Onderhoud van uw kookplaat

Onderhoud-van-uw-kookplaat

Het schoonmaken van de gaskookplaat

Gaskookplaten kunnen het beste onderhouden worden door na elke kookbeurt met een doek het vuil te verwijderen. Voor hardnekkig vuil zijn er speciale reinigingsmiddelen beschikbaar. Schuurmiddelen of schuursponsjes zijn niet aan te raden. De pannendragers mogen niet in de vaatwasmachine (tenzij dat het expliciet anders vermeld staat), hierdoor kunnen ze beschadigen, roesten of kan het email aangetast worden. Hetzelfde geldt voor de brander en de branderdeksels. U kunt dit alles het beste reinigen met de hand en met afwasmiddel.
Beschikt u over een roestvrijstalen gaskookplaat, zet dan de pandragers en potdragers in een sopje en neem de plaat af met rvs-reiniger. Een beetje olijfolie, babyolie, slaolie, zonnebloemolie of een beetje meubelolie maakt de kookplaat ook weer glimmend.

Het schoonmaken van de elektrische kookplaat

Maak de elektrische kookplaat regelmatig schoon met een sopje met afwasmiddel of allesreiniger. Laat geen spetters of etensresten op de kookplaat liggen. Reinig uw plaat ook direct bij overkoken.

Het schoonmaken van de gas-op-glas, keramische of inductiekookplaat

Omdat de bovenplaat van de gas-op-glaskookplaat, een keramische of een inductiekookplaat bestaat uit glas, kunt u geen schuurmiddel of middel met citroenzuur gebruiken. Ook scherpe voorwerpen zijn uit den boze! Het beste is een microvezel doekje met een mild afwasmiddel, niet teveel want anders krijgt u weer strepen.
Fabrikanten verkopen natuurlijk zelf ook reinigingsmiddelen voor hun kookplaten. Whirlpool adviseert om de gas-op-glaskookplaat schoon te houden met spiritus of glassex. Ook zijn er via Whirlpool middelen beschikbaar onder het merk WPRO die speciaal bestemd zijn voor het schoonhouden van gas-op-glaskookplaten. Indesit heeft ook een lijn schoonmaakartikelen. Soms kan het voorkomen dat eten toch inbrandt. Hebt u een gas-op-glaskookplaat van Siemens, dan kun je via Siemens een glaskrasser bestellen.
Siemens adviseert de pannendragers van de gas-op-glaskookplaat te reinigen met afwasmiddel, en geen allesreiniger zoals je soms van gebruikers leest op internet. Allesreiniger kun je weer wel gebruiken voor de pannendragers van een gas-op-glaskookplaat van Whirlpool. De pannendragers van alle gas-op-glaskookplaten van Siemens kunnen ook gewoon in de vaatwasser. Dit geldt echter niet voor alle merken. De pannendragers van Whirlpool zijn bijvoorbeeld niet vaatwasserbestendig.
Om te vermijden dat vuil zich te sterk vasthecht aan een keramische kookplaat of inductiekookplaat, raden we u aan het vitrokeramische oppervlak na elk gebruik te reinigen wanneer het nog lauw is of al is afgekoeld. Verwijder eerst overgekookte voedselresten met een glasschraper. Gebruik de schraper ook voor gesmolten suiker en kunststof.
Kleine vlekken reinigt u met een vochtige doek en eventueel een beetje afwasmiddel. Droog het oppervlak daarna met een schone doek.
Gesmolten materiaal zoals polystyreen, aluminium of plastic moet onmiddellijk worden weggekrabd wanneer het nog warm is. Pas op dat u zich niet verbrandt. Als de kookplaat al was afgekoeld, moet u ze opnieuw opwarmen. Wanneer ze daarna is afgekoeld, maakt u haar schoon zoals hierboven werd beschreven.
Ontdekt u kringen of kalksporen op uw vitrokeramisch glas? Warm witte alcoholazijn op en giet deze op de kalksporen. Laat de azijn enkele minuten inwerken. Droog het oppervlak daarna af met een zachte doek zonder te spoelen. Poets de kookplaat vervolgens weer op met een speciale reinigingspasta voor vitrokeramisch glas.

 

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel