Vocht vs. Houten keuken: Met 7 Tips

Vocht-probleem-keuken

Vocht in de keuken is onvermijdelijk. Toch kan vocht in de keuken een grote ramp teweegbrengen. In houten keukens moet je het vochtgehalte immers drastisch weten in te perken omdat anders je keukendeurtjes en kastjes gaan uitzetten en krimpen met alle schadelijke gevolgen vandien. Maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we wat tips waarmee je vocht in de keuken de baas bent.

Een houten keuken

Veel consumenten kiezen voor een houten keuken omdat ze de stijl zo mooi vinden of omdat een houten keuken het stevigst lijkt. In beide gevallen gaat emotie boven het verstand. Gelukkig hoeven deze consumenten zich niet heel bezorgd te maken: normaal gesproken zijn houten keukendeurtjes zo afgewerkt dat ze water gedurende lange tijd afstoten en zodat vocht geen invloed heeft. Toch kunnen door omstandigheden, en vooral na verloop van tijd, problemen optreden die de waterdichtheid van je houten keukenkastjes aantasten. Daardoor kunnen druppels en vochtsporen op het hout komen. In het ergste geval zal het hout daardoor uitzetten, met barsten en scheuren tot gevolg. Het resultaat: een geruïneerde keuken. Hoe voorkom je dat?

Vocht in de keuken voorkomen

Je beschermt je houten keuken dus het beste door de laklaag of afwerking te beschermen. Zolang deze intact is, hoef je niet te vrezen voor vocht en opzwellende keukenkastjes. Die afwerking slijt echter ook, dus na verloop van tijd moet je ook andere maatregelen nemen. Voorkomen is dan beter dan genezen. Door vanaf het allereerste begin een zorgvuldige aanpak te kiezen, voorkom je op termijn schadelijke invloeden voor je keukenkastjes.

Hieronder volgen een aantal tips:

  •  Voorkom dat er water in de naden van je aanrecht kan komen. Gebruik daarom alleen een vochtige doek en vermijd overvloedig water;
  • Ruim vochtige plekken en waterplasjes altijd direct op om te voorkomen dat ze je houten keuken aantasten;
  • Wrijf altijd in de richting van de houtnerf. Zo voorkom je dat je keuken gladde plekken gaat vertonen;
  • Pas op met apparaten die vocht afgeven, zoals vaatwassers en waterkokers.
  • Laat de klep van de vaatwassers niet open staan als hij net heeft gedraaid: het stoom kan de frontjes beschadigen. Dit geldt ook voor je oven;
  • Plaats de waterkoker liefst een eind uit de buurt van je keukenkastjes;
  • Schakel altijd je afzuigkap in. Zo voorkom je schade door vetvlekken en condenswater.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel