook veiliger wanneer je bijvoorbeeld een kokendhete schotel in je handen hebt. En een oven op ooghoogte is een rustiger idee wanneer er kinderen rondlopen.

Hoogte werkblad
Belangrijk is dat het werkblad zich op de juiste hoogte bevindt. Welke hoogte is voor jou plezierig? Een vuistregel is dat wanneer je arm zich in een hoek van negentig graden bevindt, hij 15 cm tot 25 cm boven het werkblad zou moeten uitkomen. Dan maakt het ook nog uit of je kookt op gas of op inductie. Een gaskookplaat heeft pannendragers, waardoor de pannen hoger komen te staan. Je kunt ervoor kiezen om een verlaagde kookplaat te nemen, zodat je goed in je pannen kunt blijven kijken zonder op je tenen te staan. Heb je bijvoorbeeld een kastje onder je kookplaat, dan zou je een kastje met een hoogte van 65 cm kunnen overwegen in plaats van de standaard 78 cm.

6. Wat voor werkblad wil je?

Kunststof, graniet, composiet, beton? Het aanrechtblad is een sfeermaker en een belangrijk onderdeel van je keuken omdat het dagelijks wordt gebruikt. Belangrijk is dat een aanrecht krasvast is en bestand tegen vocht en hitte.

7. Wat wil je uitgeven?

Bepaal van tevoren wat je wilt uitgeven aan je nieuwe keuken. Over keukens valt goed te onderhandelen. Geef niet alles in een keer prijs. Elke euro die je bespaart, kun je weer voor andere doeleinden gebruiken.
Is je budget ontoereikend om al je wensen in te kunnen willigen? Overweeg de mogelijkheid om je huidige keuken te laten renoveren. Keukenrenovatie is een budgetaantrekkelijk en effectief middel om je keuken weer een moderne touch en nieuw gebruiksgemak te geven.

8. Lees de offerte goed door

Ook wanneer je je keuken koopt bij een CBW-erkende keukenzaak is het belangrijk aandacht te besteden aan het papierwerk:

– Wat is bij de prijs inbegrepen?
– Wat wordt gerekend onder meerwerk?
– Wordt er ingemeten en wordt de keuken bij u gemonteerd?
– Wat zijn de leverings- en betalingsvoorwaarden bij de aankoop van de keuken?

– Wat zijn de garanties?
– Wordt er een aanbetaling verwacht en wanneer moet de restantbetaling voldaan zijn? Wettelijk mag maximaal 50% van de koopsom als aanbetaling geëist worden. CBW-erkende winkels mogen een aanbetaling vragen van maximaal 15%. Er zijn ook keukenspeciaalzaken die werken zonder aanbetaling.

Teken vooraf niks anders dan uiteindelijk de koopovereenkomst, anders zit je straks misschien vast aan dingen waar je niet aan vast wilt zitten.

Met deze tips ga jij straks goed uitgerust op pad om de keuken van je leven te kopen. Geniet ervan en maak er wat moois van!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel