Onzichtbare keuken

onzichtbare keuken

We kennen allemaal de open keuken: een keukenruimte die naadloos aansluit op de woonkamer, zodat ze eigenlijk onderdeel vormt van je woonruimte. Een open keuken wordt echter vaak nog gescheiden door middel van een bar of muurtje. En als dat niet het geval is, dan zie je in ieder geval de keukenkastjes nog. i29 interior architects wilde wat anders. Het bureau ontwierp een onzichtbare keuken.

Minimalistisch kookeiland

Zoals je op de afbeelding boven dit artikel kunt zien, is de keuken eigenlijk nauwelijks meer als keuken te herkennen. Dat is precies de bedoeling van het architectenbureau: de ontwerpers wilden dat de keuken niet meer een echte keukenruimte zou zijn, maar écht onderdeel van de woonruimte zou vormen. Volgens de architecten kan dat alleen als je alles wat aan een keuken doet denken weghaalt. Het aanrecht lijkt dan ook op een tafel. Het aanrechtblad is maar enkele centimeters dik en je kunt er gewoon onder zitten. Zelfs de spoelbak komt niet onder het aanrechtblad uit.
Natuurlijk heb je aan zo’n aanrechtblad op zichzelf niets. Daarom vormen ook kasten op de achterwand onderdeel van de keuken (zie hieronder). In de ene kast vind je alle keukenbenodigdheden en in de andere kast is subtiel de computer verwerkt.
Het geheel heeft wel resultaat: wie niet beter weet, zou het aanrecht als een grote tafel kunnen zien en in de keuken leven alsof het de woonkamer is.

onzichtebare keukens

Minimalisme als trend

We vermoeden dat een keuken à la dit minimalistische kookeiland een hoop geld kost. Verder zijn we wel bang voor wat praktische bezwaren. Want hoe zit het met elektriciteit en waterleidingen? En kan de spoelbak wel diep genoeg zijn?
Zoals bij elke ontwerprevolutie is er altijd een partij die het uiterste zoekt. Wat dat betreft is dit ontwerp van het architectenbureau misschien net iets te onpraktisch. Toch zetten ze wel een norm: we voorzien dat meer keukenfabrikanten gaan inzetten op minimalistische keukens die nog een stap verder gaan dan de open keuken waarover we het in de inleiding hadden. En wat ons betreft is dat een goede ontwikkeling: de redactie vindt deze keuken echt een juweeltje!

Wat vind jij? Laat het hieronder weten!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel