Problemen met Fenix aanrechtbladen
Alweer zo’n 9 jaar geleden introduceerde Dekker Zevenhuizen, een bekende fabrikant van aanrechtbladen, zijn product Fenix aanrechtbladen. In het artikel over Fenix aanrechtbladen omschreven we het als een “revolutionair” product. Van een klant kregen we echter de klacht dat het aanrechtblad niet waarmaakt wat wordt beloofd. Getuige de ervaringen zou het aanrechtblad helemaal niet zelfherstellend zijn. We legden het probleem, op zoek naar een oplossing, voor aan Dekker Zevenhuizen.
Fenix aanrechtbladen
Fenix aanrechtbladen zijn nog relatief jong. De extreem matte werkbladen zijn heel massief, maar voelen tegelijkertijd heel zacht aan dankzij een ‘soft touch’-techniek. Een Fenix aanrechtblad is bovendien voorzien van een nanotechniek die zorgt dat het werkblad niet reflecteert, dat er geen vingerafdrukken achterblijven en dat kleine krasjes vanzelf verdwijnen. Daarnaast is het aanrechtblad volgens de brochure antibacterieel, antistatisch, hittebestendig en stoot-, kras- en schuurvast.
Fenix aanrechtblad ervaring
Van een lezer die het Fenix aanrechtblad aanschafte, kregen we het volgende bericht: “Tulp keukens heeft in juni 2014 dit blad bij mij geplaatst in de nieuwe keuken. Het enthousiasme neemt elke maand af. Je kan er nog geen bord op verplaatsen of het laat een doffe plek achter. Krassen ontstaan zo makkelijk en zijn er NIET meer uit te krijgen. De doffe plekken zijn met geen enkel schoonmaakmiddel er uit te krijgen. Bij de rand van de spoelbak brokkelen kleine stukjes af. En dit allemaal door normaal gebruik. Ik raad iedereen aan dit blad niet aan te schaffen want het komt alle beloften niet na. Zit nu in discussie met Tulp, die heeft het over geen garantie op gebruikersschade, terwijl bij normaal gebruik mijn werkblad nu al na 1,5 jaar helemaal ‘op’ is. Ik wil dit blad laten vervangen door iets anders, en wil mijn geld terug voor dit slechte product.”
Als onafhankelijke website zetten we ons elke dag in om je kloppende informatie en eerlijke recensies te brengen. We zijn dus geen bemiddelingspartner of klachtenloket. Tegelijkertijd helpen we onze lezers wel graag verder bij hun problemen. Daarom vroegen we nog even door naar het probleem. Dat leverde de volgende informatie over de Fenix aanrechtblad ervaring op:
„De krassen en vegen ontstaan door normaal gebruik. Een bord of schaal die verschuift over het werkblad bijvoorbeeld. Of vetplekken van bijvoorbeeld etensresten. De rand is ook beschadigd door normaal gebruik. Bijvoorbeeld een pan die tegen de rand stoot. Niets bijzonders.
Het is niet gevaarlijk. Wel erg frustrerend, je koopt een mooi product en binnen 1,5 jaar ben je er helemaal klaar mee. Bij aankoop heb geen bijzondere of speciale gebruiksinstructies gehad. Reiniging kan plaatsvinden met allesreiniger (helpt dus niet).”
Reactie van de fabrikant
De fabrikant van Fenix aanrechtbladen reageerde als volgt op de kwestie:
„Het matte oppervlak van een Fenix NTM-werkblad is prachtig, maar bij een mat oppervlak zul je echter wel veel sneller vuil en vlekken zien. Ook kleine krassen van bijvoorbeeld schalen zie je sneller op een mat oppervlak. De nanotechniek van Fenix NTM zorgt er echter voor dat je vingerafdrukken nauwelijks ziet en dat je krasjes die ontstaan door dagelijks gebruik eenvoudig weg kunt poetsen.
Het is niet aan te raden om bijvoorbeeld een krat bier over het blad schuiven. Niet alleen Fenix NTM, maar elk kunststof aanrechtblad zal hier onherstelbare schade van ondervinden.
De kern van Fenix NTM bestaat uit meerdere, met thermohardende harsen geïmpregneerd op hout gebaseerde vezels die onder hoge druk en temperatuur zijn samengeperst. Daardoor is het 10 mm dikke plaat stoot- en watervast.
De spoelbak is gemonteerd volgens de semi-onderbouwmethode. Hierdoor ligt deze ca. 4 mm onder het bladoppervlak. Wanneer er hard tegen deze rand gestoten wordt (bijvoorbeeld met een pan), kan er schade ontstaan. Dit is het geval bij elke (semi-) onderbouw spoelbak in elk materiaal.”
Het wordt niet duidelijk of het probleem vaker voorkomt, maar de oorzaken zijn nu in elk geval bekend.
Problemen met Fenix aanrechtblad voorkomen
Een goed aanrechtblad kan tegen een stootje, maar een aanrechtblad is niet onverwoestbaar. Dekker Zevenhuizen geeft voor het onderhouden van het Fenix-aanrechtblad een aantal tips:
- Plaats hete voorwerpen nooit direct op het blad, maar gebruik altijd een onderzetter;
- Snijd nooit rechtstreeks op het aanrechtblad, maar gebruik altijd een snijplank;
- Het Fenix aanrechtblad is goed bestand tegen de gebruikelijke ‘zachte‘ huishoudmiddelen, maar agressieve stoffen moeten direct worden;
- Gebruik nooit schurende producten (schuurpapier) of agressieve reinigingsmiddelen zoals verfafbijt, kwastenreinigers, metaalreinigers, ovenreinigers of gootsteenontstoppers;
- Zware voorwerpen zoals bierkratten en boodschappenkratjes kunnen door het schuiven onherstelbare krassen veroorzaken.
We schreven in onze eerste review van het Fenix aanrechtblad dat kleine krasjes vanzelf wegtrekken door de speciale nanocoating. Uit de onderhoudsinstructies blijkt echter wel dat het daar ook bij blijft: agressieve middelen en grotere krassen zijn funest en moeten worden vermeden om blijvende schade te voorkomen.
Dekker Zevenhuizen: „Schade kun je voorkomen door onderzetters te gebruiken. En natuurlijk een snijplank. Verder kun je een Fenix NTM keukenblad gebruiken zoals alle andere kunststof werkbladen. Je kunt er gerust borden en je waterkoker op zetten.”
Fenix aanrechtblad schoonmaken
Ook voor het schoonmaken van het Fenix aanrechtblad geeft de fabrikant advies.
Voor dagelijks onderhoud kun je een sopje met groene Dreft gebruiken. Wanneer dat niet voldoende is, kun je een vochtig wondersponsje gebruiken. Als de kleine krassen dan nog niet verdwijnen, kun je ook een vochtige theedoek op het blad leggen en er met een warme strijkijzer overheen strijken. Het aanrechtblad moet daarna weer helemaal mooi zijn.
Dekker Zevenhuizen: „Dat je op een mat Fenix NTM-blad of composietblad eerder vuil en vlekken ziet, is niet erg want je kunt ze altijd weer wegpoetsen. Als je echter kiest voor mat in combinatie met een effen kleur moet je je dus niet al te snel storen aan het feit dat vuil sneller zichtbaar is. Dat heeft niets met de kwaliteit van het blad te maken, maar met de wensen op het gebied van uitstraling en esthetiek. ”
Kortom: gewoon schoonmaken moet helpen en anders zijn er twee andere methoden mogelijk. Wees je bewust van de nadelen van mat en een effen kleur; houd je niet van vlekken dan moet je er gewoon niet voor kiezen.
Fenix aanrechtblad hoogglans
Soms zijn consumenten op zoek naar een Fenix aanrechtblad in hoogglans. Dekker Zevenhuizen laat weten dat die variant er niet is. Fenix aanrechtbladen kenmerken zich vooral door de matte afwerking. Een Fenix aanrechtblad in hoogglans zal er dus niet komen. Weten welke mogelijkheden er wel zijn? Breng een bezoek aan de showroom en wij helpen je met de keuze.
Meer artikelen lezen in deze categorie?
Dit aanrechtblad is inderdaad geen aanrader. Het wordt in de keukenwinkel mooi gebracht maar het blad is na een jaar niet meer aan te zien. Ondanks dat er onderzetters gebruikt worden hebben wij inmiddels kringen en krassen op dit blad dat niet meer te verwijderen is. Zonde van je geld en een misleidende voorlichting
Ook wij hebben deze ervaring. Iedere druppel water of andere vloeistof poets ik angstvallig meteen weg anders ontstaan er meteen kringen die er niet meer uitgaan. Na 2,5 jaar gebruik zitten er allemaal vlekken op die er niet meer uitgaan en dat komt niet door verkeerd gebruik of niet goed schoonmaken. Het is inderdaad echt zonde van het geld.
Beste Yvonne en Natalie,
Naar aanleiding van jouw bericht hierboven willen we je graag helpen met het verwijderen van de kringen en krassen. We begrijpen dat dit niet de bedoeling is. Bij een origineel FENIX NTM blad zijn vlekken en micro-krassen die ontstaan zijn door normaal gebruik zeker weg te poetsen. Een keukenblad is om aan te werken en moet er ook netjes uit zien. Als je ons kunt laten weten bij welke keukenzaak je het blad gekocht hebt en wanneer dan zullen wij als fabrikant van FENIX NTM keukenbladen jou een onderhoudsset toesturen met een uitgebreide toelichten over het schoonmaken en onderhouden van een Fenix keukenblad. Uiteraard horen we dan graag of dat gewerkt heeft of dat je nog tegen andere problemen aan loopt. Je kunt een mail sturen naar dekkerservice@dznet.nl. Met vriendelijke groet, Henry Blijleven – verantwoordelijk voor service bij Dekker Zevenhuizen.
Beste,
Mijn ervaring: niets wat eenvoudiger schoon te maken is dan Fenix. Alleen moet je wel de juiste producten gebruiken. Je hebt maar twee dingen nodig:
-vet – zuivere aceton
-al de rest: wonderspons van Mr. Proper (soms moet je wel goed doorwrijven)
Mvg,
H.
Nieuw is dit blad super mooi. Wij hebben dit blad nu 5 weken in gebruik en het zit vol met doffe vlekken en plekken die er niet meer uit willen. Hiervoor ook 10 jaar lang een keuken met een kunstig blad gehad (ook effen), dus we zijn gewend om met onderzetters en snijplanken te werken. Maak en maakte het altijd schoon met een sopje van afwasmiddel. Voorheen ook weinig van deze vlekken gehad. Het zelf herstellende vermogen sprak mij dan ook aan. Maar de volgende keer toch maar weer een gewoon goedkoper blad.
Helaas denk ik dat dit blad het hier niet lang vol gaat houden.
Zijn er mensen die na de tip van H. nog steeds problemen ondervinden?
Wij hebben het blad nu 6 weken. Helemaal prima. Gewoon schoonmaken met sopje en droogwrijven met droge theedoek, aceton nog niet nodig. Wat dan nog zichtbaar is (meestal nauwelijks iets te zien) gaat er met wonderspons zo af.
Ik vind t supermooi dat matte maar je ziet wel iedere druppel. Maakt mij niet uit we t zo weer strak na t koken.
Ik sluit me helemaal aan bij Anneke. Super mooi toen het nieuw was, maar nu, 3 weken later, al vlekken die niet met een sopje weg te poetsen zijn. En we zijn er echt zuinig op, maar is in het gebruik dus niet zo gemakkelijk als beloofd. En dan hebben we ook nog een achterwand bij het fornuis. Die zal ook wel niet zo lang mooi blijven.
We hebben het blad nu ongeveer en jaar en het zat vol niet weg te krijgen kringen en vlekken. We gebruiken altijd een snijplank en pannen worden nooit op het blad gezet. Bij levering van het keukenblad is niet gesproken over onderhoud, anders dan een sopje gebruiken. Na diverse klachten bij Houtmerk hebben we vorige week een onderhoudsset gekregen. En zie daar, de vlekken die al een jaar ons blad ontsieren zijn weg! Gebruik eerst het spuitflesje en maak het blad schoon en droog. Daarna zijn de vlekken met de bijgeleverde spons met een beetje poetsen zo verdwenen. Waarom de onderhoudsset en bijbehorende instructies niet meteen bijgeleverd zijn is ons een raadsel. Dit zou ons een hoop frustratie bespaard hebben.
PS. we hebben de onderhoudsset pas een keer gebruikt, en we weten dus niet hoe het blad zich zal houden de komende tijd.
Hallo Hans. Wij zijn ook van plan een Fenix blad aan te schaffen. Hoe zijn jou ervaringen mbt je laatste bericht? Dank
Wij hadden ook allerlei vlekkenen kringen na een half jaar. Vervolgens contact opgenomen met de keuken firma, welke onze klacht verdergeleid heeft. Advies van Dekker de wonderschone, ik had er nog nooit van gehoord en kreeg hem gelijk toegestuurd. Alle vlekken verdwenen als sneeuw voor de zon. Ik ben vooralsnog tevreden.
Nog steeds tevreden Roel? Wij zijn ook van plan om dit blad aan te schaffen.
Niet aanschaffen, wij hebben dit blad nu 6 maanden in gebruik en alle schoonmaakmiddelen gebruikt die ze adviseerden en het blijft lelijk.
Ik begrijp niks van alle negatieve reacties hier. Wij hebben het blad nu 2 jaar en zijn erg tevreden. Het materiaal is zo nat dat je snel vetvlekken of kleine krasjes ziet maar dat is logisch. Een doekje met wat groene dreft erover en hij is weer helemaal schoon, zonder vlekken en krasjes. Eens in de zoveel tijd een keer met de wonderspons erover en ook de lastiger te verwijderen vlekken en krasjes zijn weg! Prima en vooral zeer mooi product!
Ik lees nu pas voor het eerst deze reacties. Ik heb mijn keukenblad nu ruim 2 jaar en wou dat ik het nooit gekocht had. Ik sta r van te kijken dat er mensen zijn die toch positief zijn. Snap dat echt niet. Nooit aanschaffen zo’n blad, het is in een woord gezegd verschrikkelijk.
Ik heb al na de eerste dag dat ik het blad in gebruik nam gebeld zo schrok ik van hoe het blad er uitzag na 1 x koken. Groene dreft gebruiken werd me geadviseerd. Ik heb de moed inmiddels opgegeven, het blad is niet om aan te zien. Ik laat het ook iedereen weten zodat ze gewaarschuwd zijn zo’n blad nooit te kopen.
Ik lees nu dat er een onderhoudspakket en een wondersponsje is wat me niet verteld is, zou zeker meegeleverd moet worden.
Het is een mooi keukenblad nieuw in de winkel maar voor mij nooit weer!!