Problemen met Fenix aanrechtbladen

Problemen-met-Fenix-aanrechtbladen.jpg

Alweer zo’n 9 jaar geleden introduceerde Dekker Zevenhuizen, een bekende fabrikant van aanrechtbladen, zijn product Fenix aanrechtbladen. In het artikel over Fenix aanrechtbladen omschreven we het als een “revolutionair” product. Van een klant kregen we echter de klacht dat het aanrechtblad niet waarmaakt wat wordt beloofd. Getuige de ervaringen zou het aanrechtblad helemaal niet zelfherstellend zijn. We legden het probleem, op zoek naar een oplossing, voor aan Dekker Zevenhuizen.

Fenix aanrechtbladen

Fenix aanrechtbladen zijn nog relatief jong. De extreem matte werkbladen zijn heel massief, maar voelen tegelijkertijd heel zacht aan dankzij een ‘soft touch’-techniek. Een Fenix aanrechtblad is bovendien voorzien van een nanotechniek die zorgt dat het werkblad niet reflecteert, dat er geen vingerafdrukken achterblijven en dat kleine krasjes vanzelf verdwijnen. Daarnaast is het aanrechtblad volgens de brochure antibacterieel, antistatisch, hittebestendig en stoot-, kras- en schuurvast.

Fenix aanrechtblad ervaring

Van een lezer die het Fenix aanrechtblad aanschafte, kregen we het volgende bericht: “Tulp keukens heeft in juni 2014 dit blad bij mij geplaatst in de nieuwe keuken. Het enthousiasme neemt elke maand af. Je kan er nog geen bord op verplaatsen of het laat een doffe plek achter. Krassen ontstaan zo makkelijk en zijn er NIET meer uit te krijgen. De doffe plekken zijn met geen enkel schoonmaakmiddel er uit te krijgen. Bij de rand van de spoelbak brokkelen kleine stukjes af. En dit allemaal door normaal gebruik. Ik raad iedereen aan dit blad niet aan te schaffen want het komt alle beloften niet na. Zit nu in discussie met Tulp, die heeft het over geen garantie op gebruikersschade, terwijl bij normaal gebruik mijn werkblad nu al na 1,5 jaar helemaal ‘op’ is. Ik wil dit blad laten vervangen door iets anders, en wil mijn geld terug voor dit slechte product.”

Als onafhankelijke website zetten we ons elke dag in om je kloppende informatie en eerlijke recensies te brengen. We zijn dus geen bemiddelingspartner of klachtenloket. Tegelijkertijd helpen we onze lezers wel graag verder bij hun problemen. Daarom vroegen we nog even door naar het probleem. Dat leverde de volgende informatie over de Fenix aanrechtblad ervaring op:

„De krassen en vegen ontstaan door normaal gebruik. Een bord of schaal die verschuift over het werkblad bijvoorbeeld. Of vetplekken van bijvoorbeeld etensresten. De rand is ook beschadigd door normaal gebruik. Bijvoorbeeld een pan die tegen de rand stoot. Niets bijzonders.
Het is niet gevaarlijk. Wel erg frustrerend, je koopt een mooi product en binnen 1,5 jaar ben je er helemaal klaar mee. Bij aankoop heb geen bijzondere of speciale gebruiksinstructies gehad. Reiniging kan plaatsvinden met allesreiniger (helpt dus niet).”

fenix aanrechtblad

Reactie van de fabrikant

De fabrikant van Fenix aanrechtbladen reageerde als volgt op de kwestie:
„Het matte oppervlak van een Fenix NTM-werkblad is prachtig, maar bij een mat oppervlak zul je echter wel veel sneller vuil en vlekken zien. Ook kleine krassen van bijvoorbeeld schalen zie je sneller op een mat oppervlak. De nanotechniek van Fenix NTM zorgt er echter voor dat je vingerafdrukken nauwelijks ziet en dat je krasjes die ontstaan door dagelijks gebruik eenvoudig weg kunt poetsen.
Het is niet aan te raden om bijvoorbeeld een krat bier over het blad schuiven. Niet alleen Fenix NTM, maar elk kunststof aanrechtblad zal hier onherstelbare schade van ondervinden.

De kern van Fenix NTM bestaat uit meerdere, met thermohardende harsen geïmpregneerd op hout gebaseerde vezels die onder hoge druk en temperatuur zijn samengeperst. Daardoor is het 10 mm dikke plaat stoot- en watervast.
De spoelbak is gemonteerd volgens de semi-onderbouwmethode. Hierdoor ligt deze ca. 4 mm onder het bladoppervlak. Wanneer er hard tegen deze rand gestoten wordt (bijvoorbeeld met een pan), kan er schade ontstaan. Dit is het geval bij elke (semi-) onderbouw spoelbak in elk materiaal.”

Het wordt niet duidelijk of het probleem vaker voorkomt, maar de oorzaken zijn nu in elk geval bekend.

Problemen met Fenix aanrechtblad voorkomen

Een goed aanrechtblad kan tegen een stootje, maar een aanrechtblad is niet onverwoestbaar. Dekker Zevenhuizen geeft voor het onderhouden van het Fenix-aanrechtblad een aantal tips:

  • Plaats hete voorwerpen nooit direct op het blad, maar gebruik altijd een onderzetter;
  • Snijd nooit rechtstreeks op het aanrechtblad, maar gebruik altijd een snijplank;
  • Het Fenix aanrechtblad is goed bestand tegen de gebruikelijke ‘zachte‘ huishoudmiddelen, maar agressieve stoffen moeten direct worden;
  • Gebruik nooit schurende producten (schuurpapier) of agressieve reinigingsmiddelen zoals verfafbijt, kwastenreinigers, metaalreinigers, ovenreinigers of gootsteenontstoppers;
  • Zware voorwerpen zoals bierkratten en boodschappenkratjes kunnen door het schuiven onherstelbare krassen veroorzaken.

We schreven in onze eerste review van het Fenix aanrechtblad dat kleine krasjes vanzelf wegtrekken door de speciale nanocoating. Uit de onderhoudsinstructies blijkt echter wel dat het daar ook bij blijft: agressieve middelen en grotere krassen zijn funest en moeten worden vermeden om blijvende schade te voorkomen.

Dekker Zevenhuizen: „Schade kun je voorkomen door onderzetters te gebruiken. En natuurlijk een snijplank. Verder kun je een Fenix NTM keukenblad gebruiken zoals alle andere kunststof werkbladen. Je kunt er gerust borden en je waterkoker op zetten.”

Fenix aanrechtblad schoonmaken

Ook voor het schoonmaken van het Fenix aanrechtblad geeft de fabrikant advies.
Voor dagelijks onderhoud kun je een sopje met groene Dreft gebruiken. Wanneer dat niet voldoende is, kun je een vochtig wondersponsje gebruiken. Als de kleine krassen dan nog niet verdwijnen, kun je ook een vochtige theedoek op het blad leggen en er met een warme strijkijzer overheen strijken. Het aanrechtblad moet daarna weer helemaal mooi zijn.

Dekker Zevenhuizen: „Dat je op een mat Fenix NTM-blad of composietblad eerder vuil en vlekken ziet, is niet erg want je kunt ze altijd weer wegpoetsen. Als je echter kiest voor mat in combinatie met een effen kleur moet je je dus niet al te snel storen aan het feit dat vuil sneller zichtbaar is. Dat heeft niets met de kwaliteit van het blad te maken, maar met de wensen op het gebied van uitstraling en esthetiek. ”
Kortom: gewoon schoonmaken moet helpen en anders zijn er twee andere methoden mogelijk. Wees je bewust van de nadelen van mat en een effen kleur; houd je niet van vlekken dan moet je er gewoon niet voor kiezen.

Fenix aanrechtblad hoogglans

Soms zijn consumenten op zoek naar een Fenix aanrechtblad in hoogglans. Dekker Zevenhuizen laat weten dat die variant er niet is. Fenix aanrechtbladen kenmerken zich vooral door de matte afwerking. Een Fenix aanrechtblad in hoogglans zal er dus niet komen. Weten welke mogelijkheden er wel zijn? Breng een bezoek aan de showroom en wij helpen je met de keuze.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel